ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χαρακτήρας του ηγέτη

16:52 - 25 Ιουν 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Τα πιο σηµαντικά πράγµατα στη ζωή και στις επιχειρήσεις δεν µπορούν να µετρηθούν. Η ρήση, «Αν µπορείτε να το µετρήσετε, µπορείτε να το διαχειριστείτε», αποτέλεσε εµπόδιο στην οικοδόµηση µεγάλων οργανισµών, όπως ακριβώς αποτέλεσε εµπόδιο στην αξιολόγηση της πραγµατικής παγκόσµιας οικονοµίας (θα πρέπει βέβαια να συµφωνήσουµε το τι σηµαίνει µεγάλος οργανισµός).

Είναι ο χαρακτήρας, δεν είναι οι αριθµοί, που κάνουν τον κόσµο να γυρίζει. Ο καλός χαρακτήρας πρέπει να επαινείται περισσότερο από το εξαιρετικό ταλέντο. Τα περισσότερα ταλέντα είναι σε κάποιο βαθµό ένα δώρο. Ο καλός χαρακτήρας, σε αντίθεση, δεν µας δίνεται. Πρέπει να τον οικοδοµήσουµε κοµµάτι-κοµµάτι µε τη σκέψη, την επιλογή, το θάρρος και την αποφασιστικότητα. Κανένας άνθρωπος δεν µπορεί να βγει έξω πέρα από τα όρια του χαρακτήρα του. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που είµαστε, επικοινωνεί πολύ πιο εύγλωττα από οτιδήποτε λέµε ή κάνουµε.

Κάθε άνθρωπος έχει τρεις χαρακτήρες, εκείνον που παρουσιάζει, εκείνον που έχει και εκείνον που νομίζει ότι έχει.

Ο χαρακτήρας είναι δύναµη, κάνει φίλους, έλκει την προστασία και την υποστήριξη και ανοίγει το δρόµο για την ευτυχία. Η δύναµη του χαρακτήρα είναι αθροιστική. Δεν µπορείς να φαντάζεσαι ότι έχεις έναν χαρακτήρα· θα πρέπει να σφυρηλατήσεις έναν για τον εαυτό σου. Ενώ εσείς, ο ηγέτης, µπορείτε να διδάξετε πολλά πράγµατα, ο χαρακτήρας δεν διδάσκεται εύκολα σε ενήλικες που φθάνουν στο γραφείο σας χωρίς να τον έχουν.

Έχετε το θάρρος να κάνετε τον χαρακτήρα να μετράει περισσότερο από όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητάτε στους άλλους. Να ενδιαφέρεστε περισσότερο για το χαρακτήρα σας από τη φήμη σας, γιατί ο χαρακτήρας σας είναι αυτό που πραγματικά είστε, ενώ η φήμη σας είναι απλώς αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι είστε.!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.