ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Παππά με δημάρχους Αττικής για το σύστημα «έξυπνης στάθμευσης»

14:40 - 08 Μαϊ 2019 | Αυτοδιοίκηση
Συνάντηση Παππά με δημάρχους Αττικής για το σύστημα «έξυπνης στάθμευσης»
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα με Δημάρχους της Αττικής που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ζήτησαν να ενημερωθούν για το έργο του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, «Διαμόρφωση Στρατηγικής για τις έξυπνες πόλεις και υλοποίηση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης».

Με την υλοποίηση του έργου, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, θα προκύψουν σε πρώτη φάση τουλάχιστον 20.000 θέσεις στάθμευσης σε πόλεις ολόκληρης της χώρας, με πολλαπλά οφέλη για τους Δήμους, τους κατοίκους, τα άτομα με αναπηρία και τους επαγγελματίες. Η προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2019 και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 20η Μαΐου 2019.

Πρόκειται, σημειώνει το υπουργείο, για ένα έργο με μηδενικές δαπάνες για τους Δήμους, αφού η μελέτη εφαρμογής χρηματοδοτείται από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ, ενώ προβλέπεται και η κάλυψη του κόστους προμήθειας των αισθητήρων, της διαμόρφωσης των επιλεγμένων χώρων (σημάνσεις, κ.λπ) και της αγοράς του εξοπλισμού που θα επιτρέπει τον έλεγχο εφαρμογής του μέτρου. Μόνη υποχρέωση των Δήμων η εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης.

Τεχνολογικά, το έργο στηρίζεται σε καινοτόμες λύσεις που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και περιλαμβάνει:

  • • Αισθητήρες στάθμευσης που ελέγχουν την επιλεγμένη θέση.
  • • Τεχνολογία Geo-Location, η οποία «οδηγεί» τον οδηγό στην ελεύθερη θέση στάθμευσης μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο και τον ενημερώνει για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καιρικά φαινόμενα και τρέχουσες δραστηριότητες στην πόλη. Μέσω της ίδιας τεχνολογίας ειδοποιείται η αρμόδια δημοτική υπηρεσία σε περίπτωση παράνομης κατάληψης της θέσης.
  • • Εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής (εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, αγορά προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης μέσω sms ή κάρτας).
  • • Εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την επιτυχή εφαρμογή ενός καινοτόμου και πρωτοποριακού έργου.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Η εφαρμογή Έξυπνης Στάθμευσης μπορεί να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στις πόλεις μας, άρα και τους ρύπους, να κάνει τη ζωή των πολιτών ευκολότερη, να διαμορφώσει μία νέα πηγή εσόδων για τους Δήμους. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δεν αυξάνει τα κόστη για τις δημοτικές αρχές, ενώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ανέφερε: «Επιλέξαμε να “τρέξουμε” ένα σημαντικό έργο που θα βελτιώσει άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό των Δήμων, αφού δεν απαιτεί καμία δαπάνη από τους ΟΤΑ. Είναι ένα έργο που δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι πόλεις μας να γίνουν σύγχρονες και βιώσιμες. Το έργο εντάσσεται στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ, το οποίο έχει στόχο να φέρει τις νέες τεχνολογίες σε κάθε σημείο της Ελλάδας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.