ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχές και αξίες

10:32 - 11 Αυγ 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τις ιδιότητες της ανθρώπινης ύπαρξης που δίνουν νόημα στη ζωή και την καριέρα μας; Τι θα λέγατε για τη χάρη, την ευγένεια και την ακεραιότητα; Τι αξία θα βάλουμε στο πάθος, την αφοσίωση και την εμπιστοσύνη; Πόσο προσθέτουν στη ζωή μας το κέφι, η πνοή μιας ανθρώπινης φωνής και μια νότα αυτοεκτίμησης; Πως να αποτιμήσουμε τη φιλία, τη συνεργασία, την αφοσίωση και το πνεύμα? Κατηγορηματικά, ο οργανισμός που αγνοεί τα άυλα χαρακτηριστικά με τα οποία τα ανθρώπινα όντα που είναι οι συνοδοιπόροι μας στη ζωή εμπλουτίζουν τη σταδιοδρομία τους, δεν θα οικοδομήσει ποτέ μια μεγάλη συνεργατική δύναμη ή έναν μεγάλο οργανισμό. Η επιτυχής ηγεσία δεν έχει σχέση με το αν είναι κανείς σκληρός ή μαλακός, ευαίσθητος ή διεκδικητικός, αλλά με ένα σύνολο γνωρισμάτων. Δεν υπάρχει δε καμία προσωπική γοητεία τόσο μεγάλη όσο η γοητεία μιας χαρούμενης και αισιόδοξης ιδιοσυγκρασίας.

Ο κόσµος είναι γεµάτος από ανθρώπους που θέλουν να έχουν δίκιο, όταν στην πραγµατικότητα το µυστικό της δύναµης ενός ανθρώπου και η πορεία του προς την πραγµατική τιµή, είναι η ικανότητά του να παραδέχεται το σφάλµα του όταν έχει αποτύχει. Τότε οι συνοδοιπόροι του θα έχουν µεγαλύτερη εµπιστοσύνη σε αυτόν και θα τον ακολουθήσουν πολύ πιο εύκολα. Αν αρνείται πεισµατικά να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος, διαβρώνει την εµπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στην ηγεσία του.

Οι µεγάλοι ηγέτες δεσµεύονται επίσης σε ό,τι αναλαµβάνουν. Δέσµευση σηµαίνει να ρίχνουµε τον εαυτό µας σε ό,τι κάνουµε µε όλα όσα έχουµε. Έχει ειπωθεί ότι µερικοί άνθρωποι πίνουν από την πηγή της γνώσης, ενώ άλλοι µόνο δοκιµάζουν. Οι ηγέτες δεν δοκιµάζουν µόνο. Οι ηγέτες πρέπει να έχουν µια ισχυρή αίσθηση των αξιών, εάν πρόκειται να επιτύχουν µακροπρόθεσµα. Οι αξίες είναι διαρκή πρότυπα συμπεριφοράς. Είναι η ουσία πάνω στην οποία χτίζεται η φήµη µας. Θα µας βοηθήσουν να διαπιστώσουµε σε ποιους µπορούµε να υπολογίζουµε, πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν σε δεδοµένες καταστάσεις και ποιους θέλουµε για φίλους. Οι πιθανότητες θα είναι καλές αν ακολουθήσουµε το χρυσό κανόνα, δηλαδή να κάνουµε το σωστό όταν κανείς δεν κοιτάει και να ζήσουµε τη ζωή µας µε τον τρόπο που µας είπε η γιαγιά µας. Τότε θα επιδεικνύουµε µια αίσθηση αξιών που οι άλλοι εύκολα θα σεβαστούν και πιθανότατα θα ακολουθήσουν.

Οι μεγάλοι ηγέτες έχουν αρχές· δεν είναι μόνο αποτελεσματικοί, είναι και ηθικοί. Συμμορφώνονται με τις ηθικές αρχές στη διαμόρφωση των στόχων τους και στη χρήση των μεθόδων επιρροής. Γεννούν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, λόγω της ακεραιότητας και της πίστης τους και επειδή νοιάζονται για τους ανθρώπους τους και τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Για να είστε πειστικοί θα πρέπει να είστε πιστευτοί, για να είστε πιστευτοί θα πρέπει να είστε αξιόπιστοι, για να είστε αξιόπιστοι θα πρέπει να είστε ειλικρινείς. Η ακεραιότητά σας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σας. Αν προσπαθήσετε να ξεγελάσετε κάποιον, αυτό θα γυρίσει εναντίον σας. Τα μεγάλα «ΕΓΩ» έχουν μικρά αυτιά.

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα της ηγεσίας είναι η ανάγκη ενός ηγέτη να είναι τόσο πεισματάρης, όσο και ανοιχτόμυαλος. Ένας ηγέτης πρέπει να επιμένει στο όραμά του και να παραμένει προσηλωμένος στην πορεία προς τον προορισμό του, αλλά πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έχω προσωπικότητα σημαίνει ότι έχω θέση που δεν την αλλάζω, αν η άλλη θέση δεν είναι ορθότερη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.