ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Opel: 120 χρόνια ασφάλειας, από το 1899 έως και σήμερα!

17:23 - 08 Μαϊ 2019 | Αυτοκίνητο
Opel: 120 χρόνια ασφάλειας, από το 1899 έως και σήμερα!
Η Opel άρχισε να κατασκευάζει αυτοκίνητα το 1899, με τη συναρμολόγηση του πρώτου “Patentmotorwagen System Lutzmann”. Εφέτος, η εταιρία γιορτάζει “120 Χρόνια Παραγωγής Αυτοκινήτων Opel” και κατ’ επέκταση 120 χρόνια καινοτομιών.

 Η Γερμανική μάρκα έχει μακρά παράδοση στον εκδημοκρατισμό κορυφαίων τεχνολογιών ασφάλειας. Προηγμένες τεχνολογίες πλαισίου και συστήματα ανάσχεσης ανέκαθεν έπαιζαν σημαντικό ρόλο – όπως το σύστημα φρένων και στους τέσσερεις τροχούς του Opel 10 PS, το αυτοφερόμενο monocoque αμάξωμα του Olympia, οι αερόσακοι μεγάλου μεγέθους του Corsa B και το έξυπνο σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης του Insignia A.

Ένα άριστο πρότυπο ασφάλειας για όλους σήμερα είναι το Opel Crossland X. Όπως οι προκάτοχοί του, το Crossland X προσφέρει προηγμένες τεχνολογίες ασφάλειας στην κατηγορία SUV-B που το κάνουν να ξεχωρίζει στο περιβάλλον αγοράς. Η έκδοση “120 Edition” δημιουργήθηκε για να ταιριάζει απόλυτα στο αστικό lifestyle και να ξεχωρίζει χάρη στη κομψή σχεδίαση και τις σπορ πινελιές πολυτέλειας που διαθέτει. Διχρωμία αμαξώματος (οροφή σε Mineral Black ή Summit White), φιμέ πίσω & πλαϊνά κρύσταλλα, high-gloss μαύρες κολόνες B, χρωμιωμένο περίγραμμα πλευρικών παραθύρων, ασημί ποδιά με προστατευτικά εμπρός και πίσω, και ανθρακί ζάντες αλουμινίου 17”, σχεδίασης πολλαπλών ακτίνων και στο εσωτερικό κρυφός φωτισμός LED στην κεντρική κονσόλα και τις πόρτες για μία ευχάριστη ατμόσφαιρα. Χάρη στην ευρεία γκάμα high-tech συστημάτων υποστήριξης  οδηγού, το μικρό, μοντέρνο SUV παρέχει εξαιρετικές καινοτομίες που κάνουν το κάθε ταξίδι ασφαλέστερο, ευκολότερο και πιο άνετο.

Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward collision alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking) παρακολουθεί την κατάσταση της κυκλοφορίας μπροστά από το Crossland X μέσω της εμπρός κάμερας και μπορεί να ανιχνεύει κινούμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα αλλά και πεζούς (ενήλικες/ παιδιά). Το σύστημα, εκτός από την οπτική και ηχητική προειδοποίηση που εκδίδει, ενεργοποιεί αυτόματα και τα φρένα, εάν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα ή έναν πεζό μειωθεί απότομα και ο οδηγός δεν αντιδράσει.

Η λειτουργία Drowsiness Detection αποτελεί προέκταση του συστήματος Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System) και ανιχνεύει την κατάσταση του οδηγού, μέσω της συμπεριφοράς του. Μετά από δύο ώρες οδήγησης με ταχύτητα άνω των 65 km/h, εάν η πορεία του Crossland X υποδηλώνει κόπωση ή έλλειψη προσοχής, προειδοποιεί τον οδηγό, εκδίδοντας ηχητική και οπτική προειδοποίηση 3 σταδίων. Μετά από τρεις προειδοποιήσεις στο πρώτο στάδιο, το σύστημα εκδίδει μία δεύτερη προειδοποίηση με διαφορετικό μήνυμα στον πίνακα οργάνων και ένα ισχυρότερο ηχητικό σήμα. Το σύστημα μηδενίζεται εάν η ταχύτητα του αυτοκινήτου πέσει κάτω από 65 km/h για 15 συνεχή λεπτά.

Opel 10 PS με σύστημα πέδησης τεσσάρων τροχών

Advertising Opel 4 PS 505012

Το 1925, η Opel ενίσχυσε περαιτέρω την αυξανόμενη φήμη της για υψηλή τεχνολογία σε μέτριες τιμές με το 10 PS, το οποίο ο τιμοκατάλογος της εποχής περιέγραφε ως «Το αυτοκίνητο με την πιο λογική τιμή που προσφέρεται στους Γερμανούς αγοραστές». Το 10 PS θέλησε επίσης να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα αναγνωρισμένων, ξένων αντιπάλων του – με χαρακτηριστικά όπως την ‘αθόρυβη, εκπληκτικά ομαλή οδήγηση’, την ‘απολαυστική επιτάχυνση’ και την ‘οδική συμπεριφορά ακριβείας στις στροφές’. Το ‘Γερμανικό Αυτοκίνητο Μαζικής Παραγωγής’ αύξησε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια ‘καταφέρνοντας να φρενάρει σε λίγα μόλις μέτρα’, χάρη στα καινοτόμα φρένα του που λειτουργούσαν και στους τέσσερις τροχούς. Από το 1926, η Opel προσέφερε το σύστημα και στο μικρό μοντέλο 4 PS.

Το πρώτο, Γερμανικό αυτοκίνητο παραγωγής με monocoque αμάξωμα: OpelOlympia

Opel Olympia 506725

Το επόμενο ορόσημο της φιλοσοφίας ‘ασφάλεια για όλους’ ήταν το 1935 Opel Olympia, το πρώτο Γερμανικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με ατσάλινο monocoque αμάξωμα. Την εποχή εκείνη, οι υπέρμαχοι του συμβατικού συνδυασμού πλαισίου-αμαξώματος ισχυρίζονταν ότι το αυτοφερόμενο ή monocoque αμάξωμα θα διαλυόταν στο δρόμο. Αλλά το Olympia αποδείχτηκε ένα εξαιρετικά στιβαρό και ασφαλές αυτοκίνητο με υψηλή αντοχή στην κάμψη και τη στρέψη. Για καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η Opel παρουσίασε ακόμα και την ‘τομή’ ενός αμαξώματος του Olympia στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Βερολίνου 1937. Οι αγοραστές αυτοκινήτων πείστηκαν. Μέχρι το 1940 περίπου 170.000 οχήματα Olympia είχαν κατασκευαστεί στο εργοστάσιο του Rüsselsheim και το καινοτόμο monocoque καθιερώθηκε ως αξιόπιστη φιλοσοφία αμαξώματος για τα αυτοκίνητα (και παραμένει μέχρι σήμερα).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.