ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H εξουσία διαφθείρει

17:34 - 13 Αυγ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Η εξουσία διαφθείρει απόλυτα. Είναι ναρκωτικό. Το μεγαλύτερο που γνώρισε ποτέ ο κόσμος. Η εξουσία νικάει τον εξουσιάζοντα.

Οι ανασφαλείς ηγέτες πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς, με αποτέλεσμα, κάθε ενέργεια, κάθε πληροφορία και κάθε απόφαση, να περνάει μέσα από το φίλτρο του εγωκεντρισμού τους. Οι «αλυσίδες» παρ’ όλα αυτά της λογικής του «έτσι είμαι εγώ», (στο δρόμο τους συναντούν τη λογική και συνήθως είναι μια πολύ σύντομη συνάντηση) σε εμποδίζουν να πλησιάσεις και τελικά να κατακτήσεις εκείνο που θέλεις. Οι εγωιστές αποκτούν συνήθως ό,τι επιθυμούν, εκτός από την ευτυχία. Η διαφθορά όσων κατέχουν την εξουσία εν μέρει προέρχεται από μια βαθιά προσωπική τους ανάγκη να διατηρήσουν τον έλεγχο κι εν μέρει από τις αμφιβολίες τους για το αν και κατά πόσο είναι πραγματικά κατάλληλοι ώστε να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και να την διαχειρίζονται. Αυτό που φοβούνται είναι ο έλεγχος που μπορεί να υποστούν από τους άλλους. Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να κρίνουν με αυστηρότητα τους ηγέτες τους, αφού η κατοχή της εξουσίας διαφθείρει.

Γι αυτό και ο ηγέτης χτίζει συστηματικά τον χαρακτήρα του. Κάθε ημέρα. Με τον τρόπο, το πάθος και την διαρκή προσήλωση του σε αυτό το στόχο. Δημιουργεί αντίδοτα για το δηλητήριο του εγωισμού, όπως την ταπεινοφροσύνη και τη μετριοφροσύνη. Ο ασφαλής ηγέτης μιλά για καταστάσεις και θέματα. Σπανίως για άλλους. Και ποτέ για τον εαυτό του. Γνωρίζει πως έχεις στ’ αλήθεια κατακτήσει την επιτυχία, μόνον όταν δεν σου είναι αναγκαίο να την προβάλλεις. Ξέρει επίσης καλά ότι η αληθινή δύναμη δεν βρίσκεται στην έπαρση και την αλαζονεία. Εκεί κρύβονται η αδυναμία και η ανασφάλεια. Η αληθινή δύναμη βρίσκεται στη μεγαλοπρέπεια της ταπεινοφροσύνης. Εκείνος που το δείχνει δεν είναι. Εκείνος που είναι δεν το δείχνει. Θα ήταν φυσικά λάθος να πιστέψει κανείς ότι η ηγεσία έχει μόνο να κάνει με την ταπεινοφροσύνη και τη μετριοφροσύνη. Σε μεγαλό βαθμό σχετίζεται και με την αταλάντευτη αποφασιστικότητα και την ακεραιότητα! Συνέπεια δε της ακεραιότητας , είναι η εμπιστοσύνη. Προϋπόθεση της εμπιστοσύνης, είναι η αξιοπιστία.

Όλα αυτά συνδέονται αλληλένδετα, ώστε να δημιουργήσουν τη βάση της υγιούς ηγεσίας.

Με δεδομένο το παραπάνω, είναι μεγαλύτερη φιλοφρόνηση να σε εμπιστεύονται παρά να σε αγαπούν. Κι αυτό γιατί μόνο όταν η εμπιστοσύνη είναι παρούσα, δικαιούστε να ελπίζετε πως θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ομαδική δουλειά (teamwork) και να καλλιεργήσετε το σχετικό ομαδικό πνεύμα. Η εμπιστοσύνη είναι η κόλλα της ζωής, εκείνη η κόλλα που δένει ηγέτες και οπαδούς, κρατώντας ενωμένους οργανισμούς, κουλτούρες και σχέσεις. Η όταν φέρεστε στους ανθρώπους δίκαια και σωστά. Και εκείνη σας το ανταποδίδει δημιουργώντας τη δέσμευση που εξασφαλίζει την ηρωική προσπάθεια που απαιτείται για την επιτυχία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.