ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ηγέτης και οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν

13:09 - 07 Ιαν 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Πώς ο ηγέτης θα βεβαιωθεί και θα εξασφαλίσει ότι περιστοιχίζεται από χαρισματικούς ανθρώπους; Από άτομα με ταλέντο, που θα μπορούν και θα δικαιούνται να αφεθούν ελεύθερα από το χαλινάρι της δικής του διάνοιας, κινητοποιούμενα την ίδια στιγμή από αυτήν; Πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα υλικά που έχει διαλέξει για την οικοδόμηση του μέλλοντος της εταιρείας του είναι τα κατάλληλα;

Τρεις έννοιες και μόνο θα μας δώσουν την κατεύθυνση :

1. Γνώση -

2. Εμπειρία -

3. Γνώση της απύθμενης άγνοιας που έχουμε για τα πάντα ,

Κάθε ηγέτης πρέπει να κατορθώσει να βγάλει μέσα από την ψυχή του καθενός το καλύτερο. Ακόμα και για αυτά στα οποία νομίζουμε ότι είμαστε ειδικοί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

«Ειδικός είναι αυτός που έχει συμπυκνωμένη άγνοια για το θέμα για το οποίο θεωρείται ειδικός».

Σκεφτείτε πόσες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ξέρετε και πόσες όχι για το κάθε τι που συμβαίνει στην δουλειά σας! Γι αυτό και δυστυχώς το σύνολο των αποφάσεων που παίρνουμε το παίρνουμε μόνο με ένα μικρό ποσοστό της πληροφόρησης που θα έπρεπε να έχουμε για να το πάρουμε .

Η πρώτη και πιο σημαντική δουλειά που οφείλει να κάνει ένας ηγέτης είναι να προσλάβει τους κατάλληλους ανθρώπους. Ανθρώπους πιθανά διαφορετικούς μεταξύ τους σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, τα βιώματα, την εμπειρία ή την κοινωνική τους προέλευση. Η διαφορετικότητα είναι - ή μπορεί να γίνει - η αφετηρία κάθε συνέργειας.

Προσοχή! Δεν ψάχνουμε για υπεράνθρωπους. Οι άνθρωποι που χαρακτηρίσαμε κατάλληλους δεν είναι διόλου απαραίτητο να είναι υπεράνθρωποι – κανένας οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει, εάν χρειάζεται ευφυΐες ή υπεράνθρωπους για να τον διοικήσουν.

Ο καλύτερος ηγέτης είναι εκείνος που όταν έχει τελειώσει τη δουλειά του και ο στόχος του έχει επιτευχθεί, οι άνθρωποί του θα λένε κρυφο-καμαρώνοντας ο ένας στον άλλον και ο καθένας στον εαυτό του “μπράβο μας, τα καταφέραμε” (εννοώντας μόνοι τους).

Εν προκειμένω , δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Η κότα κάνει τα αυγά.

Ηγούμεθα μεταμορφώνοντας τους άλλους σε νικητές. Στο τέλος κάθε προσπάθειάς του ο καλός ηγέτης έχει βοηθήσει όλους τους ανθρώπους του να φτάσουν σε ένα επίπεδο που να μην τον χρειάζονται πλέον.

Ένα βασικό εργαλείο στα χέρια του ηγέτη είναι η ειλικρινής και συνεχής επιβράβευση, τόσο στις επιτυχίες όσο και στις αποτυχίες –όταν αυτές έρθουν μετά και παρά τη μεγάλη προσπάθεια. Ειδικά στις αποτυχίες και τις στιγμές εκείνες που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι πιθανό ακόμα και η ίδια η επαγγελματική υπόσταση και προοπτική τους να απειλείται (και στο μυαλό τους υποβόσκει η πιθανότητα μίας επερχόμενης απόλυσης) είναι πολύ σημαντικό να δοθούν θετικά μηνύματα. Ενισχυμένα από μια ζεστή ατμόσφαιρα και ένα ειλικρινές βλέμμα που να λέει πως “ό,τι και αν συμβεί, είσαι μοναδικός και πολύτιμος για εμάς. Ξέρουμε ότι αξίζεις.”

Ο σημαντικότερος συνδετικός κρίκος μεταξύ του ηγέτη και των ανθρώπων που τον περιβάλλουν είναι οι κοινές αξίες και αρχές! Το να βρούμε τους κατάλληλους, είναι σαν να έχουμε κερδίσει τη μισή μάχη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.