ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γνώση: η τέχνη της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης

10:16 - 02 Αυγ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Τίποτα ανθρώπινο δεν είναι τόσο καλό ή τόσο τέλειο που ν’ αξίζει να μην αμφισβητηθεί. Πρόκειται για μια επίγνωση που σφράγισε ανεξίτηλα το ταξίδι μου που συνεχίζεται προς την αστείρευτη και συνεχή μάθηση. Κάποιοι πιστεύουν ότι έφτασαν ή ότι είναι φτασμένοι ή ότι δεν υπάρχουν νέα πράγματα που έχει να τους πει κάποιος άλλος. Εξ ου και η έκφραση –“τι να μου πεις εσύ τώρα”.

Πόσο οικτρά απατώνται!!! Κύριοι δεν φτάνουμε πουθενά, γιατί δεν υπάρχει τέρμα για να φτάσει κανείς! Είναι συνεχές το ταξίδι και αέναο ανά τους αιώνες. Αν δεν προοδεύετε ως μαθητές, οπισθοχωρείτε ως ηγέτες.

Στον πυρήνα της δύναμης βρίσκεται η σφοδρή εκείνη επιθυμία που θα πρέπει να έχει ο ηγέτης: να μαθαίνει κάθε μέρα νέα πράγματα επί παντός επιστητού. Δεν έχουμε καν αρχίσει να καταλαβαίνουμε ούτε το 1% για το 99% του οτιδήποτε. Η επίγνωση ακριβώς αυτής της άγνοιάς μας θα ισχυροποιήσει τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να διδασκόμαστε απ’ όσους ξέρουν –ιδίως σε θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η προσωπική διανοητική εξέλιξη, οι σχέσεις και η ηγεσία. Βρεθήκαμε σε αυτόν τον κόσμο με σκοπό να πάρουμε ορισμένα μαθήματα-και όχι να δώσουμε όπως πιθανως νομιζουμε- με δάσκαλό μας τον κόσμο αυτόν. Και κάθε γεγονός, μας προσφέρει την ευκαιρία να εξελιχθούμε. Η σοφία βέβαια κατακτάται όταν η πληροφορία και η γνώση εμπνέονται από υψηλούς σκοπούς και αρχές.

Motivation is the reason for behavior.

Η αποτελεσματική ηγεσία έχει να κάνει με την αδιάκοπη εμμονή να ρωτάμε κάθε ημέρα γιατί. Να σκάβουμε κάτω από την επιφάνεια για να βρούμε τις ρίζες του κάθε θέματος. Αν μιλήσετε με επιτυχημένους επιχειρηματίες, η πρώτη εντύπωση που θα αποκτήσετε είναι ότι ακούνε με μεγάλη προσοχή. Και δεν διακόπτουν παρά μόνο για να κάνουν και άλλες διευκρινιστικές ερωτήσεις, δίνοντάς σου την αίσθηση μιας απέραντης και αχόρταγης περιέργειας. Πρόκειται για το γνώρισμα που αποκαλείται “Divine Discontent.” Και αποκαλύπτει τη βαθιά πίστη τους πως όσο καλά και αν τα πράγματα είναι, υπάρχει περιθώριο να βελτιωθούν κι άλλο.

Η Αμφισβήτηση και η Αμφιβολία είναι τα κλειδιά της μάθησης. ‘Οταν σταματούν, τότε σταματάμε και να εξελισσόμαστε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.