ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ηγέτης δημιουργεί ηγέτες

16:34 - 20 Δεκ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

You need to be a mentor and a coach. You need to know how to empower them, guide them, earn their respect... the last thing you want to be is their boss.

Ισχύει παντού και πάντα. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και σε όλες τις εποχές:

Κανείς δεν είναι αρκετά καλός ώστε να ηγηθεί κάποιου άλλου χωρίς τη δική του συγκατάθεση. Για αυτό και η εξουσία είναι απαραίτητο να κερδηθεί πριν ασκηθεί. Ούτε απονέμεται ούτε κληρονομείται (παρόλο που δυστυχώς γίνεται ακόμα σε μικρό ευτυχώς βαθμό). Προαπαιτούμενα της συγκατάθεσης για την οποία μιλάμε, είναι φυσικά ο αμοιβαίος σεβασμός και η εμπιστοσύνη. Και ο σεβασμός πρώτα απ’ όλα προκύπτει από τη συναίσθηση πως είμαστε ισότιμοι με τον άλλον. Τον σεβασμό δεν μπορείς να τον απαιτήσεις. Πρέπει να τον εμπνεύσεις. Ενώ οι κακοί ηγέτες απαιτούν το σεβασμό, οι ικανοί ηγέτες προκαλούν το σεβασμό.

Η αυθεντική ηγεσία πηγάζει από ένα γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την ευημερία των ανθρώπων. Χαρισματικοί ηγέτες δεν είναι απαραίτητα οι άνθρωποι που σε μαγνητίζουν με την πρώτη ματιά. Είναι αυτοί που βοηθάνε τους ανθρώπους τους να γίνουν και αυτοί με τη σειρά τους ηγέτες.

Βασική προϋπόθεση για να το πετύχει, βέβαια, είναι να βρει τους κατάλληλους και να τους βοηθήσει να ενταχθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο να θέλουν να ανήκουν –και εντός του οποίου να μπορέσουν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Αν προσλάβετε κάποιον ικανό, με την προσδοκία να φτιάξετε στο πέρασμα του χρόνου και τον χαρακτήρα του, έχετε υποπέσει σε πολύ μεγάλο σφάλμα.

Μην αυταπατάστε: Κανένας δεν μπορεί να μεταμορφώσει κανέναν. Ούτε καν οι μεγάλοι ηγέτες δεν μπορούν να αλλάξουν τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Το μόνο που οι ηγέτες μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργούν ένα περιβάλλον, μέσα στο οποίο ανθούν και αναπτύσσονται οι πορείες κοινών επιτεύξεων και ανακαλύψεων. Αξιοποιώντας τα χαρίσματα της προσωπικότητάς τους, προσφέρουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος ενδιαφερόντων έργων και προκαλούν τους συνεργάτες τους να εκφράσουν την περιέργεια τους και να επισκεφτούν τόπους που δεν είχαν μέχρι τώρα φανταστεί –ή ακόμα και να τους δημιουργήσουν. Παρότι βέβαια δεν μπορείτε να αλλάξετε τους ανθρώπους, μπορείτε να αλλάξετε την κουλτούρα τους. Βρίσκοντας και υποδεικνύοντάς τους εκείνα ακριβώς τα έργα που δείχνουν τους δρόμους του βοριά.

Η ηγεσία εκτός όλων των άλλων συνίσταται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, το οποίο κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να ανήκουν στον οργανισμό, κι όχι απλώς να εργάζονται για αυτόν. Ενός περιβάλλοντος που κάνει τους ανθρώπους να πράττουν επειδή το επιθυμούν και όχι απλά επειδή είναι υποχρεωμένοι. Κι η μεγαλύτερη φιλοδοξία ενός ηγέτη δεν μπορεί παρά να είναι να αποτελέσει το εφαλτήριο έτσι ώστε οι άνθρωποι των οποίων ηγείται να εκτιναχθούν στα ύψη της προσωπικής τους δημιουργίας. Αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα χαρακτηριστικό κάθε μεγάλου ηγέτη.

Να κατορθώσει να βγάλει μέσα από την ψυχή του καθενός το καλύτερο. Να θέσει τις βάσεις για την δημιουργία μελλοντικών ηγετών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.