ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BMW: Φουλ ηλεκτροκίνηση, το 2025 η φίρμα θα έχει πατήσει στις ράγες των ηλεκτρικών για τα καλά

17:45 - 17 Μαϊ 2021 | Αυτοκίνητο
BMW: Φουλ ηλεκτροκίνηση, το 2025 η φίρμα θα έχει πατήσει στις ράγες των ηλεκτρικών για τα καλά
To BMW Group, με κύριους μοχλούς τη συστηματική προσθήκη τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης στην γκάμα μοντέλων του θα αυξήσει τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων του κατά μέσο όρο πάνω από 50% το χρόνο μέχρι το 2025.

Το Group εστιάζει κυρίως τις προσπάθειές του στην ψηφιακά συνδεδεμένη, βιώσιμη ηλεκτρική μετακίνηση. Η επανάσταση της ηλεκτροκίνησης έχει επισπευσθεί χάρη στην ‘ολιστική’ προσέγγιση που υιοθετεί το BMW Group, με κύριους μοχλούς τη συστηματική προσθήκη τεχνολογιών ηλεκτροκίνησης στην γκάμα μοντέλων του και το στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων του κατά μέσο όρο πάνω από 50% το χρόνο μέχρι το 2025. Μέχρι τότε, το BMW Group σχεδιάζει να έχει περίπου δύο εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους όλου του κόσμου, κάτι που επίσης το θέτει σε τροχιά – από στρατηγικής απόψεως - επίτευξης των φιλόδοξων στόχων απαλλαγής από τον άνθρακα της Ε.Ε. μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το BMW Group επιθυμεί να διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών. Στο πλαίσιο του δεύτερου ‘IPCEI ’ project (‘Important Project of Common European Interest’) με συντονιστή την Ε.Ε., στόχος είναι η ανάπτυξη της επόμενης γενιάς κυψελών μπαταριών ιόντων λιθίου. Η μπαταρία στερεάς κατάστασης (ASSB) για αυτοκίνητα αναμένεται να είναι πιο οικονομική, πιο βιώσιμη και βελτιστοποιημένη ώστε στην κυκλική επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών να λαμβάνεται υπόψιν η όλο και πιο περιορισμένη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων σε όλο τον κόσμο. Μετά τη χρήση τους σε οχήματα, στόχος είναι οι μπαταρίες να αξιοποιούνται ως στατικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, με τελικό σκοπό την επεξεργασία όλων των πρώτων υλών τους για μετέπειτα χρήση. Το δεύτερο IPCEI project προάγει επίσης την περαιτέρω εξέλιξη των τεχνολογιών επεξεργασίας και την κατασκευή ενός πρωτότυπου εργοστασίου παραγωγής για καινοτόμες μονάδες μπαταριών και συστήματα. Το BMW Group πρόσφατα συνήψε συμφωνία με την Αμερικανική εταιρεία Solid Power για τη βιομηχανοποίηση των νέων μπαταριών στερεάς κατάστασης. Ως μέρος ενός πιλοτικού project, αυτό θα προμηθεύει κυψέλες μπαταριών στερεάς κατάστασης με υψηλότερη χωρητικότητα 100 Ah ήδη από το 2022 και μετά.

Υιοθετώντας αυτή τη βιώσιμη μέθοδο επαναχρησιμοποίησης, το BMW Group στοχεύει σε μία πολύτιμη συμβολή στη διατήρηση των περιορισμένων φυσικών πόρων. Η κυκλική οικονομία είναι επίσης ένας ενεργός τρόπος αντιστάθμισης των αυξήσεων τιμών σπάνιων αγαθών στο μέλλον.

«Αυτό το παράδειγμα αντιμετώπισης της έλλειψης πρώτων υλών δείχνει ξεκάθαρα πώς η βιωσιμότητα έχει οικονομικά και οικολογικά οφέλη και επιβεβαιώνει την ‘ολιστική’ προσέγγισή μας απέναντι στη βιωσιμότητά την οποία εφαρμόζουμε σε όλο τον οργανισμό», δήλωσε ο Oliver Zipse.

Την ίδια στιγμή, το BMW Group εμπλέκεται επίσης σε μεγάλο βαθμό στην επέκταση των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών φόρτισης. Από το 2013, έχει συμμετάσχει σε περίπου 50 διεθνή projects με διάφορους εταίρους για την εγκατάσταση άνω των 15.000 δημόσιων σημείων φόρτισης. Μέχρι τα μέσα της χρονιάς, θα έχει εγκαταστήσει περίπου 4.100 σημεία φόρτισης για τους εργαζόμενους του Ομίλου σε χώρου στάθμευσης σε διάφορες τοποθεσίες, από τα οποία τα μισά θα είναι προσβάσιμα και από το ευρύ κοινό, ενώ όλα θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές.

Το BMW Group προωθεί επίσης την ταχεία επέκταση και την ευρεία πρόσβαση σε μία ανοιχτή υποδομή φόρτισης στην Ευρώπη με τη μορφή μιας συνεργασίας που συνήφθη πρόσφατα μεταξύ της θυγατρικής της YOUR NOW CHARGE NOW με την εταιρεία ενέργειας bp (πρώην: BP British Petroleum). Επιπλέον, το BMW Group είναι συνιδρυτής και εταίρος της Ionity και του υψηλής ισχύος δικτύου φόρτισης που διαθέτει. Μέχρι τώρα, η Ionity έχει εγκαταστήσει περίπου 350 σταθμούς φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από 400 μέχρι το τέλος της χρονιάς. Κάθε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις φόρτισης προσφέρει κατά μέσο όρο τέσσερα σημεία ταχείας φόρτισης και τοποθετούνται σε βολικά σημεία στους αυτοκινητόδρομους και σε κύριες οδικές αρτηρίες. Η αμιγώς ηλεκτρική BMW iX 3*, για παράδειγμα, με επαναφόρτιση 10 λεπτών αυξάνει την αυτονομία της κατά 100 km ( WLTP ) σε ένα από αυτά τα σημεία ταχείας φόρτισης. Το δίκτυο της Ionity θα επεκταθεί διαδοχικά και σε πόλεις.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.