ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δύναμη της ηγεσίας!

12:42 - 12 Μαϊ 2022
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Ενας ηγέτης δεν αξίζει το όνομά του αν δεν είναι πρόθυμος κάποιες φορές να σταθεί μόνος του.

Το βάρος της ηγεσίας είναι να κάνεις την επιλογή όταν καµία από τις επιλογές δεν είναι καλή. 

Ποτέ δεν έχω συναντήσει µια σηµαντική απόφαση που ελήφθη από έναν µεγάλο οργανισµό, η οποία να ελήφθη οµόφωνα. Γιατί οι σηµαντικές αποφάσεις εγκυµονούν κινδύνους και αναπόφευκτα κάποιοι θα αντιταχθούν. Λίγοι άνθρωποι σκέφτονται, αλλά όλοι έχουν απόψεις. Έκείνοι που σκέφτονται µικρούς στόχους θα πρέπει να αναµένουν µικρά επιτεύγµατα. Αντίθετα, ο µεγάλος ηγέτης σκέφτεται µεγάλους στόχους και κερδίζει µεγάλες επιτυχίες. 

Σε αυτές τις συνθήκες, ο µεγάλος ηγέτης θα πρέπει να είναι επιδέξιος στο χειρισµό δυσάρεστων αποφάσεων και αυτό απαιτεί αυστηρότητα και πειθαρχία. Να είστε πρόθυµοι να λαµβάνετε αποφάσεις κάθε στιγµή. Αυτή είναι η πιο σηµαντική ικανότητα ενός καλού ηγέτη. Πρέπει να είστε πρόθυµοι να ανοίξετε πυρ ακόµα και αν κανείς δεν υποστηρίζει την απόφαση σας.

Δυστυχώς ζούµε σε µια κοινωνία που έχει εµµονή µε την κοινή γνώµη και µερικές φορές το πυρ είναι δύσκολο. Η εξαιρετική ηγεσία όμως δεν είχε ποτέ σχέση µε τη δηµοτικότητα. 

Ένας άνθρωπος που θέλει να διευθύνει µια ορχήστρα πρέπει µερικές φορές να γυρίζει την πλάτη του στο κοινό. Θα πρέπει να παραµένετε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες σας ανεξάρτητα από την αντιπολίτευση, αν θέλετε να διευθύνετε έναν οργανισµό. Φυσικά θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι η πορεία προς τα εμπρός ενδέχεται να μην είναι να πάει κανείς προς τα εμπρός. 

Η προσωπική µου εµπειρία στο αντικείµενο περιορίζεται σε λίγες λέξεις οι οποίες είναι οι ακόλουθες: Με αποκαλούσαν επαναστάτη σε ολόκληρη τη ζωή µου, αλλά όταν έβγαινα νικητής από πολύ δύσκολες καταστάσεις, πολλοί άνθρωποι µε αγκάλιαζαν, συµπεριλαµβανοµένων και των αντιπάλων µου και αυτό είναι που συνήθως λέω σε άλλους ανθρώπους που προσπαθούν και αυτοί να αλλάξουν τα πράγµατα. Τους λέω ότι υπήρξα επαναστάτης χθες και όλοι ήταν εναντίον µου, αλλά σήµερα µε στηρίζουν τα ίδια άτοµα που µε κατηγορούσαν.

«A true leader has the confidence to stand alone, the courage to make tough decisions, and the compassion to listen to the needs of others. He does not set out to be a leader, but becomes one by the quality of his actions and the integrity of his intent». Douglas Mac Arthur (1880-1964) United States Army General

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.