ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goodyear: Αποκαλύπτει το μυστικό του Eagle-360

10:56 - 15 Απρ 2016 | Αυτοκίνητο
Goodyear: Αποκαλύπτει το μυστικό του Eagle-360
H Goodyear αποκαλύπτει το μυστικό του Eagle-360, ένα πρότυπο ελαστικό το οποίο οραματίστηκε για τα αυτόνομα οχήματα του μέλλοντος.

Ένα μοναδικό πρότυπο ελαστικό σφαιρικού σχήματος που δίνει έμφαση στη απόλυτη ικανότητα ελιγμών, στην ασφάλεια και στη συνδεσιμότητα. 

Μετά από 117 χρόνια κατασκευαστικής παρουσίας στον τομέα των ελαστικών, η Goodyear παρουσίασε το όραμα της για τα ελαστικά του μέλλοντος τα οποία θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει – θα είναι σφαιρικά.

Η Goodyear αποκάλυψε στο πρόσφατο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το όραμα της για το τελευταίο πρότυπο ελαστικό, το Eagle-360. Πρόκειται για ένα σφαιρικό ελαστικό το οποίο κατασκευάστηκε με 3-D printer και είναι η υλοποίηση όσων οραματίζεται η Goodyear για το μέλλον. Είναι μια εμπνευσμένη λύση για το μακρινό μέλλον οπότε και η αυτόνομη οδήγηση του οχήματος αναμένεται να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας. 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη της Navigant Research, μέχρι το 2035  αναμένεται να πωλούνται ετησίως 85 εκατομμύρια αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τη μελέτη J.D. Power 2015 U.S. Tech Choice,  αυτό που κυρίως απασχολεί τους καταναλωτές είναι το πως η τεχνολογία θα εξασφαλίσει την ασφάλεια στα αυτόνομα αυτοκίνητα  .

«Η σταθερή μείωση του ενεργού ρόλου και της παρέμβασης του οδηγού στα αυτόνομα αυτοκίνητα, προϋποθέτει ότι τα ελαστικά θα παίζουν έναν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο με δεδομένο ότι αποτελούν το άμεσο σημείο επαφής με το δρόμο» δήλωσε ο Joseph Zekoski, Senior Vice President και Chief Technical Officer της Goodyear. «Τα πρότυπα ελαστικά της Goodyear (concept tyres) θα έχουν διπλό ρόλο στο μέλλον καθώς θα λειτουργούν τόσο σαν δημιουργικές πλατφόρμες που θα ωθούν τον τρόπο σκέψης πέρα από τα συμβατικά όρια όσο και ως πεδίο δοκιμής για τις τεχνολογίες της επόμενης γενιάς.’

Σφαιρικό σχήμα για απόλυτη ικανότητα ελιγμών και ασφάλεια

Το μοναδικό σχήμα του Eagle-360 της Goodyear θα συμβάλλει σε επίπεδο ασφάλειας και ικανότητας ελιγμών καλύπτωντας τις απαιτήσεις της αυτόνομης κίνησης. Το σφαιρικό σχήμα του ελαστικού είναι το σημείο κλειδί που προσφέρει την απόλυτη ικανότητα ελιγμών. Τα ελαστικά πολλαπλού προσανατολισμού κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ασφάλεια των επιβατών ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τους χωρικούς περιορισμούς. Η τεχνολογία Active δίνει τη δυνατότητα στο ελαστικό να κινείται σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες και να μειώνει την ολίσθηση σε περίπτωση κινδύνου όπως είναι ο πάγος ή κάποιο ξαφνικό εμπόδιο. Με αυτό τον τρόπο το όχημα παραμένει συνεχώς σε ασφαλές έδαφος.   

Το σφαιρικό σχήμα του Eagle-360 της Goodyear κάνει την οδήγηση πιο ομαλή δημιουργώντας μια «ρέουσα» πλευρική κίνηση.  Έτσι το αυτοκίνητο μπορεί να προσπεράσει ένα εμπόδιο δίχως να αλλάξει κατεύθυνση πορείας.

Τέλος, χάρη στη δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών, το ελαστικό αυτό είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα αναμενόμενα προβλήματα στάθμευσης στο μέλλον αφού ο χώρος που θα απαιτείται για το παρκάρισμά των αυτοκινήτων με σφαιρικά ελαστικά θα είναι μικρότερος. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι οι χώροι στάθμευσης θα παραμείνουν οι ίδιοι, με αυτά τα ελαστικά θα μπορούν να σταθμεύσουν περισσότερα οχήματα.

