ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέλουμε τον ανταγωνισμό ή όχι;

10:55 - 26 Φεβ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Είναι ή δεν είναι o ανταγωνισμός καλός για μας;

Ο ανταγωνισμός αποτελεί καταπάτηση της αρμονίας. Αν συμμετέχεις σε αυτόν, είσαι μέρος του προβλήματος.

Oι καταστάσεις ανταγωνισμού είναι καταστροφικές για την ευδαιμονία μας και όταν εμφανίζονται, όλα μας φαίνονται ύποπτα και απειλητικά. Έτσι αισθανόμαστε περισσότερη μοναξιά, ανασφάλεια, δυσπιστία. Χάνουμε κομμάτια από τον εαυτό μας γιατί κοιτάμε τη ζωή των άλλων και όχι την προσωπική μας εξέλιξη. Ο στόχος μας δεν είναι η ευτυχία αλλά η κυριαρχία. O ανταγωνισμός δεν σε αφήνει να έχεις δική σου ζωή, άποψη, δρόμο ή θέση. Είμαστε ζώα εδαφικά που προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε στο περιβάλλον μας. Όταν επιβληθώ, νιώθω νίκη, ασφάλεια, θαυμασμό, μεγαλείο, αγάπη, λατρεία. Για να έχω δε, δικαίωμα να κυριαρχήσω, πρέπει να αισθάνομαι ότι είμαι κάτι. Το θέμα είναι ότι όλοι θέλουμε να έχουμε το δικαίωμα να κυριαρχήσουμε νομίζοντας ότι είμαστε κάτι.

Η επιθυμία να εκμεταλλευθούμε τους άλλους μας φέρνει σε σύγκρουση προθέσεων με αυτούς. Προσπαθούμε συνεχώς να τους φέρουμε σε μειονεκτική θέση, για να μας δώσουν μία θέση υπεροχής. Αισθανόμαστε άνετα μόνο όταν βρισκόμαστε σε θέση υπεροχής και κυριαρχίας. Όποιος όμως θεωρεί ότι είναι αξιόλογος επειδή είναι ή κατέχει κάτι που κάποιος άλλος επιθυμεί, δεν θα νιώσει ποτέ ικανοποίηση από οιαδήποτε κατάκτηση που έχει επιτύχει. Η αναζήτηση δύναμης για εξουσία πάνω στους άλλους ή η επιθυμία για υποδούλωση και εκμετάλλευση των άλλων για προσωπικό όφελος, αποτελεί μέρος της εικόνας μας. Αυτό ζει ο πολιτισμός μας σήμερα. Ζούμε το απόγειο της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στον άνθρωπο. Είμαστε εκπαιδευμένοι στο γόητρο, στον εγωισμό, στην κυριαρχία.

Όταν όμως δεν θέλω να κυριαρχήσω και θέλω να συνεργαστώ, δεν φοβάμαι. Τι να φοβηθώ;; Αφού είμαστε φίλοι, αφού είμαστε συνεργάτες, αφού σου απλώνω το χέρι και μου το απλώνεις κι εσύ. Όταν λοιπόν εγώ δεν χρειάζεται να είμαι θριαμβευτής, σημαίνει ότι βλέπω πιο φιλικά τους άλλους.

Ως ηγέτες πρέπει να στοχεύουμε στο να πλουτίζουμε τη ζωή των διπλανών μας και να τη διευκολύνουμε. Όταν είμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, φτωχαίνουμε και αδυνατίζουμε.

Όσο η αξία της ζωής θα είναι το τι έχεις και όχι το ποιος είσαι, τόσο θα υπάρχει ανταγωνισμός και κατάκριση αντί συνεργασία ή και αγάπη.

Κάθε μας πράξη σαν ηγέτες έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Αγάπη, εμπιστοσύνη, προσφορά, σεβασμός, ισοτιμία, αποδοχή, κατανόηση, συνεργασία είναι οι σωστές αξίες και αυτές που μας ομορφαίνουν τη ζωή. Ας τις κάνουμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.