ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπακογιάννης: Να πατάξουμε το εμπόριο ναρκωτικών στην πόλη

08:17 - 01 Ιουλ 2022 | Αυτοδιοίκηση
Μπακογιάννης: Να πατάξουμε το εμπόριο ναρκωτικών στην πόλη
«Το πρόβλημα της πόλης δεν είναι οι χρήστες, είναι οι διακινητές και η διακίνηση. Οι πιάτσες δημιουργούνται εκεί όπου υπάρχει έλλειψη αστυνόμευσης, όχι επειδή είναι ευάερο το κλίμα. Δημιουργούνται επειδή γίνεται εκει το εμπόριο. Το εμπόριο, λοιπόν, πρέπει να το πατάξουμε και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα της πολιτείας σήμερα στην Αθήνα». Με αυτή τη φράση, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM, έθεσε το θέμα της διακίνησης των ναρκωτικών στον πυρήνα των προβλημάτων της πόλης.

Στην -εφ’ όλης της ύλης- συνέντευξή του, ο κ. Μπακογιάννης έδωσε έμφαση σε θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της Αθήνας και αναφέρθηκε σε λύσεις, τις οποίες ήδη η δημοτική αρχή έχει δρομολογήσει. Για το θέμα των ναρκωτικών, τόνισε ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει δημιουργήσει, εδώ και ενάμισι χρόνο, μια νέα δομή για τους άστεγους χρήστες ναρκωτικών και ότι σταδιακά η πόλη αποκτά πλέον όλες τις αναγκαίες δομές, ώστε να περιορίσει το πρόβλημα.

Πλατεία Συντάγματος – Πανεπιστημίου - Ομόνοια

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στο σύνολο των έργων και των δράσεων που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στην πόλη. Για τα έργα στο Σύνταγμα, ζήτησε ελάχιστη υπομονή από τους πολίτες, καθώς, όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα έχουν πλέον ολοκληρωθεί, και η πλατεία θα έχει μία αναμορφωμένη εικόνα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. «Η ταλαιπωρία είναι προσωρινή αλλά τα έργα είναι μόνιμα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. «Μέχρι πρότινος όταν έβγαινες από την Ερμού, έπεφτες σε μία χαράδρα αυτοκινήτων. Εμείς δημιουργούμε μία νέα κάτω πλατεία, μια νέα πράσινη πλατεία. Θα φυτέψουμε πάρα πολλά δέντρα για να υπάρχει επιτέλους δροσιά, να υπάρχει σκιά και θα προσθέσουμε μάλιστα και υδάτινα στοιχεία για να δώσουμε αυτό που ειδικά το καλοκαίρι χρειάζεται η πόλη».

Για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην οδό Πανεπιστημίου, ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι αυτά θα παραδίδονται τμηματικά προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην πόλη. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η τελική εικόνα του πιο κεντρικού δρόμου της πρωτεύουσας θα ικανοποιήσει κατοίκους και επισκέπτες. «Θα είναι ένα έργο το οποίο θα ευχαριστηθούμε όλοι. Θα δώσει και ένα ισχυρό σήμα ότι η Αθήνα μετά από πάρα πολλά χρόνια ταλαιπωρίας επιστρέφει με μία νέα αυτοπεποίθηση και έναν νέο δυναμισμό».

Για τον τρίτο πόλο του σημαντικού αυτού έργου, την Ομόνοια, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός στόχος είναι να συνδεθεί το Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Μήνα με το μήνα θα βλέπετε μια διαφορετική Ομόνοια. Να δώσω το πιο συμβολικό παράδειγμα, περιμένουμε να ξανανοίξει το "Μινιόν" τις πόρτες του. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό. Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για τους επενδυτές -αντιλαμβάνομαι ότι θα πάνε για ένα μοντέλο μικτής χρήσης, όχι μόνο για να εμπορικό κατάστημα, όπως ήταν. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα έργο, για ένα σημείο και για ένα κτίριο που είναι εμβληματικά. Ένα έργο που έχει μια πολύ μεγάλη υπεραξία συνολικά για την πόλη».

Νέα πνοή για τα ιστορικά κτίρια στη Σταδίου

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπάρχει σχέδιο για την οδό Σταδίου και την εικόνα των κλειστών καταστημάτων, ο Δήμαρχος Αθηναίων, επισήμανε: «Στη Σταδίου, αυτή τη στιγμή, βλέπουμε ότι ανοίγουν ξανά κτίρια, αποκτούν μία νέα ζωή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μάλιστα, για να το πετύχουμε αυτό, εκτελούμε αναγκαία έργα αποχέτευσης στη Σταδίου για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κτίρια θα ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους».

Ο κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε μάλιστα τη συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να ανοίξει και πάλι τις πόρτες του το παλιό Εφετείο. «Είναι ένα ιστορικό κτίριο το οποίο είχε μείνει κλειστό, από τις αρχές του 2000 και σήμερα θα ανοίξει ως πολιτιστικό κέντρο. Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον υπουργό κ. Τσιάρα διότι είναι θέμα χρόνου να υπογράψουμε την προγραμματική συμφωνία. Το κτίριο, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για κάποιες εκθέσεις με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και στόχος μας είναι αυτό να γίνει μόνιμο. Θα είναι μία πολύ μεγάλη νίκη για την Αθήνα. Θα είναι μία πολύ μεγάλη νίκη για τη Σταδίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο εμβληματικό ξενοδοχείο «Εσπέρια», τονίζοντας ότι, όπως έχει ενημερωθεί, θα ανοίξει ξανά τις πόρτες του το αργότερο έως το τέλος του 2022, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες επενδύσεις οι οποίες προχωράνε στη Σταδίου. Στάθηκε σε μία μεγάλη, όπως χαρακτηριστικά είπε, εκκρεμότητα για τους κινηματογράφους «Απόλλων» και «Αττικόν» που είχαν καταστραφεί από πυρκαγιά την περασμένη δεκαετία.

