ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμπιστευθείτε

15:20 - 18 Μαρ 2022
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Η ακεραιότητα είναι η ψυχή της ηγεσίας! Η εμπιστοσύνη είναι η κινητήρια δύναμη της ηγεσίας.

Ένας ηγέτης είναι αντάξιος των συνοδοιπόρων του, µόνο στο βαθµό που είναι αντάξιος της εµπιστοσύνης τους.

Η ικανότητα να εµπιστεύεσαι, ο βαθµός επάρκειας και συνεργασίας και η σαφήνεια των προθέσεων είναι βασικά συστατικά της επιτυχίας. Για να είµαστε πειστικοί, πρέπει να είµαστε πιστευτοί· για να είµαστε πιστευτοί, πρέπει να είµαστε αξιόπιστοι· για να είµαστε αξιόπιστοι, πρέπει να είµαστε ειλικρινείς. Αυτός είναι ο τρόπος για να δηµιουργήσετε εµπιστοσύνη στην οµάδα σας. Ο άνθρωπος που εµπιστεύεται τους άλλους ανθρώπους θα κάνει λιγότερα λάθη από ότι αυτός που δεν τους εµπιστεύεται.

Χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει καμία ελπίδα για το μέλλον και όταν δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον δεν υπάρχει και καμία δύναμη στο παρόν, και αν δεν ζούµε σωστά στο παρόν, το αύριο δεν έχει σηµασία. Όσο περισσότερο µειώνεται το επίπεδο της ανασφάλειας, τόσο περισσότερο αυξάνεται το επίπεδο της πίστης και της εµπιστοσύνης. Πολλοί άνθρωποι έχουν παιδιά, αλλά δεν έχουν πολλά παιδιά «Πατέρες». Η πατρότητα απαιτεί δεξιότητες ΗΓΕΣΙΑΣ. Όταν είσαι παιδί, υπάρχει χαρά. Υπάρχει γέλιο. Και πάνω απ’ όλα, υπάρχει εµπιστοσύνη. Εµπιστοσύνη στους συνανθρώπους σου. Όταν είσαι ενήλικος... τότε έρχεται η καχυποψία, το µίσος και ο φόβος. Αν τα παιδιά κυβερνούσαν τον κόσµο, θα ήταν ένα µέρος αιώνιας ευδαιµονίας και ευθυµίας.

Δυστυχώς όμως, οι ενήλικες κυβερνούν τον κόσµο· και υπάρχει πόλεµος, και εχθρότητα, και καταστροφή ατέρµονη. Οι ενήλικες είναι ο θάνατος της ελπίδας. Οι ενήλικες που αναλαµβάνουν την ευθύνη των πραγµάτων τα κάνουν θάλασσα και στη συνέχεια παράγουν µια νέα γενιά παιδιών και λένε, «Τα παιδιά είναι η ελπίδα του µέλλοντος». Και έχουν δίκιο. Τα παιδιά είναι η ελπίδα του μέλλοντος. Αλλά και οι ενήλικες είναι η καταδίκη του παρόντος, και τα παιδιά θα γίνουν ενήλικες. Το κυριότερο µάθηµα που έχω µάθει στη διάρκεια της ζωής µου είναι ότι ο µόνος τρόπος που µπορείτε να κάνετε έναν άνθρωπο αξιόπιστο είναι να τον εµπιστευτείτε· και ο ασφαλέστερος τρόπος για να τον κάνετε να είναι αναξιόπιστος είναι να µην τον εµπιστεύεστε και να δείχνετε τη δυσπιστία σας. Ωστόσο, να είστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος που εµπιστεύεται τους άλλους κάνει λιγότερα λάθη από ό,τι αυτός που δεν τους εµπιστεύεται.

Η εμπιστοσύνη είναι η κινητήρια δύναμη της ηγεσίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.