ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η πολυπλοκότητα της ηγετικής θέσης

12:51 - 07 Φεβ 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Σχεδόν κανείς από τους ισχυρούς αυτού του κόσµου δεν είναι ιδιαίτερα χαρισµατικός, µορφωµένος, γοητευτικός ή όµορφος. Γίνονται ισχυροί επειδή θέλουν να γίνουν.

Άρα το όραµά µας για το που θέλουµε να φτάσουµε είναι το µεγαλύτερο προσόν µας.

Ολοι θέλουν να γίνουν εξαιρετικοί ηγέτες, λίγοι όµως είναι έτοιµοι και πρόθυµοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες. Γιαυτό γινόµαστε αυτοί που είµαστε αποφασισµένοι να γίνουµε.

Στον πραγµατικό κόσµο η ζήτηση για τελειότητα είναι µικρή. Υπάρχει πολύ µεγαλύτερη ζήτηση για µετριότητα. Οι µεγάλοι ηγέτες όµως, χρειάζονται κάτι ενάντια στο οποίο να µπορούν να επαναστατήσουν και να δηµιουργήσουν την τελειότητα. Αυτό εξάλλου είναι που κάνει τη ζωή τους συναρπαστική.

Αυτή η ανάληψη των ευθυνών µας ταυτόχρονα θα µας κάνει και ευτυχισµένους. Και µια από τις υποχρεώσεις µας ως µεγάλοι ηγέτες είναι να µεταβιβάσουµε στους γύρω µας, που εξαρτώνται από µας, τα µυστικά του δρόµου της επιτυχίας. Και για να έχει κάποιο νόηµα η θεωρία θα πρέπει να µπορούµε να την αφοµοιώσουµε τόσο σε προσωπικό, οικογενειακό, κοινωνικό, όσο και σε επαγγελµατικό επίπεδο. Η ηγεσία είναι µια δραστηριότητα απλή και συγχρόνως εξαιρετικά σύνθετη. Αυτό που κάνει την ηγεσία τόσο σύνθετη διαδικασία είναι όλα όσα περιλαµβάνει: τη γνώση, τη µετατροπή της σε κατανόηση, τη µετατροπή της σε σοφία, τη µετατροπή της σε ενέργεια και πράξεις. Και βέβαια την ύπαρξη ενός εξαιρετικά θεληµατικού και προσηνούς χαρακτήρα που προσεγγίζει όλες τις σχέσεις µε µεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη για τον εαυτό του, τους άλλους και το προς επίτευξη έργο. Η σχέση µεταξύ του ηγέτη και των ανθρώπων των οποίων ηγείται είναι µια σχέση φυσικής παρουσίας η οποία την ίδια στιγµή ενισχύεται από τη γλώσσα, τις σκέψεις και τα συναισθήµατα όλων εκείνων που συµµετέχουν στη διαδικασία. Αυτό είναι που κάνει την ηγεσία τόσο περίπλοκη και ταυτόχρονα τόσο σηµαντική.

Η θεµατολογία της ηγεσίας διαθέτει άφθονη, συστηµατική και συναρπαστική βιβλιογραφία και πλούσιο υλικό θεωριών και ερευνητικών µελετών. Το πιο σηµαντικό όµως απ΄όλα, είναι οι ηγέτες να γνωρίζουν και να χρησιµοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στο οπλοστάσιό τους και συγχρόνως να προχωράνε και να εντρυφούν στο δρόµο της σοφίας που ποτέ δεν θα φτάσουν στο τέλος του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.