ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυτοπεποίθηση

13:31 - 09 Οκτ 2020
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Αν δεν γνωρίζεις που βρίσκεσαι και που πηγαίνεις , κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει.

Η αυτοπεποίθηση είναι η ακλόνητη πίστη στον εαυτό μας ότι μπορούμε να κάνουμε να συμβεί αυτό που θέλουμε να συμβεί. Δεν είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης που μας περιορίζει, είναι η αντίδρασή μας σε αυτή την έλλειψη.

Η αυτοπεποίθηση µας επιτρέπει να συνεχίζουµε να προσπαθούµε µέχρι να πάνε τα πράγµατα καλύτερα, να ζητάµε βοήθεια και συµβουλές, να αγνοούµε τους θεατές οι οποίοι είναι έτοιµοι µε το πρώτο µας παραπάτηµα να µας πουν ότι «δεν µπορείτε να το κάνετε σωστά» , είτε «ποτέ δεν ήσασταν αρκετά καλοί και ποτέ δεν θα είστε».

Ο φόβος έχει έναν συνεργάτη στο έγκλημα – την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αυτή η μικρή φωνή στο κεφάλι σας που λέει, “Δεν μπορείτε να πάρετε εκείνη την προαγωγή, δεν πρόκειται ποτέ να μπείτε στην ομάδα, δεν είστε αρκετά ελκυστικοί, ή απλά δεν μπορείτε να τα καταφέρετε.”

Ακόµα και αν ένας ηγέτης είναι θαρραλέος και έχει αυτοπεποίθηση, αν δεν έχει επίσης την ικανότητα της δέσμεθσησ, είναι πιθανό να αποκλίνει της πορείας του. Η δέσμευση έχει δύο µέρη.

Το πρώτο είναι η επιµονή, ο σηµαντικότερος καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του ατόµου. Η επιµονή είναι η απροθυµία να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια µέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Η επιµονή δεν απαιτεί ταλέντο, µόνο αποφασιστικότητα.

Η δεύτερη συνιστώσα είναι η εστίαση ή η ικανότητα να παραµένεις προσηλωµένος στο στόχο σου, να οργανώνεις τον εαυτό σου και να µειώνεις τους αντιπερισπασµούς.

Γιατί οι ηγέτες µπορούν να εµπνέουν τους άλλους;

Επειδή έχουν αυτοπεποίθηση και πάθος για αυτό που κάνουν και αυτό που πιστεύουν. Είναι σταθερά ενθουσιώδεις και αισιόδοξοι. Φέρνουν µια πραγµατική χαρά σε ό,τι κάνουν. Ακόµα και όταν τα πράγµατα δεν πάνε καλά, µπορούν να εµφυσήσουν στους άλλους την πεποίθηση ότι µαζί, µπορούν να κάνουν την κατάσταση καλύτερη.

Οι ηγέτες είναι ατρόμητοι.

Γίνε ένας ισχυρός ηγέτης, ακόμα και αν ακολουθείς έναν αδύναμο ηγέτη.

Η αυτοπεποίθηση είναι µεταδοτική. Αν πιστεύουµε στον εαυτό µας και οι άλλοι θα πιστέψουν σε µας.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα αντίδοτο για την έλλειψη αυτοπεποίθησης:

Η Αυτοπεποίθηση!!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.