ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ταπεινοφροσύνη - Ηγέτες

Ταπεινοφροσύνη - Ηγέτες

11:24 - 08 Ιαν 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Οι πραγματικά ισχυροί ηγέτες έχουν μεγάλη ταπεινοφροσύνη. Δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, δεν προσπαθούν να επηρεάσουν. Απλώς είναι.

Έλκουν τους ανθρώπους σαν μαγνήτης. Είναι συχνά πολύ σιωπηλοί και εστιασμένοι στον πυρήνα του «είναι» τους. Δεν προσπαθούν να πείσουν, ούτε χρησιμοποιούν χειρισμούς ή επιθετικότητα για να πετύχουν τον σκοπό τους. Βασικά ακούνε.

Αν υπάρχει κάτι που μπορούν να προσφέρουν για να σας βοηθήσουν, θα το προσφέρουν· αν όχι, παραμένουν σιωπηλοί.

Οι ηγέτες που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα δεν λένε ποτέ «εγώ». Όχι επειδή έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους να μη λέει «εγώ», αλλά επειδή δεν σκέπτονται ως «εγώ». Σκέπτονται ως «εμείς». Ως ομάδα. Έχουν συναίσθηση πως η σημαντικότερη αποστολή τους είναι να κάνουν την ομάδα να λειτουργήσει εξαιρετικά. Γιατί μέσα από τις ομάδες έρχονται τα αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να φέρει μόνος του τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει μια ομάδα. Γι’ αυτό και ο πρώτος και σημαντικότερος στόχος ενός ηγέτη είναι να καταφέρνει να κάνει τους ανθρώπους του να φτάσουν στο ύψος των δυνατοτήτων τους. Να δίνουν δηλαδή το 100% αυτού που μπορούν. Αναλαμβάνουν πάντα μεγαλύτερο μέρος από την ευθύνη που τους αναλογεί στην πραγματικότητα και εισπράττουν πάντα μικρότερο μέρος από τα μπράβο που τους ανήκουν, χωρίς να αποζητούν τον παραμικρό έπαινο. Και αυτό γιατί ένας μεγάλος ηγέτης είναι πάντα πρόθυμος να φαίνεται μικρός.

Αυτή τους η συμπεριφορά και ο τρόπος σκέψης δημιουργούν την εμπιστοσύνη που επιτρέπει σε οποιοδήποτε ομαδικό έργο να ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Η ειλικρινής εκδήλωση ταπεινότητας δεν είναι σημάδι αδυναμίας αλλά μεγάλης εσωτερικής δύναμης. Είναι η υψηλότερη μορφή αυτοσεβασμού. Είναι το να κάνουμε μια σωστή και δίκαιη εκτίμηση του εαυτού μας.

Για να καταλάβουμε και να αναπτύξουμε το αίσθημα της ταπεινοφροσύνης θα πρέπει να το εξασκούμε σε κάθε εκδήλωση της προσωπικότητάς μας. Όταν το καταφέρνουμε, ένα αίσθημα ηρεμίας πλημμυρίζει την καρδιά μας.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε για τον εαυτό σας, αντισταθείτε στον πειρασμό και απολαύστε την ευχαρίστηση.!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.