ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Πόσο θα κοστίσει για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

08:44 - 14 Σεπ 2020 | Αυτοκίνητο
Brexit: Πόσο θα κοστίσει για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο απευθύνουν οι ευρωπαϊκές και βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για υπογραφή εμπορική συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Ειδικότερα, στην έκκληση τους προειδοποιούν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να κοστίσει στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας απώλειες έως 110 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

Σημειώνεται πως λιγότερο από τέσσερις μήνες απομένουν μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου για το οριστικό διαζύγιο Ε.Ε. – Βρετανίας τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για μία εμπορική συμφωνία από το 2021 και μετά, βρίσκονται προς το παρόν σε αδιέξοδο.

Προηγήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσίαση από τη Βρετανία ενός σχεδίου για το σπάσιμο της συμφωνίας αποχώρησης, την οποία υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Ιανουάριο.

Σε μία ενδεχόμενη αποτυχία συναίνεσης, η επιβολή δασμών θα είναι μονόδρομος. Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των τιμών στις εισαγωγές των οχημάτων, προκαλώντας υποχώρηση της ζήτησης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής κατά 3 εκατ. οχήματα στην επόμενη πενταετία, όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωση 23 ενώσεων του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας τη Δευτέρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.