ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποτελεσματική Ηγεσία = Αποτελεσματική Διδασκαλία

12:07 - 20 Ιαν 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Με το που προσελάμβανα συνεργάτες, στη συνέχεια τους ενέτασσα στο σύστημα αξιών και αρχών της εταιρείας, ενσταλάζοντάς τους αυτοπεποίθηση αλλά και πίστη σε αυτό.

Πριν γίνετε ηγέτες, επιτυχία είναι η ανάπτυξή σας. Όταν γίνετε ηγέτες, επιτυχία είναι η ανάπτυξη των άλλων.

Ο μεγάλος συνθέτης και μαέστρος Λέοναρντ Μπερστάιν ερωτήθηκε κάποτε ποιο όργανο θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολο. Μετά από λίγο απάντησε: «Το δεύτερο βιολί». Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε «Μπορώ να βρω πολλά πρώτα βιολιά, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρω κάποιον που να παίζει δεύτερο βιολί με ενθουσιασμό».

Θα πρέπει να βρίσκουμε ανθρώπους που έχουν – ή έχουν τη δυνατότητα μέσω της διδασκαλίας να αποκτήσουν- τις ίδιες αρχές και αξίες με αυτές που χρειαζόμαστε στην εταιρεία μας. Και, ανεξάρτητα από τη θέση που σε αυτή τη φάση καταλαμβάνουν εντός της ιεραρχίας της εταιρείας, βοηθούνται να ανακαλύψουν νέους κόσμους. Κανένας άνθρωπος που δεν αισθάνεται γνήσια χαρά με την επιτυχία των υφισταμένων του, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ σπουδαίος ηγέτης. Αυτή είναι η Ηγεσία που δημιουργεί «έμπνευση» .

To επόμενο σημείο επικέντρωσης θα πρέπει να αναφέρεται στην καλλιέργεια της τέχνης της ηγεσίας. Στον τρόπο με τον οποίον αναπτύσσουμε ηγέτες που αναπτύσσουν ανθρώπους που αναπτύσσουν τη δουλειά μας. Στην καλλιέργεια εκείνης ακριβώς της εργασιακής κουλτούρας που θα πιστεύει στον αγώνα, τη διεκδίκηση και επίτευξη του φαινομενικά ακατόρθωτου. Αποφύγετε εκείνους που επιμένουν πως «δεν μπορούμε». Διώξτε μακριά όποιον σας αποθαρρύνει, σας αποδυναμώνει ή σας κάνει να μην περνάτε καλά. Χαρίστε του ένα μονής κατεύθυνσης εισιτήριο για να φύγει. Σε βάθος χρόνου θα βγείτε κι οι δύο κερδισμένοι. Οι ηττοπαθείς άνθρωποι επικεντρώνονται μόνο στο «αδύνατον», με αποτέλεσμα να πιστεύουν ότι τίποτα δεν είναι δυνατόν. Οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά επικεντρώνονται στο «δυνατόν». Και με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιούν τη θετική έκβαση των καταστάσεων στη ζωή τους. Δεν πρέπει να φοβάστε την αποτυχία, τη μετριότητα να φοβάστε. Αυτή είναι ο μεγαλύτερός σας αντίπαλος.

Κάθε σπουδαία εταιρεία διαθέτει ισχυρούς ηγέτες σε κάθε επίπεδο της διοικητικής και παραγωγικής της πυραμίδας. Το 99% της διαδικασίας του ηγείσθαι δε συμβαίνει στην κορυφή αλλά στην μέση της ιεραρχίας ενός οργανισμού. Μην σταματήσετε ποτέ να διδάσκετε τα πιστεύω σας και να απλώνετε το όραμά σας σε όλα τα επιπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.