ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυνήγησε το πάθος σου

11:24 - 05 Αυγ 2021
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Αν νιώθουµε βαριεστηµένοι από τη ζωή, αν δε σηκωνόµαστε κάθε πρωί από το κρεβάτι παθιασµένοι από την επιθυµία να κάνουµε πράγµατα, σηµαίνει ότι δεν έχουµε ενδιαφέροντες ή µεγάλους στόχους. Οι κορυφαίοι παίκτες του κόσµου επιθυµούν κάτι περισσότερο από τη νίκη στο επόµενο παιχνίδι. Θέλουν να περπατήσουν ολόκληρη τη διαδροµή. Να φτάσουν ως το τρόπαιο του τελικού. Κι αυτός ο απώτερος στόχος τους, ξυπνά µέσα τους την αφοσίωση και το πάθος. Ο ηγέτης δεν περιορίζεται να πείθει τους ανθρώπους να κάνουν πράγµατα. Τους δηµιουργεί την επιθυµία να θέλουν οι ίδιοι να τα κάνουν .

Οι εταιρικές φυλές «αναπτύσσουν τις δικές τους κουλτούρες». Κι η συνεισφορά του ηγέτη σε αυτές µετριέται µε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες που δίνει στους ανθρώπους του να αναπτυχθούν να εξελιχθούν και να αριστεύσουν. Και τελικά η ακόµα µεγαλύτερη συνεισφορά του εξαρτάται από το πόσο οι συνεργάτες του θα αποδειχθούν πρόθυµοι και αποφασισµένοι να συνεχίσουν µε την ίδια θέληση για αυτοβελτίωση και επιτυχία ακόµα κι όταν ο ίδιος αποχωρήσει. Οι ηγέτες οφείλουν να βοηθούν τους ανθρώπους να αποκτήσουν όνειρα, να πιστεύουν σε αυτά, να τα ζουν και να εργάζονται σκληρά για να τα κάνουν πραγµατικότητα. Αποστολή του ηγέτη είναι να οδηγεί τους ανθρώπους από το σημείο που βρίσκονται, στο σημείο που δεν έχουν ως τότε φτάσει ποτέ. Η εξέλιξη τους είναι η κορυφαία απαίτηση που µπορεί ένας ηγέτης να έχει από τους ανθρώπους του και ο ίδιος από τον εαυτό του. «Τι να κάνω;» ρώτησε κάποια µέρα ο διευθυντής από τον προϊστάµενό του. «Κάτι σπουδαίο» του απάντησε εκείνος. Ο σκοπός γίνεται ξεκάθαρος μόνο όταν ακούς την καρδιά σου. Κι οι άνθρωποι χωρίς σκοπό είναι ακατάλληλοι ως ηγέτες γιατί οι ζωές τους µοιάζουν µε βιβλία που διαθέτουν µεν ωραίο εξώφυλλο αλλά οι σελίδες τους είναι άδειες. Δεν αρκεί η σωστή οργάνωση της εργασίας. Ο ηγέτης χρειάζεται να ξυπνά το πάθος και να το θέτει στην υπηρεσία της αποστολής –αν δεν έχει συναίσθηση της ο ίδιος, βρίσκεται σε λάθος θέση. Ένας άνθρωπος με πάθος είναι προτιμότερος από σαράντα που απλά ενδιαφέρονται χωρίς πάθος. Περιορίζοντας τις επιλογές µας σε ό,τι µοιάζει δυνατό ή λογικό, αποξενώνουµε τον εαυτό µας από εκείνο που στ’ αλήθεια επιθυµούµε. Κι εκείνο που αποµένει είναι σκέτος συµβιβασµός.

Θα σου άρεσε να πεθάνεις χωρίς να έχεις εκπληρώσει την αποστολή σου;

Ζήσε σαν να ήσουν περαστικός, αλλά πρόσφερε σαν να ήσουν αιώνιος!

Κυνήγησε το πάθος σου, όχι τη σύνταξή σου.

Η ζωή είναι τώρα. Άδραξέ την, κάνε την υπερβολή, ανακάλυψε το πάθος σου και κυνήγησέ το. Πάνω απ’όλα κάνε την κάθε σου στιγμή να μετρά. Today is the day!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.