ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανασφάλιστα οχήματα:Το γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η κυβέρνηση

07:37 - 21 Ιουν 2017 | Αυτοκίνητο
Ανασφάλιστα οχήματα:Το γόρδιο δεσμό καλείται να λύσει η κυβέρνηση
Τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβουν σήμερα στην κυβέρνηση για το νέο θέμα που έχει ενσκήψει με τα πρόστιμα για τα περίπου 1.150.000 ανασφάλιστα οχήματα τα οποία ανακάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες μετά τις διασταυρώσεις που έγιναν.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης θα καταλήξουν στο πώς θα διαχειριστούν το όλο θέμα που απειλεί να αποδειχθεί σε «κόλαφο» καθώς πέρα από το έκτακτο «χαράτσι» για όσους παρανόμησαν υπάρχει και το θέμα με τα 250.000 ειδοποιητήρια που εστάλησαν κατά λάθος.
 
Ήδη έχει γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των  αρμοδίων υφυπουργών Κατερίνας Παπανάτσιου και Νίκου Μαυραγάνη, με τη συμμετοχή του Διοικητή της Ανεξάρτητης  Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών.
 
Σε σχέση με τα 250.000 ειδοποιητήρια αναμένεται να δοθεί λύση με νέα διασταύρωση στοιχείων  μεταξύ των οχημάτων τα οποία καταγράφηκαν ως ανασφάλιστα. Η νέα επεξεργασία στοιχείων θα γίνει αφού πρώτα Αστυνομία, υπουργείο Μεταφορών και Ασφαλιστικές εταιρίες, στείλουν στην ΑΑΔΕ επικαιροποιημένα στοιχεία προκειμένου να τα διασταυρώσει με τα στοιχεία των αυτοκινήτων στα οποία στέλνει ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας.
 
Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, τότε τη διόρθωση τους και τη διαγραφή των προστίμων θα την αναλάβουν είτε οι Ασφαλιστικές εταιρίες, είτε θα υπάρξει μια υπηρεσία του Δημοσίου η οποία θα αναλάβει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία. Αυτό βέβαια θα πάρει χρόνο και εν τω μεταξύ θα πρέπει να βρεθεί λύση με το πρόστιμο των 250 ευρώ.
 
Για τα υπόλοιπα στο τραπέζι έχουν βρεθεί δύο εναλλακτικές. Η μια πρόταση προβλέπει να παραμείνουν ως έχουν τα πρόστιμα των 250 ευρώ προκειμένου να σταλεί σαφές μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ασφάλιση του Ι.Χ. τους.
 
Ωστόσο η επιλογή αυτή δημιουργεί ένα πρόβλημα στην αγορά καθώς οδηγεί σε αφαίρεση ρευστότητας από την πραγματική οικονομία.
 
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει να διαγραφούν στο σύνολο τους τα πρόστιμα τα οποία ήδη έχουν εκδοθεί, δίνοντας μια δεύτερη και τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες οι οποίοι εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστο όχημα. Σε αυτή την περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να ασφαλίσουν τα οχήματα τους εντός ενός χρονικού ορίου το οποίο θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, γλιτώνοντας το πρόστιμο των 250 ευρώ.
 
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος διασταυρώσεων, στον οποίο όποιος από αυτούς που είχαν λάβει το πρώτο ραβασάκι δεν έχει ασφαλίσει το όχημα του θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλαπλάσιο πρόστιμο.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 21 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.