ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τελειότητα του ηγέτη και τα όπλα του

10:55 - 08 Αυγ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Όταν ο άνθρωπος φορέσει στολή, ξεγυμνώνει το χαρακτήρα του. Ως εκ τούτου, ο μόνος τρόπος για να δείξει ένα καλό εαυτό είναι να τον έχει.

Κάθε ταξίδι ηγεσίας είναι ένα προσωπικό και συναισθηματικό ταξίδι. Και οι ηγέτες επηρεάζουν πολύ βαθιά οργανισμούς και κοινωνίες με την ηθική τους και τον τρόπο που ασκούν την εξουσία. Οι ηγέτες των κρατών ή των επιχειρήσεων λειτουργούν ως μοντέλα και σύμβολα. Από την ισχυρή τους προσωπικότητα, ο κόσμος αντλεί τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει, για να υπερνικήσει εμπόδια που πολλές φορές φαντάζουν εκ πρώτης όψεως ανυπέρβλητα. Φανταστείτε αντίστροφα έναν ηγέτη ή manager με πολλά περιττά κιλά. Πως μπορεί να εμπνεύσει πειθαρχία και δύναμη όταν ο ίδιος δεν έχει τη δύναμη να αυτοπειθαρχήσει και να χάσει τα περιττά κιλά; Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάποιος οριστικός και τελεσίδικος κατάλογος των χαρακτηριστικών του τέλειου ηγέτη. Οι κάθε είδους ηγέτες διακρίνονται από ένα ευρύ φάσμα προσόντων, ικανοτήτων και αξιών. Στα σίγουρα όμως διαθέτουν δύο χαρακτηριστικά: Καταρχήν έχουν έναν ισχυρό συντελεστή ανορθοδοξίας στο χαρακτήρα τους. Και κατά δεύτερον ηγούνται πρώτα με την καρδιά τους και μετά με το μυαλό τους.

Η ηγεσία είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα συναισθηματική και μετά γνωστική.

Try not to become a man of success but rather to become a man of value.

Θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα από τα χαρακτηριστικά που την περιγράφουν.

Αγωγή : είναι αυτό που μένει όταν πια έχουμε ξεχάσει ό,τι μας έχουνε διδάξει. Το πρώτο χαρακτηριστικό ενός μεγάλου ηγέτη. Χωρίς αγωγή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με την ευγένεια και το θάρρος που απαιτείται, τις δυσκολίες που είναι δεδομένο ότι θα βρει ακολουθώντας τους δρόμους του βοριά. Πίσω από κάθε ευγενή βίο, κρύβονται οι αρχές που τον έχουν διαμορφώσει. Και –την ίδια στιγμή- αποκαλύπτονται σε κάθε μικρή και μεγάλη του απόφαση ή επιλογή. Η προσωπική ποιότητα του ηγέτη φαίνεται ακόμη και στα προσωπικά του αντικείμενα. Το αυτοκίνητο του, το ρολόι και όλα αυτά τα gadgets που τονώνουν τον εγωισμό και βλάπτουν τον ισολογισμό ή τον οικογενειακό προϋπολογισμό.  Η ζωή μας αποτελεί πιστή αντανάκλαση των πεποιθήσεών μας. Oι πεποιθήσεις λοιπόν του ηγέτη, που πηγάζουν από την αγωγή του, διαμορφώνουν σε τελική ανάλυση τους στόχους, τη στρατηγική, τις τακτικές και τις πολιτικές της εταιρείας.

Aγάπη : δεύτερο στη σειρά συστατικό του χαρακτήρα του ηγέτη και άρρηκτα δεμένο με το πρώτο. Η αγάπη για τον εαυτό του, τη ζωή και τους άλλους.

Αισιοδοξία : Ο ηγέτης δεν μπορεί παρά να είναι αισιόδοξος. Γιατί ο κόσμος ανήκει στους αισιόδοξους – οι απαισιόδοξοι είναι καταδικασμένοι να είναι μία ζωή θεατές.

Ενέργεια  : Διαθέτει αστείρευτη ενέργεια. Ο ηγέτης έχει την ενέργεια που όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν, κάθε ημέρα και κάθε στιγμή. Δεν του επιτρέπονται «κακές ημέρες». Έχει καθήκον να υπηρετεί συνέχεια τους συναδέλφους του και μαζί με αυτό και την ικανότητα να ενθουσιάζει και να ενεργοποιεί τους άλλους, επιτυγχάνοντας να πάρει από εκείνους το καλύτερο που έχουν να δώσουν. Ο ηγέτης γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να κάνει τους ανθρώπους γύρω του τέλειους. Γι αυτό και δεν είναι αυτή η επιδίωξή του. Του είναι αρκετό να τους κάνει το καλύτερο που μπορούν να γίνουν.

Ο ηγέτης παίρνει επάνω του όλη την ευθύνη για τα πάντα. Λέει «Νικήθηκα» και όχι «Οι στρατιώτες μου νικήθηκαν», κι αντίστροφα «Οι άνθρωποί μου νίκησαν», όχι «Εγώ νίκησα». Και το εννοεί. Λόγια σαν και αυτά βγαίνουν κατευθείαν μέσα από την καρδιά του γιατί ο ίδιος μέσα του νιώθει τόσο ασφαλής που δεν χρειάζεται κανενός τύπου προσωπικό credit για όσα καταφέρνει. Ξέρει ότι οδηγός του είναι ο τρόπος που αυτός βλέπει τα πράγματα και η στάση του απέναντι σε αυτά.

Real leaders are ordinary people with extraordinary determination.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.