ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ηγεσία είναι ένα ταξίδι

12:39 - 03 Ιουλ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Η ηγεσία είναι ένα ταξίδι που ξεκινά από εκεί που είσαι, όχι από εκεί που θα ήθελες να είσαι. Επιτυχία είναι να κάνεις ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, εκεί που βρίσκεσαι. Οι άνθρωποι πρέπει να πασχίζουν να φτάσουν στην κορυφή των δυνατοτήτων τους, και όχι στην κορυφή του οργανισμού.

Βίωσα από την αρχή της πορείας μου σε μεγάλους οργανισμούς το τεράστιο λάθος που ανησυχητικά συχνά κάνουν οι άνθρωποι σε σχέση με την ηγεσία. Την αντίληψή τους ότι η ηγεσία πηγάζει από την κατοχή μιας θέσης ή ενός τίτλου. Τους ακούς συχνά να λένε «Δεν μπορώ να ηγηθώ, αν δεν είμαι στην κορυφή», «Όταν φτάσω στην κορυφή, θα ελέγχω τα πάντα» ή «Όταν φτάσω στην κορυφή, θα απαλλαγώ από τους περιορισμούς». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη. Μια θέση στην κορυφή δεν μπορεί να μεταμορφώσει κανένα σε ηγέτη. Το πραγματικό μέτρο της ηγεσίας είναι ο βαθμός της επιρροής και μόνο.

Επιτρέψτε μου μία προσωπική ομολογία σφάλματος. Όταν ήμουν νέος, ήμουν βέβαιος ότι οι επιτυχημένοι «ηγέτες» καταλάβαιναν πραγματικά τι συμβαίνει. Τώρα πια όμως, αφού έχω πλέον περάσει από κάποιες θέσεις εξουσίας και εγώ, έχω σιγουρευτεί –και μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι αυτό- ότι, δεν έχουμε ούτε ένα μικρό ποσοστό των ικανοτήτων που θα έπρεπε να έχουμε για να τελέσουμε τα καθήκοντά μας -να δούμε ποιος θα το παραδεχτεί αυτό- έτσι που ακόμα και αν οι εταιρείες μας, μοιάζουν μεγάλες και ζωντανές, αύριο δεν θα είναι, αν οι ίδιοι δε γνωρίζουμε τον τρόπο να τις κάνουμε αληθινά καινοτόμες και πρωτοποριακές. Αν δε γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ανοίξουμε τους δρόμους που θα χρειαστούν στο μέλλον. Να γίνουμε πραγματικά οι “pathfinders” των νέων ευκαιριών. Και το χειρότερο είναι ότι πιθανά δεν καταβάλλουμε καμία ιδιαίτερη προσπάθεια να το μάθουμε θεωρώντας ότι τα ξέρουμε όλα και προτιμώντας τη βολική αγκαλιά της αδράνειας.

Όταν άρχισα να «ηγούμαι», νόμιζα ότι ο ηγέτης μπορούσε να ελέγχει πολλά πράγματα σε έναν οργανισμό. Όσο ηγούμαι, όλο και περισσότερο ανακαλύπτω πόσο λίγα εν τέλει ελέγχει ο ηγέτης. Μέσα απο αυτό το προσωπικό μου ταξίδι ηγεσίας, έχω καταλήξει στο ότι “Η καλή κρίση είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας και η εμπειρια είναι το αποτέλεσμα της κακής κρίσης.” Ως εκ τούτου, τα εμπόδια που συναντάμε στο ταξίδι μας, ειναι μικρά ή μεγάλα, ανάλογα με το δικό μας μέγεθος!.

Σημασία για όλους μας και τον καθένα μας ξεχωριστά, είναι μέσα απο το προσωπικό μας ταξίδι ηγεσίας, να αφήσουμε πίσω μας φεύγοντας, έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που μας παραδόθηκε και να δώσουμε όλο μας το είναι για να το πετύχουμε.!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.