ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η προδιάθεση αντικατοπτρίζει τη σκάση μας

17:11 - 20 Δεκ 2021
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Όταν συμβαίνει κάτι κακό, υπάρχουν 3 επιλογές. Μπορείτε να το αφήσετε να ορίσει τη ζωή σας, ή να το αφήσετε να σας καταστρέψει, ή να το αφήσετε να σας δυναμώσει. Η μόνη διαφορά μεταξύ φόβου και ενθουσιασμου, είναι η στάση σας για αυτό!

Η µάθηση µπορεί να εξηγήσει τις περισσότερες από τις συµπεριφορές που µας διακατέχουν. Η µελέτη του σχηµατισµού στάσεων είναι η µελέτη του πώς οι άνθρωποι διαµορφώνουν τις αξιολογήσεις προσώπων, τόπων, πραγµάτων η θεµάτων. Οι θεωρίες της κλασικής µάθησης, της συντελεστικής µάθησης και της κοινωνικής µάθησης (ή µιµητικής) είναι κυρίως υπεύθυνες για το σχηµατισµό των προδιαθέσεων και των στάσεων. Σε αντίθεση µε την προσωπικότητα, οι προδιαθέσεις είναι αναµενόµενο να αλλάξουν ως συνάρτηση της εµπειρίας. Φανταστείτε ένα µέρος όπου ο καθένας επιλέγει να φέρει την ενέργεια, το πάθος του και µια θετική στάση κάθε µέρα. Αυτό το µέρος θα δηµιουργήσει µόνο νικητές.

Ο ιδανικός άνθρωπος φέρει τα ατυχήµατα της ζωής µε αξιοπρέπεια και χάρη, κάνοντας το καλύτερο ενόψει των περιστάσεων. Δεν είστε εδώ µόνο για να αποκτήσετε τα προς το ζην. Έίστε εδώ για να µπορέσει ο κόσµος να ζήσει καλύτερα, µε µεγαλύτερο όραµα και ένα ανώτερο πνεύµα ελπίδας ανάπτυξης και επίτευξης. Έίστε εδώ για να εµπλουτίσετε τον κόσµο.

Αυτό που ακολουθεί είναι η συµβουλή µου προς εσάς: Αισθάνεστε τρελός, λυπημένος, κακός, ή χαρούμενος; Η επιλογή είναι δική σας. Και είναι η αλήθεια σας. Ο βαθύτερος φόβος µας δεν είναι ότι είµαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος µας είναι ότι είµαστε ισχυροί πέρα από το οποιοδήποτε µέτρο. Έίναι το φως µας, όχι το σκοτάδι µας, που µας φοβίζει περισσότερο.

Αναρωτιόµαστε, ποιος είµαι εγώ για να είµαι λαµπρός, πανέµορφος, ταλαντούχος και υπέροχος ούτως ώστε να σώσω τον κόσµο; Στην πραγµατικότητα, ποιος είστε για να µην είστε. Ό,τι θα έπρεπε να γίνει, µπορεί να γίνει. Αυτό που πιστεύετε σηµαίνει περισσότερα από οτιδήποτε άλλο στη ζωή σας. Περισσότερα από ό,τι κερδίζετε, περισσότερα από το πού ζείτε, περισσότερα από την κοινωνική θέση σας και περισσότερα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος µπορεί να σκεφτεί για σας. Δεν µπορείτε να ελέγχετε πάντα τις περιστάσεις, αλλά µπορείτε να ελέγξετε τις δικές σας σκέψεις. Το πώς σκεφτόµαστε, φαίνεται µέσα από το πώς ενεργούµε.

Έίστε αυτό που έχετε µάθει να είστε. Θα γίνετε αυτό που θα επιλέξετε να γίνετε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.