«Εμείς αυτό το οποίο έχουμε κάνει είναι ότι λύσαμε όλες τις θεσμικές εκκρεμότητες που υπήρχαν με το ίδρυμα. Έχουμε κάνει και μία πρόταση προς το Ίδρυμα να αναλάβει ο δήμος τα έξοδα της αποκατάστασης, το οποίο προφανώς θα συνεπάγεται ότι θα αναλάβει ο δήμος τη χρήση του χώρου και των σινεμά, αλλά και συνολικά του κτιρίου για κάποια χρόνια. Το Ίδρυμα επιφυλάχθηκε γιατί θα προτιμούσε να προχωρήσει μόνο του για να διασφαλίσει κατά αποκλειστικότητα τη χρήση. Είναι σεβαστό. Σε κάθε περίπτωση, από πλευράς του ευρύτερου δημοσίου, αυτό που σήμερα μπορώ να σας πω είναι ότι τους έχουμε λύσει όλα τα ζητήματα και τους έχουμε οπλίσει να μπορούν να δώσουν μία λύση».

Πλατεία Θεάτρου - Εμπορικό Τρίγωνο

«Στο ευρύτερο κέντρο με τα έργα και τις παρεμβάσεις μας επιχειρούμε να κάνουμε ενέσεις ζωής», τόνισε ο κ. Μπακογιάννης και αναφέρθηκε στην ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου, τα έργα της οποίας θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και στο έργο των πεζοδρομήσεων, στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. «Έχουμε ήδη δημοπρατήσει, δηλαδή είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να δουλεύεται η επόμενη φάση αυτού του έργου που προβλέπει νέες πεζοδρομήσεις αλλά και αποκαταστάσεις στις πλατείες. Και βεβαίως θα συνεχίσουμε γιατί πρέπει επιτέλους η Αθήνα να στέκει όρθια δίπλα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Διπλή ανάπλαση

Ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει η δημοτική αρχή με την κυβέρνηση με αφορμή την υλοποίηση του έργου της Διπλής Ανάπλασης. «Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει πολύ καλά αντανακλαστικά. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό μέχρι και τον γενικό ή τον ειδικό γραμματέα. Έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε πολύ μεγάλες παρεμβάσεις. Να αναφέρω ενδεικτικά τη Διπλή Ανάπλαση, η οποία δεν προχωράει μόνο από το Δήμο Αθηναίων. Προχωράει ακριβώς γιατί έχουμε αυτήν την εξαιρετική συνεργασία με την κυβέρνηση, τον Άδωνι Γεωργιάδη, με τον Γ. Γεραπετρίτη, με τον Θ. Σκυλακάκη, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, με πολλούς υπουργούς στους οποίους είμαι ευγνώμων. Αν είμαστε σε θέση σήμερα να πούμε ότι, για ένα έργο για το οποίο συζητάμε από το 2004 και έχει γίνει το γεφύρι της Άρτας, είναι θέμα χρόνου και εντός του έτους να μπουν οι μπουλντόζες επιτέλους στον Ελαιώνα, καταλαβαίνετε ότι αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στην καλή συμμαχία, στην καλή συνεργασία, η οποία είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή».

Για υποψηφιότητα

Ερωτηθείς αν θα είναι και πάλι υποψήφιος, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Απολύτως. Όλα αυτά τα οποία έχουμε αρχίσει, εμείς θέλουμε να τα δούμε να ολοκληρώνονται. Άλλωστε, αν ένα πράγμα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά στην ομάδα μας, είναι ότι για όσα έχουμε κάνει, έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά περισσότερα».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει να διαβεί μελλοντικά τον δρόμο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, επισήμανε με έμφαση ότι ο ίδιος είναι απολύτως στοχοπροσηλωμένος στη δουλειά του. «Αυτό που προσπαθώ να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις, είναι να τιμήσω την εμπιστοσύνη των Αθηναίων», είπε χαρακτηριστικά. «Εγώ είμαι εδώ και κάνω τη δουλειά μου, άλλος έγινε εκπρόσωπος Τύπου, άλλος ήταν υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος. Εγώ κρατώ το λόγο μου και μένω συνεπής και αφοσιωμένος στα καθήκοντά μου».

Για πρόωρες εκλογές - Κυβέρνηση

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αλλά και τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, εμφανίστηκε βέβαιος, τονίζοντας ότι «η χώρα θα έχει μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση και το χειμώνα αλλά και τα επόμενα χρόνια», ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι οι όποιες πολιτικές εξελίξεις δεν αποτελούν δικαιολογία για να μη συνεχίσει να κάνει ο Δήμος Αθηναίων τη δουλειά του στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης.

«Αλίμονό μας, αν επιτρέπαμε, για άλλη μία φορά, σε οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ή παγκόσμιο επίπεδο, να γίνει άλλοθι ή δικαιολογία για να μην κάνουμε τη δουλειά μας. Το έχουμε ζήσει αυτό το έργο στο παρελθόν. Ίσα-ίσα, αν για ένα πράγμα είμαι υπερήφανος, είναι ότι, παρά την πανδημία, εμείς συνεχίσαμε να προχωράμε μπροστά. Δεν με έχετε ακούσει ποτέ να λέω δημόσια «τι είναι αυτό που μας έτυχε» ή «για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι». Το αντίθετο, πολλαπλασιάσαμε τις προσπάθειες μας», είπε, κλείνοντας, ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.