ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανακεφαλαιοποίηση ρίχνει το Χ.Α. - Τέλος Νοεμβρίου τα αποτελέσματα 6μήνου των τραπεζών

14:04 - 29 Οκτ 2012 | Χρηματιστήριο
Η ανακεφαλαιοποίηση ρίχνει το Χ.Α. - Τέλος Νοεμβρίου τα αποτελέσματα 6μήνου των τραπεζών
Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ρίχνει την αγορά την Δευτέρα. Παρά την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, εκείνο που πρόκειται να ισχύσει και δεν αρέσει στις τράπεζες είναι ότι δεν προβλέπεται καμία παροχή εγγύησης από το ΤΧΣ ή το Δημόσιο για τη ζημιά αποτίμησης των ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο θα εθεωρείτο έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις τράπεζες.

Πάντως, το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι γ ενίσχυση μέσω ΤΧΣ δεν συζητήθηκε.

 

Προβλέπεται όμως, η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά κεφάλαια. Θα υπάρξει ρύθμιση που θα επιτρέπει στις τράπεζες τον συμψηφισμό ζημιών από το κούρεμα που προήλθε μέσω PSI σε ένα χρονικό ορίζοντα τριάντα ετών και με φορολογικές υποχρεώσεις σε επίπεδο ομίλου και όχι μητρικής, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

 

Οι ελληνικές τράπεζες που θέλουν να παραμείνουν ανεξάρτητες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ, οφείλουν να εκδώσουν κοινές μετοχές που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 6% από το 9% που πρέπει να συγκεντρώσουν συνολικά ως δείκτη ιδίων κεφαλαίων (Core Τier 1), είπαν τραπεζικές πηγές τη Δευτέρα.

 

"Θα πρέπει να εκδώσουν κοινές μετοχές με Core Tier 1 6%. O ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον το 10% για να έχει περιορισμένα δικαιώματα ψήφου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)", είπε μία από τις πηγές στο Reuters.

 

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι των τραπεζών ή και νέοι επενδυτές θα πρέπει να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η κρατικοποίηση των τραπεζών. Εάν καλυφθεί από τους ιδιώτες το 10% των νέων μετοχών που θα εκδοθούν, τότε το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο ποσοστό αποκτώντας περιορισμένα μόνο δικαιώματα ψήφου.

 

Το υπόλοιπο 3% του απαιτούμενου Tier 1 θα γίνει με μετατρέψιμους τίτλους (CoCos) που θα αγοραστούν αποκλειστικά και μόνο από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.  "Τα CoCos θα έχουν πενταετή διάρκεια. Μετά θα αποπληρώνονται ή θα μετατρέπονται σε κοινές μετοχές. Θα έχουν κουπόνι 7%, με ετήσια αύξηση 0,5% υπό την προϋπόθεση ότι οι τράπεζες είναι κερδοφόρες", ανέφερε η πηγή.
Εάν το Tier 1 υποχωρήσει κάτω από το 5,125% την επόμενη πενταετία, τα CoCos θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές.

 

"Eάν οι τράπεζες πετύχουν μεγαλύτερη της απαιτούμενης κεφαλαιακή επάρκεια, πάνω από το 9%, και η κεντρική τράπεζα συναινεί, θα μπορούν να αποπληρώσουν τα CoCos νωρίτερα", σύμφωνα με τις πηγές.
Βάσει του προγράμματος, οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση θα έχουν warrants ως κίνητρο, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
"Τα warrants θα εισαχθούν στο χρηματιστήριο. Δεν θα μπορούν να ασκηθούν συνέχεια, αυτό θα γίνεται κάθε έξι μήνες", είπε μία από τις πηγές.

 

 

Αποτελέσματα

 

Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών θα καθυστερήσει κατά ένα ακόμα μήνα, έως το τέλος Νοεμβρίου, εν αναμονή της ανακεφαλαιοποίησής τους από την ΕΕ και το ΔΝΤ, είπε την Δευτέρα τραπεζίτης.  "Θα πρέπει να αναβληθούν για ένα μήνα (η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων) μέχρις ότου έρθουν τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης", είπε τραπεζικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.     
Η προθεσμία για ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου είχε ήδη παραταθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου.

 

Αγορά

 

Μετά από τις εξελίξεις αυτές οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα την Δευτέρα. Ο κλάδος υποχωρεί σχεδόν κατά 9,5%, με τις μεγαλύτερες απώλειες 12,13% να καταγράφει η Πειραιώς, στα 0,529 ευρώ, 14% η Cyprus Popular, 10% η Κύπρου, πάνω από 8% υποχωρούν Alpha και Εθνική και πάνω από 7% η μετοχή της Eurobank. Απώλειες 7,5% καταγράφει η Ελλάκτωρ, αφού όλα δείχνουν ότι η συμφωνία της οικογένειας Μπόμπολα με τα αδέρφια Καλλιτσάντση πηγαίνει προς τα πίσω λόγω απουσίας... μετρητού .

 

Ταυτόχρονα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αφού profit taking έχει βγει σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ Τιτάν και ΕΛΠΕ. Κρατάει η μετοχή της Coca Cola με κέρδη κοντά στο 1,5%. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί κάτω και από τις 850 μονάδες με απώλειες σχεδόν 3,4%. Οι συναλλαγές, παρά το γεγονός ότι οι αμερικάνικες αγορές είναι κλειστές λόγω του τυφώνα Σάντι, ανέρχεται πάνω απότα 50 εκατ. ευρώ.

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 29 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.