ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όχι της ΚΕΔΕ στην μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

15:53 - 31 Ιαν 2019 | Αυτοδιοίκηση
Όχι της ΚΕΔΕ στην μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ
Την ανάκληση της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη -με την οποία ορίζεται ότι οι 325 δήμοι της χώρας "ανοίγουν υποχρεωτικά λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας" (24.01.2019)- ζητά ομόφωνα το συλλογικό όργανο των δήμων της χώρας, η ΚΕΔΕ.

Στην υπουργική απόφαση ορίζεται ότι οι δήμοι "μεταφέρουν εντός 30 ημερών τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα στο λογαριασμό τους ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος" και ότι "τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται, από 01/03/2019 υποχρεωτικά… στο λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην ΤτΕ".

 

Ανάλογη απόφαση αναμένεται να ληφθεί και αύριο από την ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) για τα ταμειακά διαθέσιμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β' βαθμού.

 

Σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ, πρόκειται άμεσα να αποσταλεί επιστολή προς τον κ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση, με την οποία θα ζητείται συνάντηση το συντομότερο, προκειμένου να συζητηθεί η ολοκληρωτική αντίθεση των δήμων στην υπουργική απόφαση. Συγχρόνως, θα κατατεθεί άμεσα αίτηση αναστολής εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης και θα ετοιμασθεί προσφυγή στο ΣτΕ. Συγχρόνως, η απόφαση θα κοινοποιηθεί στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στην ΟΤΟΕ, καθώς η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις συνεταιριστικές τράπεζες και θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα διαθέσιμων κεφαλαίων στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες της χώρας. Επίσης, πρόκειται άμεσα να ενημερωθεί το ελληνικό Κοινοβούλιο και οι συλλογικοί ευρωπαϊκοί θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς με την υπουργική απόφαση -όπως σημειώθηκε επανειλημμένως- καταργείται πλήρως η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και ως εκ τούτου η υπουργική απόφαση είναι καταχρηστική.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:52 - 31 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.