ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Audi activesphere concept:Το μοντέλο που αλλάζει τα δεδομένα Κύριο

07:46 - 30 Ιαν 2023 | Αυτοκίνητο
Audi activesphere concept:Το μοντέλο που αλλάζει τα δεδομένα
Η Audi παρουσιάζει ένα πρωτότυπο crossover με ηλεκτρικό quattro σύστημα πρόωσης

Ως το τέταρτο μοντέλο μίας πολύ ενδιαφέρουσας σειράς από concept μοντέλα της Audi, το activesphere σηματοδοτεί την κορύφωση των sphere που έφερε στο προσκήνιο η μάρκα με τους τέσσερις κύκλους. Μετά το skysphere roadster που παρουσιάστηκε το 2021, αλλά και τα grandsphere και urbansphere που έλαμψαν τον Απρίλιο του 2022, ένα τετράθυρο crossover coupé με εκπληκτικά ευέλικτη σχεδίαση αμαξώματος κάνει τώρα το ντεμπούτο του. Με μήκος στα 4,98 μέτρα, το εξαιρετικά κομψό concept είναι κάτι περισσότερο από ένα κορυφαίο luxury sports car, αφού διαθέτει εντυπωσιακή απόσταση από το έδαφος και μεγάλες ζάντες 22 ιντσών που αναδεικνύουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες. Ταυτόχρονα, με το πάτημα ενός διακόπτη το sportback πίσω μέρος του activesphere μπορεί να μετατραπεί σε ένα pickup με active-back χώρο φόρτωσης – ιδανικό για τη μεταφορά εξοπλισμού αναψυχής, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα ή εξοπλισμό για καλοκαιρινά και χειμερινά χόμπι.

Συνδυάζοντας αντικρουόμενες παραμέτρους σε μία τέλεια σύνθεση, το Audi activesphere αναδεικνύεται ως ένα ευέλικτο crossover, με σύστημα κίνησης και ανάρτηση που το καθιστούν εξίσου προικισμένο τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου. Το τιμόνι και τα πεντάλ επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει ενεργά το αυτοκίνητο, ενώ παράλληλα υπάρχει προηγμένου επίπεδου αυτόνομη οδήγηση για πιο χαλαρές διαδρομές. Ως ένα τόσο κομψό και δυναμικό κουπέ, διαθέτει κλασικές αναλογίες και γραμμές, αλλά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορεί να μετατραπεί σε ένα pickup για τη μεταφορά σπορ εξοπλισμού καθώς υπάρχει αρκετός χώρος ακόμη και για δύο ηλεκτρικά ποδήλατα.

Το concept σχεδιάστηκε στο Audi Design Studio στο Μαλιμπού των ΗΠΑ, σε απόσταση αναπνοής από τον Pacific Coast Highway, τον θρυλικό παραλιακό αυτοκινητόδρομο. Ο διευθυντής του στούντιο Gael Buzyn και η ομάδα του είναι τα δημιουργικά μυαλά πίσω από αυτό το πρότζεκτ και το περιγράφουν ως εξής: «Το activesphere είναι μοναδικό. Πρόκειται για έναν νέο τύπο crossover που συνδυάζει έξυπνα την κομψότητα ενός Audi Sportback, την πρακτικότητα ενός SUV και πραγματικές εκτός δρόμου δυνατότητες».

 

 

Audi activesphere concept photo3

Με τεχνολογία προηγμένης ηλεκτροκίνησης και ιδιαίτερα ταχεία φόρτιση χάρη στη μεταβλητή πλατφόρμα PPE της Audi, το activesphere εντάσσεται στην οικογένεια των concept μοντέλων. Η αυτονομία ξεπερνά τα 600 χιλιόμετρα, ενώ εκπλήσσουν οι εξαιρετικά σύντομοι χρόνοι φόρτισης χάρη στην τεχνολογία 800 Volt.

