ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BMW i3: Πρόσβαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω έξυπνης φόρτισης

14:40 - 14 Νοε 2019 | Αυτοκίνητο
BMW i3: Πρόσβαση στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μέσω έξυπνης φόρτισης
Πρόσβαση στην πράσινη ενέργεια μέσω έξυπνης φόρτισης - Η BMW i σε συνεργασία με τον διαχειριστή δικτύου ηλεκτρισμού TenneT δοκιμάζουν ένα νέο είδος στρατηγικής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα με μοντέλο το BMW i3.

Το BMW Group συνεργάζεται στενά με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού TenneT με σκοπό την ανεύρεση επαναστατικών λύσεων που θα μετατρέψουν την ηλεκτροκίνηση σε έναν από τους πυλώνες της ενεργειακής επανάστασης. Ένα ευφυές σύστημα ελέγχου φόρτισης που έχει αναπτυχθεί για την BMW μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων με τρόπο που διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Μετά από ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στις ΗΠΑ, η νέα τεχνολογία δοκιμάζεται τώρα στην πράξη στη Γερμανία, στο πλαίσιο ενός νέου πιλοτικού project. Την πλατφόρμα για τη νέα λύση παρέχει η τεχνολογία συνδεσιμότητας που ήδη περιλαμβάνεται στάνταρ στο πλήρως ηλεκτρικό BMW i3.

Το BMW Group στοχεύει να προσφέρει στους πελάτες του όσο το δυνατόν πιο εύκολους και οικονομικούς τρόπους φόρτισης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις σχετικές εκπομπές ρύπων. Η ψηφιακή ένταξη των ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο ηλεκτρισμού θα καταστήσει εφικτή την προσαρμογή φόρτισης λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις μετακίνησης των πελατών, τη σταθερότητα του δικτύου και τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμης ενέργειας. Επομένως, ο ευφυής έλεγχος φόρτισης μπορεί να αποτρέψει τη συμφόρηση του δικτύου δίνοντας ταυτόχρονα προτεραιότητα στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Όποτε και όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα μετακινήσεων του πελάτη, η φόρτιση των κατάλληλα εξοπλισμένων ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να μειώνεται για λίγο – σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου, για παράδειγμα.  Η φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης θα συνεχίζεται μετά την αποσυμφόρηση - ιδανικά κάποια στιγμή που θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

P90375165 lowRes bmw i and grid opera

Ο ευφυής έλεγχος φόρτισης ανταποκρίνεται σε σήματα από τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού.

Το σύστημα ελέγχου φόρτισης που εξελίχθηκε για φόρτιση BMW (BMW Charging) λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ αυτοκινήτου και δικτύου ηλεκτρισμού. Αυτό καταγράφει τις απαιτήσεις του δικτύου που επισημαίνει ο διαχειριστής, επιτρέποντας τον έλεγχο της φόρτισης των συνδεδεμένων ηλεκτρικών οχημάτων για βέλτιστα αποτελέσματα – ανεξάρτητα εάν το όχημα είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο μέσω δημοσίου σταθμού, επιτοίχιου φορτιστή BMW (Wallbox) ή οικιακής πρίζας. Η επεξεργασία των σημάτων γίνεται μέσω της ψηφιακής μονάδας ελέγχου φόρτισης και των συνδεδεμένων ηλεκτρονικών του οχήματος.

Στο τελευταίο πιλοτικό project, η ομάδα κατάφερε να καταγράψει και να επεξεργαστεί σήματα από τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού και εταίρο του project TenneT που έδειχναν επικείμενη υπερφόρτιση του δικτύου. Αυτό επέτρεπε, προληπτικά, μία προσωρινή μείωση της φόρτισης σε επιλεγμένα αυτοκίνητα BMW i3. Στη συνέχεια, ο ηλεκτρισμός από ανανεώσιμες πηγές μπορούσε να ενσωματωθεί στο δίκτυο για βέλτιστη αξιοποίηση και δεν υπήρχε ανάγκη χρήσης πρόσθετων μονάδων παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Τα αποτελέσματα από το πιλοτικό project απεικονίζουν περαιτέρω πρόοδο από την ψηφιακή ενσωμάτωση ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο ηλεκτρισμού και προετοιμάζουν το δρόμο για εφαρμογή αυτής της λύσης σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.