ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπνευσμένη ηγεσία

15:06 - 25 Ιαν 2021
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Κανένας αληθινός ηγέτης δεν επιβαρύνει τους οπαδούς του με ένα φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να σηκώσουν και κανένας αληθινός ηγέτης δεν καθορίζει έναν πολύ γρήγορο ρυθµό για τους οπαδούς του που δεν µπορούν να ακολουθήσουν.

Έάν η πρόκληση είναι πολύ πέρα από το επίπεδο των ικανοτήτων τους, τείνουν να απογοητεύονται· αν είναι πολύ κάτω από το επίπεδο των ικανοτήτων τους, έχουν την τάση να βαριούνται. Οι ηγέτες πρέπει να βρίσκουν τη σωστή ισορροπία. Μπορείτε να οδηγήσετε τους ανθρώπους μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε, όχι μέχρι εκεί που θα θέλατε να πάτε. Είναι καθήκον του ηγέτη να διατηρεί ένα εργασιακό περιβάλλον τέτοιο ώστε οι άνθρωποι να έρχονται με χαρά κάθε πρωί για να δουλέψουν όλοι μαζί. Όποιος είναι κάτω από την εξουσία ενός ηγέτη, είναι επίσης υπό την προστασία του.

Και µέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας ότι οι αντιξοότητες που θα συναντήσουµε στον δύσκολο αυτό δρόµο, δεν θα πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, ας κρατήσουµε µακριά τους µικρούς ανθρώπους που προσπαθούν να µειώσουν τις φιλοδοξίες µας. Οι µικροί άνθρωποι πάντα το κάνουν αυτό, αλλά οι πραγµατικά σπουδαίοι άνθρωποι µας κάνουν να νιώσουµε ότι µπορούµε, για να γίνουµε και εµείς µεγάλοι.

Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά, την επόµενη φορά που θα δείτε κάποιον να είναι σκληρός µε ένα άλλο ανθρώπινο ον, πάρτε το προσωπικά. Πάρτε το προσωπικά επειδή είναι προσωπικό. Μπορεί να σκεφτείτε «Αν σταµατήσω να βοηθήσω αυτόν τον άνθρωπο, τι θα συµβεί σε µένα» ή «Αν δεν σταµατήσω να βοηθήσω αυτόν τον άνθρωπο, τι θα συµβεί σε αυτόν». Η καρδιά των ανθρωπιστικών επιστηµών περιλαµβάνει αλήθειες που πονάνε. Όπως η δουλεία και το απαρτχάιντ, η φτώχεια δεν είναι φυσική. Είναι οι άνθρωποι που έχουν δηµιουργήσει τη φτώχεια και ανέχονται τη φτώχεια και είναι οι άνθρωποι που θα την ξεπεράσουν. Και η καταπολέµηση της φτώχειας δεν είναι µια χειρονοµία φιλανθρωπίας. Είναι µια πράξη δικαιοσύνης. Έίναι η προστασία ενός θεµελιώδους ανθρώπινου δικαιώµατος. Του δικαιώματος στην αξιοπρέπεια και στη ζωή. Αυτό θα πρέπει να είναι το προτιµητέο µέλλον που θα έπρεπε να επιλέγουµε.

Ορίζω τη ζωή µου όχι από τα πράγµατα που έχω κάνει, αλλά από τους ανθρώπους που έχω αγαπήσει και µε έχουν αγαπήσει.

Η εμπνευσμένη ηγεσία εξακολουθεί να βασίζεται στη διατήρηση της πίστης. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για έναν ηγέτη είναι η επίδρασή του στο ηθικό. Ας θεωρήσουμε τους συνοδοιπόρους μας σαν παιδιά μας και θα μας ακολουθήσουν στις βαθύτερες κοιλάδες. Ας τους δούμε σαν τους δικούς μας αγαπημένους γιους και θα σταθούν δίπλα μας, ακόμη και μέχρι το θάνατο.

Ένα τριαντάφυλλο γίνεται όμορφο και ευλογεί αυτούς που το κοιτάνε και το μυρίζουν, μόνο όταν ανοίγει και ανθίζει. Ένας ηγέτης δεν είναι κάποιος που αναγκάζει τους άλλους να τον κάνουν ισχυρότερο· ένας ηγέτης είναι κάποιος πρόθυµος να δώσει τη δύναµή του στους άλλους, έτσι ώστε να µπορέσουν να έχουν τη δύναµη να σταθούν στα δικά τους πόδια. Το να µην είµαστε σε θέση να κάνουµε τα πάντα δεν είναι δικαιολογία για να µην κάνουµε ό,τι µπορούµε για αυτούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.