ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταπεινοφροσύνη

11:44 - 30 Μαϊ 2022
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Εχω τρία πολύτιμα πράγματα τα οποία εκτιμώ και στα οποία είμαι προσκολλημένος. Το πρώτο είναι η ευγένεια, το δεύτερο είναι η λιτότητα, το τρίτο είναι η ταπεινοφροσύνη, η οποία με συγκρατεί από το να θέτω τον εαυτό μου πάνω από τους άλλους. Η υπερηφάνεια, από την άλλη πλευρά…

Οι πραγματικά ισχυροί άνθρωποι έχουν μεγάλη ταπεινοφροσύνη. Δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν, δεν προσπαθούν να έχουν επιρροή. Απλά είναι. Έλκουν τους ανθρώπους σαν μαγνήτης. Είναι συχνά πολύ σιωπηλοί και εστιασμένοι, έχοντας επίγνωση του πυρήνα του εαυτού τους... Ποτέ δεν προσπαθούν να πείσουν, ούτε χρησιμοποιούν χειρισμούς ή επιθετικότητα για να πετύχουν το σκοπό τους. Βασικά Ακούνε. Αν υπάρχει κάτι που μπορούν να προσφέρουν για να σας βοηθήσουν, θα το προσφέρουν· αν όχι, παραμένουν σιωπηλοί. Ένας μεγάλος ηγέτης είναι πάντα πρόθυμος να φαίνεται μικρός.

Λέγεται ότι είναι πολύ πιο δύσκολο κανείς να κρατήσει και να διατηρήσει την ηγετική του θέση από ότι είναι να την κατακτήσει. Η επιτυχία είναι ένας αδίστακτος ανταγωνιστής που κολακεύει και θρέφει τις αδυναµίες µας και µας οδηγεί σε εφησυχασµό. Έπαναπαυόµαστε στις δάφνες των επιτευγµάτων µας και χάνουµε το πνεύµα της ταπεινοφροσύνης το οποίο µας βοηθά να συνειδητοποιούµε όλους τους παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία µας. Έχουµε την τάση να ξεχνάµε ότι είµαστε µόνο ένας από µια οµάδα, ότι στην ενότητα υπάρχει δύναµη και ότι είµαστε δυνατοί µόνο εφ’ όσον κάθε µονάδα στην οµάδα µας λειτουργεί µε ακρίβεια και συνέπεια. Το «εγώ» µας, εµποδίζει τη δυνατότητά µας να επηρεάσουµε, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο βρίσκεται υπό τον έλεγχό µας.

Έάν δεν µπορείτε να «καταπιείτε» την υπερηφάνειά σας, δεν µπορεί να διοικείτε. Η ταπεινοφροσύνη, από την άλλη πλευρά είναι να κάνετε µια σωστή εκτίµηση του εαυτού σας. Η ζωή είναι ένα μεγάλο μάθημα ταπεινοφροσύνης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ταπεινοφροσύνη είναι το αντίθετο της υπερηφάνειας, όταν, στην πραγματικότητα, είναι ένα σημείο ισορροπίας. Το αντίθετο της υπερηφάνειας είναι στην πραγματικότητα η έλλειψη αυτοεκτίμησης, η ασημαντότητα. Ο ταπεινός άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός από έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τον εαυτό του ως μέρος των θαυμάτων αυτού του κόσμου. Η υπερηφάνεια ασχολείται με το ποιος έχει δίκιο. Η ταπεινοφροσύνη ασχολείται με το τι είναι σωστό. Η ταπεινοφροσύνη οδηγεί σε δύναμη και όχι σε αδυναμία. Να παραδεχόµαστε τα λάθη µας και να επανορθώνουµε. Οι επιτυχηµένοι ηγέτες εξισορροπούν την υπερηφάνεια µε την ταπεινοφροσύνη. Απόλυτη υπερηφάνεια στην απόδοση, απόλυτη ταπεινοφροσύνη ενώπιον του µεγέθους του εγχειρήµατος.

Η ταπεινοφροσύνή είναι η υψηλότερη µορφή αυτοσεβασµού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.