ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιφέρεια Αττικής: «Τρέχει» το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών

15:06 - 31 Ιαν 2020 | Αυτοδιοίκηση
Περιφέρεια Αττικής: «Τρέχει» το Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών
Η πορεία υλοποίησης και η επανεξέταση του διετούς προγράμματος «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης για Χρήστες Ουσιών», που υλοποιούν από κοινού το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, ο δήμος Αθηναίων και η περιφέρεια Αττικής ήταν το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων, υπό τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη και τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Γιώργο Δημόπουλο.

Ο κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη στήριξης των εξαρτημένων ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι η περιφέρεια θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κατάλληλων δομών, αλλά και για ποιοτική βελτίωση των συνθηκών φροντίδας τους. Επίσης, ανακοίνωσε τον προγραμματισμό ημερίδας, όπου «θα παρουσιαστεί η υπάρχουσα εικόνα και το σχέδιο που επεξεργαζόμαστε, στην κατεύθυνση μίας ουσιαστικής βελτίωσης της κατάστασης».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, με κύριο χαρακτηριστικό τις «εξορμήσεις» δύο ομάδων street work, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Δίκτυο Άμεσης Πρόσβασης για Χρήστες στον Δρόμο. Η συντονισμένη συνεργασία των τεσσάρων φορέων στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση των άμεσων αναγκών των εξαρτημένων, στην πρόληψη της διάδοσης νοσημάτων (ηπατίτιδες, AIDS κλπ) και στην προστασία της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ικανοποιητικά, όπως έγινε σαφές κατά τη σύσκεψη, καθώς υπήρξαν 33.000 επαφές με χρήστες που έλαβαν, μέσω του προγράμματος, σύριγγες, τρόφιμα και διάφορα είδη προσωπικής υγιεινής.

Όπως αναφέρθηκε, στην περιοχή της Αθήνας υπάρχουν 2.000 χρήστες εκτός θεραπείας, από τους οποίους 400 με 500 άτομα βρίσκονται στους δρόμους κι έχουν σταθερή επαφή με τις δύο ομάδες του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να λάβουν υγειονομικό υλικό, μειώνοντας έτσι σε πολύ μεγάλο ποσοστό τη μετάδοση ηπατιτίδας και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Μεγάλο κεφάλαιο στη συζήτηση αποτέλεσαν και οι πέντε νέες δομές που σχεδιάζονται τόσο από τον ΟΚΑΝΑ, όσο και από τον δήμο Αθηναίων. Πάντως, ο κ. Δημόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το «πώς θα αποφευχθεί η υποβάθμιση και η γκετοποίηση της γειτονιάς στην οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και φιλοξενίας χρηστών».

«Αν όλες αυτές οι δομές συγκεντρωθούν σε μία ακτίνα 500 μέτρων, γνωρίζετε ποιες είναι οι πιθανότητες υποβάθμισης της περιοχής και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των καταστηματαρχών εκεί. Δημιουργούνται ομόκεντροι κύκλοι με τα γνωστά επακόλουθα. Και εμείς, ως περιφέρεια, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στη συζήτηση τέθηκαν και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο ομάδες που βγαίνουν στον δρόμο για τη βοήθεια και την υποστήριξη των χρηστών. Ένα βασικό πρόβλημα, για το οποίο η περιφέρεια δήλωσε αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δραστικά, είναι η καταγραφή των «ωφελούμενων» του προγράμματος, ώστε να καταγραφούν καθαρά τα στατιστικά στοιχεία και να βελτιωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται αυτές οι «επιχειρήσεις» από τους 14 εργαζόμενους στο street work.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος, «είναι πάρα πολύ σημαντικό να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας αυτών των δύο ομάδων, τα μέλη των οποίων πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες κι επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ θα πρέπει να στοχεύουμε και στην ουσιαστική ανακατεύθυνση του προγράμματος προς την απεξάρτηση και την επανένταξη των χρηστών στην κοινωνία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.