ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δικαστικό... βέτο από Ελλάδα για το σκάνδαλο της Volkswagen

21:02 - 11 Μαρ 2016 | Αυτοκίνητο
Δικαστικό... βέτο από Ελλάδα για το σκάνδαλο της Volkswagen
Τις αμφιβολίες τους για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει η γερμανική Δικαιοσύνης ως προς τη διερεύνηση του σκανδάλου της Volkswagen εξέφρασαν οι Έλληνες εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη και Χρήστος Τζούρας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Χάγη με συναδέλφους τους από 18 χώρες.

Οι δύο έμπειροι εισαγγελικοί λειτουργοί επικαλέστηκαν το "προηγούμενο" της Siemens , όταν τα κακουργήματα που αντιμετώπιζαν οι εμπλεκόμενοι στη Γερμανία, μετατράπηκαν σε πλημμελήματα .

 

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ζήτησαν να ασκηθεί δίωξη μόνο στη χώρα τους για την υπόθεση της Volkswagen και εφόσον έχουν σχηματιστεί σε άλλες χώρες σχετικές δικογραφίες να αποσταλούν σε αυτούς "για να μην υπάρξει επικάλυψη".

 

Οι κ. Τουλουπάκη και Τζούρας αντέδρασαν έντονα διατυπώνοντας αμφιβολίες. "Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από τη Γερμανία, επειδή στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από την υπόθεση της Siemens όταν τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα.

 

Επισημαίνεται ότι για την υπόθεση της Volkswagen το γερμανικό δίκαιο προβλέπει μόνο την επιβολή χρηματικής ποινής.

 

Τις έντονες αντιρρήσεις τους διατύπωσαν επίσης, εισαγγελείς από τις ΗΠΑ, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

 

Η συνάντηση αναμένεται να επαναληφθεί προκειμένου οι Γερμανοί να διατυπώσουν εκ νέου τις θέσεις τους.

 

Ως προς την έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση στην Ελλάδα, αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Την έρευνα διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος ζητώντας να διερευνηθούν κακουργήματα όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Η έρευνα εκτείνεται από το 2011 και μετά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετοχή στο σκάνδαλο εκπομπής ρύπων της Volkswagen φέρεται να έχει και η Bosch.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:56 - 11 Μαρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.