Το καινοτόμο Audi Dimension συνδυάζει τον φυσικό με τον εικονικό κόσμο (δηλαδή, κάτι σαν μία μικτή πραγματικότητα) προβάλλοντας ψηφιακό περιεχόμενο στα οπτικά πεδία των επιβαινόντων σε πραγματικό χρόνο. Τα high-tech ακουστικά προσφέρουν μια εικόνα του πραγματικού περιβάλλοντος και της διαδρομής, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζουν περιεχόμενο 3D και διαδραστικά στοιχεία – τα οποία είναι ανεξάρτητα διαμορφώσιμα για οδηγούς και επιβάτες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εμφανιστούν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τον οδηγό, όπως η κατάσταση οδήγησης και η πλοήγηση. Ταυτόχρονα, οι χρήστες των ακουστικών μπορούν να δουν τις περιοχές ελέγχου και άλλες εικονικές απεικονίσεις σε ένα εύτακτο, μινιμαλιστικό σχέδιο. Η μικτή πραγματικότητα δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούν ακριβώς με αυτές τις πραγματικές, αλλά κρυφές από το μάτι και ευαίσθητες στην αφή ζώνες, καθώς τα ακουστικά απεικόνισης εμφανίζουν και εκτελούν λειτουργίες αντιδρώντας σε πραγματικό χρόνο κάθε φορά που οι χρήστες τις αγγίζουν.

Εξωτερικός σχεδιασμός - Στιβαρό στιλ

Οι διαστάσεις του -4,98 μέτρα σε μήκος, 2,07 μέτρα σε πλάτος και 1,60 μέτρα σε ύψος- φέρνουν το Audi activesphere στα υψηλότερα επίπεδα της premium κατηγορίας. Χαρακτηριστικό ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι το μεγάλο μεταξόνιο των 2,97 μέτρων, διασφαλίζοντας μέγιστο χώρο για τα πόδια των επιβατών. Οι εμπρός και πίσω πρόβολοι είναι αντίστοιχα κοντοί για μια πολύ πιο συμπαγή και δυναμική εμφάνιση.

Οι μεγάλοι τροχοί 22 ιντσών και η εντυπωσιακή απόσταση από το έδαφος, η χαρακτηριστική επίπεδη καμπίνα και το δυναμικό τόξο της οροφής προσδίδουν στο concept αναλογίες που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε ένα σπορ αυτοκίνητο. Τα ελαστικά 285/55 είναι ικανά για όλους τους τύπους εδάφους και το μεγάλο τους πέλμα τους ενισχύει το ταπεραμέντο του activesphere για χρήση εκτός δρόμου. Οι τροχοί διαθέτουν μεταβλητά τμήματα: για χρήση εκτός δρόμου, ανοίγουν για βέλτιστο αερισμό, ενώ στην άσφαλτο κλείνουν για βέλτιστη αεροδυναμική. Οι κομψοί εικονικοί εξωτερικοί καθρέφτες στις δύο μπροστινές πόρτες έχουν επίσης σχεδιαστεί ειδικά για να ελαχιστοποιούν τον συντελεστή οπισθέλκουσας.

Οι γυάλινες επιφάνειες αποτελούν σημαντικό στοιχείο του αμαξώματος του concept. Το μπροστινό μέρος του activesphere ξεχωρίζει από την εμβληματική Singleframe μάσκα της μάρκας, που εν μέρει είναι διάφανη για να προσφέρει στους επιβάτες ανεμπόδιστη θέα μέσα από το μεγάλο frunk (το μπροστινό αποθηκευτικό χώρο).

Γυάλινες επιφάνειες υπάρχουν και στα χαμηλά πλαϊνά στις πόρτες, οι οποίες δίνουν την εντύπωση πως απαλλοτριώνουν τα όρια μεταξύ του φυσικού και του εσωτερικού κόσμου όταν το activesphere βρίσκεται σε λειτουργία εκτός δρόμου. Η φαρδιά, κυρτωμένη πόρτα του χώρου αποσκευών έχει ένα μεγάλο κρύσταλλο για βέλτιστο φωτισμό, ενώ ακόμη και η ίδια η οροφή είναι ελεγχόμενα διαπερατή, αφήνοντας να περάσει το άπλετο φως της ημέρας στην καμπίνα.

Η απόσταση του activesphere από το έδαφος είναι μεταβλητή. Κάτι ιδανικό για χρήση εκτός δρόμου, αφού μπορεί να αυξηθεί κατά 40 χιλιοστά από το στάνταρ ύψος των 208 χιλιοστών ή να μειωθεί κατά την ίδια τιμή στην οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο. Κάτι που ωφελεί τόσο το κέντρο βάρους όσο και την αεροδυναμική στην γρήγορη οδήγηση. Η γωνία προσέγγισης του Audi activesphere για τις εκτός δρόμου διαδρομές είναι στις 18,9 μοίρες για τη γωνία προσέγγισης και στις 28,1 μοίρες για την διαφυγής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.