ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Nissan Ariya: Ένα ηλεκτρικό coupé crossover για μια νέα εποχή

11:33 - 16 Ιουλ 2020 | Αυτοκίνητο
Nissan Ariya: Ένα ηλεκτρικό coupé crossover για μια νέα εποχή
Η Nissan αποκάλυψε σήμερα στον κόσμο το ολοκαίνουργιο coupé crossover Nissan Ariya, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τα ηλεκτρικά οχήματά της. Το πρωτοποριακό EV έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως μέσω μιας εικονικής εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Nissan Pavilion, έναν συναρπαστικό χώρο που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό, στη Yokohama.

Η Nissan αποκάλυψε σήμερα στον κόσμο το ολοκαίνουργιο coupé crossover Nissan Ariya, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο για τα ηλεκτρικά οχήματά της. Το πρωτοποριακό EV έκανε πρεμιέρα παγκοσμίως μέσω μιας εικονικής εκδήλωσης που φιλοξενήθηκε στο Nissan Pavilion, έναν συναρπαστικό χώρο που θα ανοίξει σύντομα τις πύλες του για το κοινό, στη Yokohama.

Το Ariya, το πρώτο ηλεκτρικό coupé crossover της Nissan, προσφέρει πανίσχυρη επιτάχυνση και ομαλή, αθόρυβη λειτουργία, καθώς και ένα εσωτερικό με μια φιλόξενη, πολυτελή ατμόσφαιρα. Οι αυτόνομες δυνατότητες οδήγησης που προσφέρουν χαλάρωση, η προσωποποιημένη φωνητική υποστήριξη και η απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση στο δρόμο και παρέχουν ένα φιλόξενο περιβάλλον για τον οδηγό και τους επιβάτες. Και με εκτιμώμενη εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα (βάσει συνδυασμένου κύκλου WLTP, εκκρεμεί έγκριση τύπου) το Ariya είναι ο ιδανικός σύντροφος στις καθημερινές μετακινήσεις και τα μεγάλα ταξίδια.

Το Nissan Ariya βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο παρόμοιο πρωτότυπο όχημα που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019, όπως και στο όχημα που προηγήθηκε αυτού, του IMx στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο, το 2017. Είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που αντιπροσωπεύει τη νέα “εξηλεκτρισμένη” εταιρική ταυτότητα της Nissan, ανοίγοντας τον δρόμο προς μια νέα εποχή στην αυτοκίνηση, όπου η ηλεκτροκίνηση, η βελτιστοποιημένη μορφοποίηση της πλατφόρμας και η τεχνολογία AI (Τεχνητής Νοημοσύνης) εκτός οχήματος, θα γίνουν στάνταρ.Nissan Ariya front quarter 3“Το Ariya αντιπροσωπεύει το αμείωτο πάθος μας για έναν και μόνο σκοπό: να κάνουμε τη ζωή των πελατών μας καλύτερη”, δήλωσε ο Ashwani Gupta, γενικός διευθυντής της Nissan. "Ο συνδυασμός πρωτοποριακού στιλ, συναρπαστικών κινητήριων συνόλων και του ανοικτού πολυτελούς εσωτερικού χώρου με προηγμένη τεχνολογία, προσφέρουν στον οδηγό και στους επιβάτες του Ariya άνεση και ευκολίες.”

Κατασκευασμένο σε μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV που έχει αναπτυχθεί από τη Συμμαχία, το Ariya είναι η απόλυτη έκφραση του Nissan Intelligent Mobility, της στρατηγικής της εταιρείας για την περαιτέρω βελτίωση της ελκυστικότητας των οχημάτων της, όπως και για την επίτευξη του τελικού της στόχου για ένα μέλλον με μηδενικές εκπομπές ρύπων και χωρίς θανατηφόρα ατυχήματα.

Ενσωματώνοντας τους τρεις βασικούς πυλώνες του Nissan Intelligent Mobility (Intelligent Power, Intelligent Drive και Intelligent Integration), το Ariya συνδυάζει την προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρικών οχημάτων με ένα νέο επίπεδο απρόσκοπτης συνδεσιμότητας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, προσφέροντας μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης.

