ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δύναμη της θέλησης και το κουράγιο

11:40 - 04 Οκτ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Στον τοίχο του γραφείου μια μεγάλης φάρμας με οπωροφόρα δέντρα κρέμεται μια επιγραφή. Γράφει : Η καλύτερη στιγμή να φυτέψετε ένα δέντρο είναι είκοσι πέντε χρόνια πριν. Η επόμενη καλύτερη στιγμή είναι σήμερα.

Κάθε εμπόδιο είναι ευκαιρία, για να διαπιστώσεις πόσο ψηλά μπορείς να φτάσεις.

Όποιος μένει στα ίδια, πηγαίνει πίσω. Έχετε λοιπόν την ευθύνη να ενθαρρύνετε τα πειράματα και τις από μηδενική βάση προσπάθειες για να μπορέσετε να πάτε μπροστά και να αναπτύξετε μέσα στην εταιρεία ή τον οργανισμό του οποίου ηγείσθε, την κουλτούρα της μη επίρριψης ευθυνών.

The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.

Αυτό σημαίνει πως μέσα από κάθε προσπάθεια συνολικής βελτίωσης και καθ’ όλη τη διάρκειά της, οι άνθρωποι δε θα πρέπει να αισθάνονται πως απειλούνται όποια και αν είναι η έκβαση των νεωτερισμών η των ειλημμένων αποφάσεων. Δε θα πρέπει να νιώθουν να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους η ευθύνη μίας ενδεχόμενης –και κάθε άλλο παρά απίθανης, αν μιλάμε για αληθινά καινοτόμες προσπάθειες- αποτυχίας. Αντίθετα θα πρέπει να ενθαρρύνονται να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Και να συνεχίζουν να προσπαθούν μέχρι να πετύχουν.

Το πραγματικό μέτρο του ηγέτη δεν αποκαλύπτεται από το πού στέκεται σε στιγμές ηρεμίας, αλλά σε στιγμές προκλήσεων και αντιφάσεων. Το να οραματίζεσαι εκείνο που θέλεις και μετά να έχεις τη δύναμη να το καταφέρνεις χαρακτηρίζει τον μεγάλο ηγέτη. Η δύναμη της θέλησής του. Η τόλμη να δοκιμάζει τα όριά του. Το κουράγιο που χρειάζεται για να πετυχαίνει και να βγαίνει νικητής αξιοποιώντας τη δύναμη του πάθους και των συναισθημάτων του.

Μία τεράστια ευθύνη που κάθε ηγέτης οφείλει να αντιλαμβάνεται, είναι να κρατά το πνεύμα της εταιρείας και του κάθε συναδέλφου ξεχωριστά, ψηλά. Να είναι αισιόδοξος ακόμα και όταν κανένας άλλος δεν είναι (για την ακρίβεια: ιδίως όταν κανένας άλλος δεν είναι). Το κουράγιο είναι η μηχανή που μας σπρώχνει πέρα από τις ζώνες ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που δεν έχουμε ακόμα κατακτήσει ή προβλέψει. Μοιάζει αδιαπραγμάτευτο: αν θέλετε να κτίσετε μεγάλες εταιρείες πρέπει να έχετε το κουράγιο και τη δύναμη, να κυνηγάτε μεγάλα οράματα. Σκέφτομαι συχνά πως το κουράγιο, στο οποίο αναφερόμαστε, σωστά αξιολογείται από κάποιους ως η πρώτη ανθρώπινη αρετή, εκείνη που εγγυάται όλες τις άλλες. Κουράγιο δε σημαίνει απουσία φόβου, αλλά η πίστη πως υπάρχει κάτι άλλο πιο μεγάλο και πιο σημαντικό από τον φόβο. Κάντε μια τελευταία προσπάθεια. Σηκωθείτε κάθε φορά που πέφτετε. Σημασία δεν έχει πόσες φορές πέφτεις, αλλά πόσες φορές σηκώνεσαι!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.