Σύνδεση μέσω μαγνητικής αιώρησης

Για να συνδεθεί με το αμάξωμα του αυτοκινήτου, το πρότυπο ελαστικό Eagle-360 της Goodyear βασίζεται στη μαγνητική αιώρηση. Το ελαστικό αναρτάται στο αυτοκίνητο μέσω μαγνητικού πεδίου, όπως οι σιδηρόδρομοι μαγνητικής ανύψωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη άνεση για τον επιβάτη και μείωση του παραγόμενου θορύβου. 

«Αν και πρόκειται για ένα καθαρά πρότυπο ελαστικό, αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα τον καινοτόμο τρόπο σκέψης της Goodyear και είναι ένα παράδειγμα για το πως θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των οδηγών στο μέλλον. Με βάση δική μας πρόσφατη έρευνα , γνωρίζουμε ότι η επιθυμία των νεαρών οδηγών είναι να κινούνται στο μέλλον με έξυπνα και βιώσιμα αυτοκίνητα και ότι τους απασχολεί κυρίως η ασφάλεια και η αξιοπιστία των οχημάτων.4  Πιστεύουμε ότι το πρότυπο ελαστικό Eagle-360 μπορεί να είναι μία ασφαλής και βιώσιμη λύση για τους τελικούς χρήστες οι οποίοι πιθανότατα θα οδηγήσουν ή θα είναι επιβάτες των αυτόνομων αυτοκινήτων στο μέλλον» δήλωσε ο  Carlos Cipollitti, Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Goodyear στο Λουξεμβούργο. «Ελπίζουμε επίσης να χρησιμεύσει και σαν έμπνευση για την αυτοκινητοβιομηχανία καθώς συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε για να βρίσκουμε λύσεις για το μέλλονμιας και συνεχίζουμε να βρίσκουμε λύσεις μαζί».

Οι αισθητήρες διασφαλίζουν  την συνδεσιμότητα με το αυτοκίνητο και βελτιώνουν την ασφάλεια

Η Goodyear προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις συνθήκες οδήγησης των αυτόνομων οχημάτων, επινόησε και ένα ακόμη χαρακτηριστικό˙ την συνδεσιμότητα η οποία υλοποιείται μέσω τριών στοιχείων. Κατ’ αρχήν οι αισθητήρες μέσα στο πρότυπο ελαστικό Eagle-360 καταγράφουν τις συνθήκες του δρόμου, όπως οι καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες της επιφάνειας. Οι πληροφορίες αυτές μεταβιβάζονται στο όχημα για μεγαλύτερη ασφάλεια. Επιπλέον, η Goodyear εκμεταλλεύεται την τεχνολογία φθοράς πέλματος και παρακολούθησης της πίεσης. Αισθητήρες μέσα στο Eagle-360 καταγράφουν και ρυθμίζουν τη φθορά του ελαστικού με στόχο να αυξηθεί η χιλιομετρική απόδοση. Τέλος, δεδομένου ότι το πέλμα κατασκευάζεται με 3-D printer, το ελαστικό μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής διαμονής του οδηγού.

Βιο-μιμητική – αντλώντας έμπνευση από τη φύση

Ο σχεδιασμός του Eagle-360 παρουσιάζει στοιχεία βιο-μιμητικής, μίμηση δηλαδή της φύσης, μία αρχή που συχνά χρησιμοποιεί στα σχέδια της η Goodyear. Το ίχνος επαφής του πέλματος μιμείται το «σχέδιο του κοραλλιού» ενώ τα πολλαπλών κατευθύνσεων μπλοκ και οι εγκοπές βοηθούν και εξασφαλίζουν ασφαλή επαφή. Το κάτω μέρος των εγκοπών διαθέτει τα ίδια στοιχεία όπως ένα φυσικό σφουγγάρι που γίνεται άκαμπτο όταν είναι στεγνό αλλά μαλακώνει όταν είναι υγρό και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σωστή συμπεριφορά σε βρεγμένο δρόμο και αντίσταση υδρολίσθησης. Χάρη σε αυτή την «πλέξη» το νερό αναρροφάται από το οδόστρωμα και στη συνέχεια, μέσω φυγόκεντρου δύναμης, γίνεται διασπορά του από το ίχνος του ελαστικού ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υδρολίσθησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.