ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ηγέτης ηγείται

11:35 - 23 Σεπ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Για να ηγηθείτε, θα πρέπει να θυσιάσετε κάποιους προσωπικούς σας στόχους προς όφελος των άλλων. Θα πρέπει να εγκαταλείψετε την άνεσή σας και να κάνετε πράγματα που δεν είχατε ξανακάνει ποτέ. Θα πρέπει να συνεχίσετε να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε -ακόμα και όταν δεν έχετε καμία διάθεση γι’ αυτό. Θα πρέπει διαρκώς να βάζετε τους άλλους πριν από τον εαυτό σας. Έτσι μόνο έρχεται ο σεβασμός και όχι αυτόματα με το αξίωμα.

Γιατί θα πρέπει να ηγούμαι; Μία ερώτηση στην ουσία της, βαθιά υπαρξιακή. Για να απαντηθεί, χρειάζεται κανείς να αναζητήσει και να βρει το σκοπό και το νόημα στη ζωή.

  1. Γιατί πρέπει να συνεχίσω να ηγούμαι;
  2. Τι κάνει τους ηγέτες να συνεχίζουν;
  3. Αν επιλέξω το ρόλο του ηγέτη, θα αποδειχθώ καλός σε αυτόν;
  4. Θα κάνω τη διαφορά;
  5. Θα νιώσω ικανοποίηση μέσα από αυτό;

Ο αφοσιωμένος ηγέτης ενός οργανισμού εμπνέει, προωθεί και κατοχυρώνει στον οργανισμό το όραμά του. Διαμορφώνει εναλλακτικές που παρακολουθούν τις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αναπτύσσει βιώσιμες στρατηγικές που βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του οργανισμού του.

Ένας καλός ηγέτης δεν περιορίζεται να αναγνωρίσει ή να απαντήσει απλώς στις αλλαγές. Τις δημιουργεί. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη ο ίδιος με τη στρατηγική του πρωτοβουλία.

Ο ιδεατός, «σωστός» ηγέτης είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες και οργανώνει την επιχείρηση λαμβάνοντας υπόψη του το λελογισμένο ρίσκο που χρειάζεται για να υποστηριχθούν οι αλλαγές στις υποδομές και τις ικανότητες. Αλλαγές που θα φέρουν τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης εξασφαλίζοντας την επιβίωση, τη βιώσιμη επέκταση και την ανάπτυξή της σε ένα περιβάλλον γεμάτο δυνατότητες. Το πραγματικό μέτρο του ηγέτη δεν αποκαλύπτεται από το πού στέκεται σε στιγμές ηρεμίας, αλλά σε στιγμές προκλήσεων και αντιφάσεων. Το να οραματίζεσαι εκείνο που θέλεις και μετά να έχεις τη δύναμη να το καταφέρνεις χαρακτηρίζει τον μεγάλο ηγέτη. Η δύναμη της θέλησής του. Η τόλμη να δοκιμάζει τα όριά του. Το κουράγιο που χρειάζεται για να πετυχαίνει και να βγαίνει νικητής αξιοποιώντας τη δύναμη του πάθους και των συναισθημάτων του.

He that would govern others, first should be the master of himself!

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.