ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fail Faster – Succeed Sooner

11:05 - 24 Ιουλ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Μην φοβάστε να αποτύχετε παίρνοντας ρίσκα. Είναι αντικειμενικά γνωστό (there is no such thing as absolute objectivity), πως τα περισσότερα σπουδαία πράγματα έχουν θεμελιωθεί πάνω σε μια μακρά, ακλόνητη βάση αποτυχιών. Στη ζωή μου είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους ιδιαίτερης αξίας (και τους ευχαριστώ για τον ρόλο που έχουν παίξει στη διαμόρφωση των σημερινών απόψεών μου αλλά και για όσα πράγματα έμαθα από αυτούς είτε συμφωνούσα είτε όχι-άκου και λέγε μόνιμα ευχαριστώ για τις απόψεις των άλλων όποιες και αν είναι αυτές-). Σε κάποια συζήτηση, λοιπόν, που είχα κάνει με έναν από αυτούς τους μεγάλους καθημερινοφιλοσόφους, μπροστάρη και ιδιοκτήτη μίας γνωστής σε όλους, αξιοσέβαστης εταιρείας, μου είπε: «Αυτή η εταιρία που βλέπεις παιδί μου, είναι η 13η προσπάθειά μου. Στις προηγούμενες 12, απέτυχα.»

Το ρίσκο της αποτυχίας είναι ένα από τα αντίτιμα που θα χρειαστεί να πληρώσετε, αν στ’ αλήθεια θέλετε να επιτύχετε. Κι οι σωστοί ηγέτες είναι εκείνοι ακριβώς που έχουν το κουράγιο να ξεκινούν νέες προσπάθειες, ακόμα και την ώρα που οι υπόλοιποι περιμένουν καλύτερους και πιο ασφαλείς καιρούς για σίγουρα αποτελέσματα. Είναι διατεθειμένοι να πάρουν ρίσκα.  Διατεθειμένοι ακόμα και να αποτύχουν προκειμένου να επιτύχουν. Η επιτυχία έχει να κάνει με τη δράση. Και οι επιτυχημένοι κινούνται διαρκώς. Οι πραγματικοί ηγέτες ξέρουν ότι κανένας δεν κερδίζει σε κάθε προσπάθεια. Παίρνουν πρωτοβουλίες και επιτρέπουν στους εαυτούς τους και τους συνεργάτες τους να κάνουν λάθη, αλλά δεν παραιτούνται ποτέ, γιατί είναι βέβαιοι πως μόνο έτσι μπορεί να αναπτυχθούν προς την επιτυχία. Δεν περιμένουν την τελειότητα από την πρώτη στιγμή. Και ξέρουν καλά ότι τα λάθη εκδικούνται μόνον εκείνους που δεν τα διαπράττουν.

Πάντα να έχετε στο μυαλό σας ότι η επιτυχία είναι κατά 99% σκληρή δουλειά και 1% ταλέντο. Επιτυχία είναι να θες να φτάσεις κάπου και όχι να θες να είσαι κάτι.  Η αποτελεσματική ηγεσία δεν έχει να κάνει με ωραίους λόγους ή την άσκηση γοητείας. Η ηγεσία καθορίζεται από τα αποτελέσματα και όχι από τα χαρακτηριστικά. Επιτυχία είναι η ικανότητα να πηγαίνεις απο τη μια αποτυχία στην άλλη, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου. Οσο επιτυχημένος και να (θεωρείς ότι) είσαι, να ξέρεις ότι η επιτυχία δεν είναι ποτέ τελική. Γι αυτό και πρέπει να επαγρυπνείς, ώστε σε κάθε περίπτωση να είσαι εσύ η έκπληξη - και να μην σε εκπλήξει κανένας άλλος!

No success is forever and no failure is final.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.