ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανταγωνισμός και συμπεριφορές

12:20 - 19 Φεβ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Φιλικός ανταγωνισμός δεν υπάρχει. Υπάρχει ίσως μόνο σε λεκτικό επίπεδο. Σε επίπεδο συμπεριφοράς, ο ανταγωνισμός είναι πάντα εχθρικός. Η βασική δηλαδή συναισθηματική στάση που προκαλεί, είναι το αίσθημα της εχθρότητας. Πηγάζει από την επιθυμία να καταλάβουμε μια θέση υπεροχής και να αναγκάσουμε τους άλλους να υποταχθούν σ’ εμάς. Στόχος του είναι η απόκτηση δύναμης για την επικράτηση.

Το αντικείμενο του ανταγωνισμού είναι να νικήσουμε τον αντίπαλό μας, ώστε όλο το κέρδος να μείνει σ’ εμάς. Η νίκη μετατρέπεται στο μοναδικό ζήτημα ουσίας. O ανταγωνισμός θέλει όλους, που είναι από κάτω, δούλους της θέλησης του εξασκούντος. Το πνεύμα του ανταγωνισμού είναι αντίθετο με το πνεύμα του παιχνιδιού για το παιχνίδι. Το άτομο με ανταγωνιστική διάθεση είναι ανίκανο να χαρεί μόνο από την επαφή, δεν είναι ποτέ ευθύ και τίμιο, δεν δέχεται καταστάσεις στις οποίες δεν υπερτερεί, και αυτό γιατί σημασία έχει μόνο να κερδίσει ή να κάνει καλή εντύπωση. Αν νομίσει ότι δεν μπορεί να νικήσει, χαλάει το παιχνίδι ή χάνει το ενδιαφέρον του και αποσύρεται ή αποφασίζει να παίξει μόνο στα παιχνίδια και να συμμετάσχει στις καταστάσεις που θα του επιτρέψουν να υπερέχει. Γίνεται πικρόχολος, ευερέθιστος, οικτίρει την κακοτυχία του και θυμώνει εύκολα αν τα πράγματα δεν γίνουν με τρόπο που να ευνοείται. Αν πάει καλά, ακτινοβολεί, λάμπει ολόκληρος και προσπαθεί να κάνει τους άλλους να τον αναγνωρίσουν σαν ανώτερο. Είναι παγιδευμένος μέσα στην παιδιάστικη επιθυμία του να είναι το ευνοημένο και χαϊδεμένο παιδί. Απλώνει στους γύρω του το τασάκι της επαιτείας, εκλιπαρώντας την έγκρισή τους. Είναι πρόθυμος να κάνει το κάθε τι που νομίζει ότι θα του εξασφαλίσει τον έπαινο που επιζητεί. Θέλει να εντυπωσιάσει και να κερδίσει την καλή γνώμη εκείνων που τοποθετεί ψηλότερα από τον εαυτό του. . Βρίσκεται όμως κάτω από την επήρεια του αδιάκοπου φόβου. Ο φόβος οδηγεί στην εξάρτηση και η εξάρτηση στον φόβο. Η εξάρτηση δεν οδηγεί ποτέ στη δημιουργία και την ανεξαρτησία. Φτάνουμε στην ελευθερία της προσωπικής έκφρασης μόνο όταν δεν ασχολούμαστε με τις συγκρίσεις.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να έρθουμε στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός δημιουργεί όλα τα ψυχικά προβλήματα.

Ο υγιής ηγέτης είναι αυτός που ξέρει να συνεργάζεται και όσο καλύτερα συνεργάζεται τόσο πιο υγιής είναι. Και τότε, όταν παύει να συγκρίνει τη ζωή του με τη ζωή των άλλων, βρίσκει τη δική του ζωή πολύ ωραιότερη και όλο αυτό επιδρά καταλυτικά στις σχέσεις του με τους ανθρώπους του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.