Σχεδιασμός: μια εντελώς επανασχεδιασμένη εμφάνιση

Το εξωτερικό

Το Ariya είναι η απόλυτη έκφραση στυλ και τεχνολογίας της Nissan, με το καθένα να συμπληρώνει το άλλο στην αισθητική και τη λειτουργικότητα. Η 100% πλατφόρμα ηλεκτρικού μοντέλου του οχήματος, αφαίρεσε τους θεμελιώδεις περιορισμούς και επέτρεψε στους σχεδιαστές να υιοθετήσουν νέες προσεγγίσεις στα υπάρχοντα εξαρτήματα.

Ο σχεδιασμός αντιπροσωπεύει το πρώτο «σημείο επαφής» του Nissan Intelligent Mobility στο Ariya, υπογραμμίζοντας έναν σημαντικό επαναπροσδιορισμό της σχεδιαστικής φιλοσοφίας της Nissan. Αυτή η νέα φιλοσοφία βασίζεται σε αυτό που η Nissan αποκαλεί Διαχρονικό Ιαπωνικό Φουτουρισμό, που χαρακτηρίζεται από μια διακριτική ιαπωνική προσέγγιση και ενσαρκώνεται με έναν απλό, αλλά ταυτόχρονα ισχυρό και μοντέρνο τρόπο. Οι σχεδιαστές πάντρεψαν αυτή την φιλοσοφία με βασικές έννοιες όπως "κομψό", "απρόσκοπτο" και "σέξι", αναδεικνύοντας πώς ένα EV που συνδυάζει προηγμένες δυνατότητες οδήγησης μπορεί να προσφέρει μια νέα οπτική στο σχεδιασμό, τη λειτουργία και την εμπειρία ιδιοκτησίας ενός οχήματος.

Nissan Ariya rear quarter 3

Αγκαλιάζοντας την ιαπωνική ορολογία του iki, που χαρακτηρίζει την κομψή, αιχμηρή φύση του Ariya, το μπροστινό μέρος του οχήματος προβάλλεται με απρόσκοπτο, κομψό και φρέσκο τρόπο. Τονίζεται από μια ανασχεδιασμένη μάσκα-ασπίδα συνώνυμο της εποχής του EV. Η ασπίδα, που ενσωματώνει ένα τρισδιάστατο, παραδοσιακό ιαπωνικό μοτίβο, γνωστό ως kumiko, ακριβώς κάτω από την λεία επιφάνεια, προστατεύει τον εξοπλισμό των αισθητήρων που χρησιμοποιείται για τις λειτουργίες ProPILOT και για την ανίχνευση του Έξυπνου Κλειδιού, χωρίς οι αισθητικού τύπου επεμβάσεις, να παρεμβαίνουν στην λειτουργικότητα.

Το επανασχεδιασμένο λογότυπο της Nissan τοποθετείται εμφανώς στο κέντρο της αεροδυναμικής ασπίδας, ακτινοβολώντας με ευκρινή τρόπο, μέσω των 20 LED που το συνθέτουν. Το νέο εταιρικό λογότυπο αντιπροσωπεύει το πάθος και την αφοσίωση της Nissan, προκαλώντας τις συμβατικές προσεγγίσεις. Διατηρώντας τόσο τα στοιχεία σχεδίασης του ήλιου όσο και της μπάρας, το λογότυπο σηματοδοτεί έναν σεβασμό στην κληρονομιά της εταιρείας, κινούμενο ταυτόχρονα προς ένα μέλλον υπηρεσιών κινητικότητας και ηλεκτροκίνησης.

Το κάτω τμήμα της ασπίδας οριοθετείται από λεπτό φωτισμό που φωτίζεται, μαζί με το λογότυπο, όταν το Ariya είναι έτοιμο για λειτουργία. Τα λεπτά φώτα LED, κατασκευασμένα από τέσσερις μίνι προβολείς των 20 χιλιοστών, συνδυάζονται με διαδοχικά φώτα φλας, επαναπροσδιορίζοντας την υπογραφή V-motion της Nissan.

Στην πλάγια όψη του, το Ariya δείχνει να “σκίζει” συνεχώς τον αέρα χάρη στην χαμηλή, κομψή οροφή του . Οι σπορ, πέντε ακτίνων, ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών (σε κάποιες εκδόσεις διαθέσιμες και σε 20 ίντσες) επικοινωνούν τη δυναμική στάση και την σπορ φύση του αυτοκινήτου.

