ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ηγεσία είναι έμπνευση

14:05 - 15 Νοε 2022
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που εµποδίζει τους ανθρώπους να κερδίσουν σήµερα, είναι η έλλειψη πίστης στον εαυτό τους.

«Ελάτε στην άκρη» , είπε.

«Φοβόµαστε», είπαν.

«Ελάτε στην άκρη» , είπε.

Ήρθαν. Και τους έσπρωξε, και πέταξαν...!!!

Η πρόκληση για τον ηγέτη είναι να βρει το πάθος των ανθρώπων και να εξαλείψει το φόβο, για να µπορούν να πετάξουν.

Από την αρχή του πολιτισµένου κόσµου µπορούµε να πούµε ότι υπάρχουν τέσσερα βασικά και πρωτογενή αξιώματα που η πλειοψηφία των ανθρώπων σε µια κοινωνία επιθυµεί:

  1. Nα ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον,

  2. Nα είναι σε θέση να εργαστούν και να συντηρούν τον εαυτό τους,

  3. Nα έχουν πρόσβαση σε καλή δημόσια υγεία και

  4. Nα έχουν ικανοποιητικές εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τα παιδιά τους.

Η εποπτεία διαχείρισης (management) χρησιµοποιείται για να γεφυρώσει το χάσµα µεταξύ της πραγµατικής και της επιθυµητής απόδοσης (performance). Η αποτελεσματικότητα των δεξιοτήτων ηγεσίας σας από την άλλη πλευρά, μετριέται ακόμη περισσότερο όταν είστε σε θέση να διαχειριστείτε λαμπρά μυαλά. Οι μάνατζερ έχουν την τάση να αξιολογούν τον καθένα σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό είναι το σημείο αναφοράς τους. Ένας καλός ηγέτης θα αξιολογούσε τις επιδόσεις σας σε σχέση με τις δυνατότητές σας. Οι πραγματικοί ηγέτες είναι δάσκαλοι, οι οποίοι διοικούν έναν leaderful οργανισμό. Οι προσγειωµένοι ηγέτες είναι εκεί για τους άλλους, λειτουργούν µε σθένος και επηρεάζουν µε τον πλήρη αντίκτυπο του οράµατος και της δύναµής τους. Πάρα πολλοί μάνατζερ πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι εναλλάξιμοι. Οι πραγματικά προικισμένοι άνθρωποι όμως ποτέ δεν είναι. Έχουν μοναδικά ταλέντα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να εξαναγκάζονται σε ρόλους για τους οποίους δεν είναι κατάλληλοι. Οι αποτελεσµατικοί ηγέτες αφήνουν τους προικισµένους ανθρώπους να κάνουν τη δουλειά που γεννήθηκαν για να κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν χρήζουν διαχείρισης –πρέπει να αφήνονται να κινούνται ελεύθερα. Είναι καλύτερα να περιβάλλεστε από αυτό το είδος έξυπνων ανθρώπων, από ότι να έχετε έναν τεράστιο προϋπολογισμό. Οι έξυπνοι άνθρωποι θα μας οδηγήσουν πιο γρήγορα στο αποτέλεσμα που θέλουμε. Στόχος µου είναι να δίνω ώθηση στους ανθρώπους, και πρέπει να το κάνω από μια θέση σεβασμού. Δεν μου αρέσει να προσβάλλω τους ανθρώπους και είναι εύκολο να προσβάλλεις τους ανθρώπους όταν δεν ξέρεις όσα ξέρουν αυτοί. Αν προχωράτε μπροστά από το κοπάδι, θα πρέπει να ρίχνετε μια ματιά πίσω σας κάθε λίγο και λιγάκι για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα εκεί.

Η ηγεσία βασίζεται στην έμπνευση, όχι την κυριαρχία, και τη συνεργασία, όχι τον εκφοβισμό. Μπορείτε να επιτύχετε την καλύτερη προσπάθεια από τους άλλους όχι ανάβοντας μια φωτιά από κάτω τους, αλλά ανάβοντας μια φωτιά μέσα τους. Ένας νους είναι μια πιθανή εστία φωτιάς προς πυροδότηση, δεν είναι μόνο ένα δοχείο προς πλήρωση με σκέψεις και γνώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.