ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πάθος είναι το μυστικό της μάθησης!

13:40 - 11 Σεπ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Κάθε φορά που σκέφτομαι επιτυχημένους ανθρώπους, μια από τις πρώτες ιδιότητές τους που μου έρχεται στο νου είναι η δέσμευση. Το «Θα το κάνω!» Οι τρεις πιο ισχυρές λέξεις στον κόσμο. Απ’ ό,τι φαίνεται η επιτυχία είναι κυρίως ζήτημα επιμονής όταν οι άλλοι έχουν παραιτηθεί. Δεν υπάρχουν απραγματοποιητα όνειρα, μόνο η πεπερασμένη μας αντίληψη για το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχει ενάρετη ηγεσία χωρίς αγάπη για τον εαυτό μας, χωρίς πάθος για τη ζωή και τους συνανθρώπους μας. Ο μεγάλος ηγέτης δεν έχει την επιθυμία να ξεπεράσει όλους τους άλλους με οποιοδήποτε κόστος, αλλά να υπηρετήσει όλους τους άλλους με οποιοδήποτε  κόστος. Κι η βασική κινητήριος δύναμη για να επιτευχθεί αυτό είναι η αγάπη. Η αγάπη για τις αρχές, τις αξίες, τον τελικό σκοπό, τις νέες ιδέες για το μέλλον που ο ηγέτης προσπαθεί να δημιουργήσει για και από κοινού με τους συναδέλφους του. Από εκεί προέρχεται όλη η ενέργεια.

Πάντα αισθανόμουν υπεύθυνος για όλους μου τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Κάποτε, όταν ανέλαβα τη διοίκηση μίας εταιρείας  με 1500 άτομα προσωπικό, προσπάθησα να εξηγήσω στους 15 συναδέλφους μου πωλητές ότι καθένας τους ήταν υπεύθυνος για την πρόοδο 150 οικογενειών –και όχι μόνο για τη δική του οικογένεια. Η άποψή μου αυτή έγινε στην πορεία ένα από τα πράγματα που συζητούσαν μεταξύ τους καθημερινά. Και μετά από λίγο καιρό κατέληξε να γίνει κτήμα τους.

Στο βάθος ο ηγέτης ξέρει καλά ότι επιστρατεύοντας το πάθος, ακόμα και οι πιο δύσκολοι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, ενώ χωρίς αυτό, ακόμη και τα καλύτερα υπολογισμένα πλάνα μπορεί να αποτύχουν στην εκτέλεσή τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.