ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το βασίλειο μου για ένα ποτήρι νερό

Το βασίλειο μου για ένα ποτήρι νερό

14:16 - 24 Δεκ 2018
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Όταν ο Αλέξανδρος βρισκόταν στην Ινδία συνάντησε έναν σοφιστή στην έρημο. Με το που τον είδε περήφανα του ανακοίνωσε: Είμαι ο Μέγας Αλέξανδρος!

Και ο μύστης είπε: Δεν μπορεί να είσαι.

Ο Αλέξανδρος είπε: Ανοησίες! Το λέω εγώ ο ίδιος, και μπορείς να δεις και τον στρατό μου παντού.

Ο μύστης είπε: Βλέπω τον στρατό σου, αλλά κάποιος που αυτοαποκαλείται «Μέγας» δεν έχει φτάσει ακόμη τη μεγαλοσύνη – επειδή η μεγαλοσύνη κάνει τον άνθρωπο ταπεινό.

Ο Αλέξανδρος ήταν μαθητής του Αριστοτέλη και ήταν εκπαιδευμένος από εκείνον στην απόλυτη λογική. Δεν μπορούσε ν’ ακούει όλες αυτές τις μυστικιστικές βλακείες. Είπε: Δεν πιστεύω σ’ αυτά τα πράγματα που λες. Έχω κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο.

Ο μυστικιστικής τον ρώτησε: Εάν διψάσεις σ’ αυτή την έρημο που βλεπεις μπροστα σου και για μίλια τριγύρω δεν υπάρχει νερό και σου προσφέρω ένα ποτήρι νερό, τι θα μου δώσεις γι’ αυτό;
Ο Αλέξανδρος απάντησε: Θα σου έδινα το μισό μου βασίλειο.

Ο μυστικιστικής είπε: Όχι, δεν θα το πουλούσα για το μισό βασίλειο. Ή θα έχεις το βασίλειο ή θα έχεις το μισό ποτήρι νερό. Και διψάς και πεθαίνεις και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεις αλλού νερό. Τι θα κάνεις;

Ο Αλέξανδρος είπε: Τότε, φυσικά, θα σου έδινα ολόκληρο το βασίλειο.

Ο μυστικιστικής γέλασε: Επομένως αυτή είναι η αξία ολόκληρου του βασιλείου σου: μόνο ένα ποτήρι νερό! Και νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει τον κόσμο; Από σήμερα θα πρέπει ν’ αρχίσεις να λες ότι κατέκτησες ένα, ούτε καν ολόκληρο, ποτήρι νερό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.