ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηγέτης και οι σχέσεις εμπιστοσύνης

14:24 - 30 Μαρ 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται τον ηγέτη πριν ακόμα εμπιστευθούν το όραμα. Προκειµένου να είναι συγκροτηµένος και λειτουργικός ένας οργανισµός χρειάζεται να διαθέτει ένα ιδιαίτερα µορφωµένο προσωπικό, ένα συµµετοχικό κλίµα αλλά και µία καλλιεργηµένη, µε στέρεα αντίληψη της ηθικής, ηγεσία.

Ο έλεγχος από μόνος του δεν είναι ηγεσία. Το management δεν είναι ηγεσία. Ηγεσία είναι μόνο η ηγεσία. Αν στ’ αλήθεια σε ενδιαφέρει να γίνεις ηγέτης, θα πρέπει να είσαι πριν απ’ όλα έτοιµος να αφιερώσεις τουλάχιστον το 50% του χρόνου σου ώστε να γίνεις ο ηγέτης του εαυτού σου. Να καλλιεργήσεις και να αναπτύξεις εντός σου την αίσθηση του σκοπού και της αποστολής, την ηθική και τις αρχές σου. Θα πρέπει επιπλέον να αφιερώσεις ένα µεγάλο ποσοστό του χρόνου σου για να ασκήσεις ηγεσία σε εκείνους που έχουν µεγαλύτερες εξουσίες από σένα και ένα αντίστοιχο ποσοστό για τους οµολόγους σου, εκείνους που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο µε σένα.

Πίσω από κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας κρύβονται συγκεκριμένα ζητήματα. Αποστολή του ηγέτη είναι να τα αντιµετωπίζει, όσο µεταµφιεσµένα κι αν είναι και να προτείνει σε εκείνους που τον ακολουθούν λύσεις ώστε αυτά να µην εµφανιστούν ξανά στο µέλλον. Αν τα φετινά σου προβλήµατα είναι τα ίδια µε εκείνα που αντιµετώπιζες πέρυσι, δεν είσαι ηγέτης, αλλά µάλλον ο ίδιος ένα πρόβληµα που χρειάζεται να λυθεί.

Τhe Power of Truth and Ethics: Οι σπουδαίοι ηγέτες έχουν αρχές και είναι ηθικοί. Βασίζονται σε ηθικούς κώδικες προκειµένου να διαµορφώσουν τους στόχους και τις επιλογές τους, καθώς και τις µεθόδους µε τις οποίες επηρεάζουν τους γύρω τους. Αποτελούν προσωποποιήσεις της εµπιστοσύνης και της αξιοπιστίας, χάρη στην ακεραιότητα και την αφοσίωσή τους, µα και επειδή νοιάζονται για όσους τους ακολουθούν και τους φέρονται µε σεβασµό.

Η ηγεσία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παράδειγμα. Αν θέλεις να πείσεις έναν άνθρωπο πως κάνει λάθος, κάνε το σωστό. Δίχως να νοιαστείς να τον πείσεις. Χρειάζεται να τον κάνεις να σε εμπιστευθεί. Οι άνθρωποι πιστεύουν ό,τι βλέπουν. Δώσε τους την ευκαιρία να δουν. Εκείνος που δεν πιστεύει στα θαύµατα δε σηµαίνει πως είναι ρεαλιστής. Ο ηγέτης οφείλει να είναι ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος του κόσµου, ατσαλωµένος από την τόλµη που η ελπίδα δίνει. Είναι µαχητής που δεν φοβάται τίποτε και κανέναν, µα και άνθρωπος, γεµάτος ευγένεια, γενναιοδωρία και την επιθυµία να ηγείται. Οι κοµψές, έξυπνες λύσεις γεννούν περισσότερο φως από θερµότητα. Κάθε φορά που τις προσφέρουµε σε εκείνους, των οποίων ηγούµαστε, χρειάζεται να έχουµε κατά νου πως η απληστία δε δηµιουργεί κουλτούρα και πως στόχος µας θα πρέπει να είναι να επηρεάσουµε θετικά την κοινωνία. Το συναίσθηµα επηρεάζει αποφασιστικά και καθοριστικά τη µοίρα κάθε εταιρείας. Κι εκείνο που θα πρέπει να αποτελεί σηµείο υπεροχής και έµβληµα του δικού µας οργανισµού είναι η προσπάθεια του να ανακαλύψουµε ότι η ζωή αποκτά νόηµα όταν η αποστολή συνδυάζεται µε την απόλαυση και την επιθυµία να τιθασεύσεις τη µοίρα, αλλάζοντας την όπου χρειάζεται.

Η πίστη σε αυτό αρκεί για να κάνει την οµάδα µας να ξεπεράσει σε απόδοση τον εαυτό της.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.