Μια ενιαία, αδιάλειπτη οριζόντια γραμμή που εκτείνεται κατά μήκος του πλευρικού προφίλ, συνδέοντας την μπροστινή όψη με την πίσω πλευρά, μεταφέρει γραμμική κίνηση, δημιουργώντας παράλληλα μια αρχιτεκτονική ομορφιά με ένταση, που είναι αντιληπτή από κάθε οπτική γωνία.

Το πίσω μέρος του Ariya είναι εξίσου εντυπωσιακό, χαρακτηριζόμενο από μια απότομη κολώνα C που ενσωματώνεται άψογα στον χώρο πίσω. Η μονοκόμματη λεπίδα, που αντιπροσωπεύει τους πίσω συνδυασμούς των φωτιστικών σωμάτων, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει εφέ συσκότισης κατά τη στάθμευση και έναν σταθερό κόκκινο φωτισμό κατά την κίνηση. Τα πίσω φτερά, καθώς και μια ψηλά τοποθετημένη πίσω αεροτομή, σηματοδοτούν τις ισχυρές δυνατότητες του Ariya, ως EV.

“Οι εξωτερικές αναλογίες του Ariya δείχνουν τι είναι εφικτό με την 100% πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων», δήλωσε ο ανώτερος διευθυντής σχεδιασμού, Giovanny Arroba. “Οι εκπληκτικά κοντές προεξοχές, η επιθετική γραμμή της οροφής και οι μεγάλοι τροχοί προσφέρουν μια κομψή εμφάνιση που ισορροπεί άψογα ανάμεσα στο σπορ και το πολυτελές.”

Ένα πρόσφατα αναπτυγμένο εξωτερικό πακέτο διχρωμίας σε απόχρωση του χαλκού, με την κωδική ονομασία Akatsuki, εκφράζει τη στιγμή λίγο πριν από την αυγή, καθώς ο ήλιος “χαράζει” την αρχή μιας νέας ημέρας. Ο συνδυασμός του χαλκού με τη μαύρη οροφή αναδεικνύει τη ρέουσα φύση του αμαξώματος και την κίνηση ενός EV, ενώ ο ίδιος ο τόνος του χαλκού αναφέρεται στην αγωγιμότητα και στην αυγή μιας νέας εποχής στην αυτοκίνηση.

Μαζί με το Akatsuki, το Ariya προσφέρεται με έξι συνδυασμούς διχρωμίας, ο καθένας με μαύρη οροφή και τέσσερις εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων ολόκληρου του αμαξώματος.

Το εσωτερικό

Καθορισμένη από τον ιαπωνικό όρο ma, που αναφέρεται στον χωροχρόνο, η καμπίνα του Ariya έχει σχεδιαστεί με τον πιο αποτελεσματικό και άνετο τρόπο. Το εσωτερικό προσιδιάζει περισσότερο σε ένα κομψό σαλόνι καφέ που βρίσκεται σε ένα διαστημόπλοιο, προκαλώντας για επιδόσεις, παρά σε μια παραδοσιακή καμπίνα αυτοκινήτου. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ολοκαίνουργια πλατφόρμα EV της εταιρείας, επέτρεψαν στο Ariya να προσφέρει μια από τις πιο ευρύχωρες καμπίνες στην κατηγορία του.

Η συμπαγής φύση των εξαρτημάτων του κινητήριου συνόλου, επέτρεψε στους μηχανικούς της Nissan να εγκαταστήσουν το σύστημα ελέγχου του κλιματισμού κάτω από το καπό (εκεί όπου θα βρισκόταν ένας παραδοσιακός βενζινοκινητήρας), επιτρέποντας στους σχεδιαστές να χρησιμοποιήσουν όλο το μήκος της καμπίνας χωρίς εμπόδια, όπως για ένα τούνελ μετάδοσης ή συστήματα της καμπίνας, τοποθετημένα κάτω από τον πίνακα οργάνων. Επίσης, ένα επίπεδο, ανοιχτό δάπεδο, κάτι που καθίσταται δυνατό λόγω της θέσης της μπαταρίας στη βάση του σασί, αλλά και του λεπτού προφίλ των καθισμάτων Μηδενικής Βαρύτητας του Ariya, έχουν ως αποτέλεσμα την προσφορά τεράστιων χώρων για τα πόδια και εύκολη αλληλεπίδραση μεταξύ των εμπρός και πίσω επιβατών.

