ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ONEX SA: Οι πρωτοπόροι επενδύουν στην Ελλάδα

02:24 - 11 Αυγ 2014 | Συνεντεύξεις
ONEX SA: Οι πρωτοπόροι επενδύουν στην Ελλάδα
Μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς του μνημονίου, το 2010, κατέστη σαφές σε όλους πλέον ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακάμψει αλλά ούτε καν να σταθεί στα πόδια της με αξιοπρέπεια, αν μεγάλες και πρωτοπόρες επιχειρήσεις δεν επενδύσουν πραγματικά κεφάλαια στους ανθρώπους και τους πόρους αυτού του τόπου.

Μία από τις επιχειρήσεις που πίστεψαν στις δυνατότητες της Ελλάδας ήταν και η ONEX SA. Ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το 2004 και σήμερα πλέον αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη κορυφαία εταιρεία στην παροχή λύσεων υψηλής τεχνολογίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Τα έργα που υλοποιεί, στους τομείς της πληροφορικής/τηλεπικοινωνιών, της πολιτικής προστασίας/διαχείρισης κρίσεων, της αεροπορικής υποστήριξης και της νανοτεχνολογίας, έχουν τόσο εμπορικές όσο και αμυντικές εφαρμογές.

Ήδη, μέσα σε τόσα λίγα χρόνια από τη γέννησή της έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο κορυφαίων συνεργασιών με τους μεγαλύτερους, παγκοσμίως, κατασκευαστικούς οίκους, ενώ, ταυτόχρονα, επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις, όπως η Νανοτεχνολογία (μέσω της Glonatech), καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου της στην Ευρώπη. Σήμερα, μάλιστα, εκτός από την Ελλάδα, διατηρεί εταιρική παρουσία σε ΗΠΑ, Ισραήλ, Κύπρο και Βέλγιο.
To 2013, ίδρυσε στις ΗΠΑ την Onex Technologies, ώστε να αναπτύξει ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο με οίκους άντλησης επενδυτικών κεφαλαίων και σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές.
Με αυτή την επιλογή δημιουργήθηκε ένας αποτελεσματικός μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων ώστε ο όμιλος να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης και να συγκεντρώνει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη των επενδυτικών του σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Αμερικανός υφυπουργός Εμπορίου κ. Matthew Murray, στο 3ο Επενδυτικό Φόρουμ, που είχαν συνδιοργανώσει στις 11-12 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνικοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η ONEX Technologies είναι μία από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις (μαζί με την IBM, τη Microsoft και την Coca Cola) που τους τελευταίους μήνες έχουν αναπτύξει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα, η πιο πρόσφατη επένδυση που ανακοίνωσε και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά τους επόμενους μήνες, αφορά στο σχέδιο ανάπτυξης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας ανοικτής θαλάσσης (Nermonia), βόρεια της Κρήτης, ύψους 50 εκατ. δολαρίων.
Στη μονάδα, σε συνεργασία με την αμερικανική αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin, χρησιμοποιώντας την πρωτοποριακή τεχνολογία mobile fish pen, θα παράγει σε κλωβούς δορυφορικά ελεγχόμενους, μαγιάτικο και φαγκρί. Εκτιμάται ότι το 90% της παραγωγής θα εξάγεται στις διεθνείς αγορές, προσφέροντας ένα πολύτιμο στήριγμα σε μία δύσκολη περίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές.
Με την Lockheed Martin, η ONEX SA εξετάζει νέα σχέδια συνεργασίας για την περίοδο 2015-2020.

«Η Ελλάδα είναι ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη»

«Ψυχή» της ONEX SA είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Πάνος Ξενοκώστας (το όνομα του ομίλου είναι η αναστροφή του πρώτου συνθετικού του επώνυμου του).
Μόλις 40 ετών, προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία, έκανε πράξη αυτό που ίσως αρκετοί άλλοι λένε, αλλά λίγοι δοκιμάζουν στην πράξη:
Η επένδυση στην καινοτομία, η πίστη στις αρχές της επιχειρηματικότητας, της συνεργασίας και της αξιοκρατίας, είναι ο μόνος οδηγός για την επιτυχία.

Μία επιτυχία που δεν αναζητά το γρήγορο κέρδος, κατακτιέται με πολύ σκληρή δουλειά, κόντρα στο ρεύμα, με υπομονή και επιμονή στους στόχους που έχει θέσει ο καθένας στη ζωή του.
Και όλα αυτά σε ένα πολύ ανταγωνιστικό, διεθνώς, περιβάλλον και τουλάχιστον αντίξοο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας.
Φέτος, βραβεύτηκε από τα European Business Awards ως ένας από τους 10 κορυφαίους Ευρωπαίους επιχειρηματίες, εκλέχθηκε στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, καθώς και partner/managing member στην επενδυτική εταιρεία LKS Partners.
Στο συνέδριο του Economist, που είχε γίνει στις αρχές Ιουλίου στην Αθήνα, είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι o πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στην Ευρώπη».
Σε αυτή την κατεύθυνση, τη μόνη ρεαλιστική για να απελευθερωθεί η χώρα μας από τα αδιέξοδα και τις παθογένειες του παρελθόντος, επιχειρήσεις όπως η ONEX SA μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά ώστε να οικοδομηθεί μία νέα Ελλάδα, ισχυρή και ανταγωνιστική, που θα κερδίσει τη θέση που της αξίζει στο σύγχρονο κόσμο.

Γ.Κωστούλας

Τελευταία τροποποίηση στις 02:55 - 11 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.