ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πειθαρχία

10:20 - 16 Οκτ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Αυτός που διοικεί άλλους, πρέπει πρώτα να ηγείται του εαυτού του!

Η πειθαρχία και η προσπάθεια είναι βασικά στοιχεία που ξεχωρίζουν τους winners από τους losers. Εκείνους που απλώς ονειρεύονται ότι κάνουν σπουδαία πράγματα, από τους πραγματικούς doers.

Να είστε αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι στο αποτέλεσμα. Η δέσμευση (commitment) είναι πολύ σημαντική λέξη για έναν ηγέτη. Χωρίς αυτήν, τίποτε δεν έχει νόημα. Και γι’ αυτό το λόγο, τρέχει μέσα στο αίμα τους. Η ζωή ενός ηγέτη είναι αφιερωμένη στην αποστολή και τον στόχο και οι ίδιοι ταγμένοι στο να μεταδίδουν εμπιστοσύνη και ελπίδα, παραμένοντας προσηλωμένοι στα υψηλά standard τελειότητας που για τους εαυτούς τους και τους άλλους θέτουν. Οι ηγέτες ξέρουν καλά ότι οι άνθρωποι βελτιώνονται όταν αγωνίζονται για την τελειότητα. Όταν βάζουν τον στόχο, κάνουν το πλάνο και μετά έχουν την αυτοπειθαρχία που απαιτείται για να το ακολουθήσουν άσχετα από το ύψος των εμποδίων –ξέρουν άλλωστε ότι τα εμπόδια φαντάζουν μεγάλα ή μικρά μόνο ανάλογα με το δικό μας ύψος.

Οι ηγέτες έχουν την πειθαρχία που χρειάζεται για να κάνουν ακόμα και τα μικροπράγματα που τους δυσαρεστούν.

Και έτσι καταφέρνουν να περάσουν τη ζωή τους, κάνοντας τα σημαντικά πράγματα που τους ευχαριστούν.

Σε κάποια εταιρεία που δούλεψα τη δεκαετία του ‘90 είχαμε ιδρύσει την ομάδα που ονομάζαμε commando force. Αποτελούνταν από τους πιο θεληματικούς  πωλητές μας. Ανθρώπους που, αν και δεν είχαν τα ακαδημαϊκά προσόντα και τις περγαμηνές άλλων ομάδων της εταιρείας (marketing), είχαν την πειθαρχία και την υπομονή να κάνουν όλο το dirty work. Συγκινούμαι όταν τους θυμάμαι. Διαλεγμένοι όλοι τους ένας προς έναν, να κάνουν με αυταπάρνηση το σωστό, ανεξαρτήτως οιουδήποτε προσωπικού κόστους. Τους ανέθετα, θυμάμαι, τις πιο δύσκολες αποστολές, όπως το να έρθουν σε επαφή με έναν συνεργάτη-χονδρέμπορο σε κάποιο σημείο, όπου δεν έφτανε ούτε τηλέφωνο ούτε ταχυδρομείο. Ούτε καν ρώταγαν πού βρίσκεται, πώς θα φτάσω εκεί ή πώς θα επιστρέψω. Απλώς έπαιρναν το μήνυμα και ξεκινούσαν κάτι περίεργες διαδρομές με κάθε πιθανό μέσο –μέχρι και 2-3 ημέρες ταξίδι κάθε φορά. Και έφερναν σε πέρας το έργο τους, χωρίς καμία δραματικότητα ή θεατρινίστικους ηρωισμούς. Η καρδιά μου ανήκει ολοκληρωτικά σε ανθρώπους σαν κι αυτούς. Σε όσους φέρνουν σε πέρας τα δυσκολότερα έργα σιωπηλά. Χωρίς ηλίθιες ερωτήσεις, χωρίς την πρόθεση να πετάξουν από πάνω τους το βάρος. Και όλη η προσωπική μου ιστορία συνεργασιών δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η εναγώνια αναζήτηση για τέτοιου είδους ανθρώπους. Του σπάνιου εκείνου είδους που μπορούν να ολοκληρώνουν το έργο τους χωρίς περιττές τυμπανοκρουσίες και το οποίο κανένας εργοδότης δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.