Το ήσυχο σύστημα μετάδοσης κίνησης EV και η γενναιόδωρη χρήση ηχο-απορροφητικών υλικών, έχουν ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ήσυχη καμπίνα, επιτρέποντας σε όλους όσους βρίσκονται εντός να χαλαρώσουν και να απολαύσουν τον χώρο χωρίς στρες, σαν να βρίσκονται σε ένα σαλόνι.

Οι επιβάτες των μπροστινών καθισμάτων έρχονται αντιμέτωποι με το μινιμαλιστικό ταμπλό του Ariya, το οποίο συνδυάζεται άψογα με το σχήμα της καμπίνας, μεταβαίνοντας στις πόρτες, χωρίς κουμπιά και διακόπτες που συναντώνται στα συμβατικά οχήματα. Οι κύριες λειτουργίες ελέγχου του κλιματισμού ενσωματώνονται στην κεντρική κονσόλα με τη μορφή χωρητικών απτικών διακοπτών που προσφέρουν την ίδια αίσθηση με τους μηχανικούς διακόπτες, καθώς προκαλούν δονήσεις με το άγγιγμα. Εμφανίζονται μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι ενεργοποιημένο, παρέχοντας μια τεχνολογική και ταυτόχρονα πολυτελή πινελιά στο cockpit.

Τοποθετημένο κάτω από το κέντρο του ταμπλό είναι ένα κεντρικό ντουλαπάκι και ένα αναδιπλούμενο συρτάρι. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός πτυσσόμενου τραπεζιού, μετατρέπει το χώρο της καμπίνας σε χώρο εργασίας, ως φορητό γραφείο.

Η ρυθμιζόμενη κεντρική κονσόλα μπορεί να μετακινηθεί για να ταιριάζει στις προσωπικές προτιμήσεις του οδηγού και οι ρυθμίσεις μπορούν να αποθηκευτούν ως μέρος του προφίλ του, για αυτόματη προσαρμογή κατά τη διάρκεια μελλοντικών εξορμήσεων. Η επιφάνεια φιλοξενεί μια νέα μετατόπιση, που ταιριάζει στην παλάμη του χεριού για να ενθαρρύνει μια χαλαρή θέση οδήγησης με απτά χειριστήρια ελέγχου των λειτουργιών οδήγησης, όλα εύκολα προσβάσιμα.

Οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων θα ενθουσιαστούν από την αφθονία χώρων για το κεφάλι και τα πόδια, χάρη στο επίπεδο πάτωμα της καμπίνας που τους επιτρέπει να κάθονται εύκολα (ακόμα και σταυροπόδι) και να χαλαρώνουν. Τα διακοσμητικά ένθετα ακολουθούν και τον χώρο αυτό, προσδίδοντας μια ενιαία αίσθηση κομψότητας και άνεσης. Τα λεπτά μπροστινά καθίσματα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να αποκρύπτουν την κολόνα Β, προσφέροντας στους επιβάτες μια πανοραμική θέα προς τα έξω. Το Ariya είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλιοροφή που με το άνοιγμά της, προσφέρει ακόμα πιο έντονα συναισθήματα.

“Το εσωτερικό του Ariya είναι ένας ευχάριστος «χώρος διαβίωσης» που μπορούν να τον απολαύσουν ο οδηγός και οι επιβάτες, καθώς βιώνουν τη θέα του ταξιδιού, σε γνωστούς και νέους προορισμούς”, δήλωσε ο Arroba. “Τα υλικά σε όλο το εσωτερικό επιλέχθηκαν προσεκτικά για να αποφευχθεί η υπερβολικά παραδοσιακή αίσθηση ορισμένων πολυτελών οχημάτων, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση του υψηλής ποιότητας φουτουρισμού, στην τεχνολογία και τη χρηστικότητα.”

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 16 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.