ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέντε μέρες πτώση στο Χ.Α. υπό τον φόβο του... "ατυχήματος"

17:48 - 31 Οκτ 2012 | Χρηματιστήριο
Πέντε μέρες πτώση στο Χ.Α. υπό τον φόβο του... "ατυχήματος"
Πέντε μέρες πτώση μετράει το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς πολιτικοί είναι οι λόγοι που καθοδηγούν πια την κεφαλαιαγορά της Αθήνας.

Ο γενικός δείκτης έφτασε στο σημείο να κάνει πράξεις κάτω και από τις 800 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 801,32 μονάδες (-1,74%). Το εύθραυστο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τις αποκρατικοποιήσεις και το γεγονός ότι καταψηφίστηκε μία τροπολογία σημαίνει ότι όλα είναι ανοικτά για το πακέτο των μέτρων που την ερχόμενη εβδομάδα πηγαίνει στη Βουλή. Μεγάλη ήταν η βουτιά για τον τραπεζικό κλάδο, πάνωαπό 5%, με την Πειραιώς να καταγράφει πτώση 7,7%, στα 0,41 ευρώ Eurobank 5,86%, στα 0,90 ευρώ, ΕΤΕ 2,72%, στο 1,79 ευρώ και Alpha 2,70%, στο 1,80 ευρώ. Μεγάλη ήταν η βουτιά και για τα μη τραπεζικά, αποδεικνύοντας ότι η καχυποψία για την ελληνική οικονομία είναι συνολική. Πτώση πάνω από 7% για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΗ. Κοντά στο 7% οι απώλειες για τον Τιτάνα, πάνω από 5% η πτώση για τη MIG, τη Βιοχάλκο και τον ΟΤΕ. Αν κάτι άλλαξε το κλίμα και μάζεψε την αγορά από τα χαμηλά των 783 μονάδων ήταν το ισχυρό πουσάρισμα της Coca Cola που έκλεισε με άνοδο 2,8% και του ΟΠΑΠ που ενισχύθηκε κατά 1,6%, ενόψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος την ερχόμενη Παρασκευή. Για δε την Coca Cola, το κενό της απουσίας της σε λίγους μήνες από την αγορά θα είναι σημαντικό, αφού όλοι στο Χ.Α. αναρωτιούνται ποιο θα είναι το χαρτί εκείνο που θα αποτελεί το αντίβαρο στην πτώση.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 80 εκατ. ευρώ, αισθητά μειωμένες σε σχέση με χθες.

Η περίπτωση του «ατυχήματος» μέχρι τις 12 Νομβρίου, που το Eurogroup θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ (minimum) ή των 44 δισ. ευρώ (maximum), είναι ιδιαίτερα αυξημένος, σχολιάζουν Έλληνες διαχειριστές που δεν... “πιστεύουν” την ασυνεννοησία που έχει προκύψει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων στο παρά πέντε. Τα περισσότερα επενδυτικά σπίτια φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα πως, όσο το χρέος θα θεωρείται ουσιαστικά μη βιώσιμο, θα επικρέμαται πάντα ο κίνδυνος μιας άτακτης χρεοκοπίας και ενός Grexit, ενώ η λύση θα πρέπει να δοθεί με πολιτικά κριτήρια και, πιθανότατα, με μια νέα αναδιάρθρωση χρέους, αυτήν τη φορά εκ μέρους του «επίσημου τομέα», δηλαδή της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κρατών.

Έλληνας διαχειριστής από το Λονδίνο, τόνιζε στο «R» ότι μετά το sell off της περασμένης Δευτέρας, δέχθηκε εσωτερικό e-mail από την διοίκηση του fund που εργάζεται περί αναπροσαρμογής της επενδυτικής στρατηγικής απέναντι στην Ελλάδα μέχρι «νεωτέρας». Το «νεωτέρας» σημαίνει να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην Ελλάδα και μετά θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Και όχι μόνο αυτό. Τα μπρος - πίσω του κυβερνητικού συνασπισμού στις αποκρατικοποιήσεις, ενδέχεται να πάνε πίσω τη διαδικασία, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να κινδυνεύει να στερηθεί σημαντικά έσοδα ή να απειληθεί η προσέλκυση επενδυτών. Ανεξάρτητα από αυτό, Έλληνες διαχειριστές σε funds στο Λονδίνο, επισημαίνουν ότι η περίοδος δεν θα είναι καθόλου ρόδινη για την αγορά, ακόμα και μετά τη ψήφιση των μέτρων ή την εκταμίευση της δόσης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις αυξήσεις κεφαλαίου που θα απαιτηθούν να γίνουν, οι οποίες, όπως αποκάλυψε χθες το «R» θα γίνουν στις μισές τιμές. Τουλάχιστον, αυτό προκύπτει από την κίνηση της αγοράς και την πορεία των μετοχών του χρηματοπιστωτικού κλάδου το τελευταίο διήμερο. Επιπρόσθετα αυτά είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, που έχουν οι τραπεζίτες από τις επαφές που είχαν με τους ξένους σε επισκέψεις τους κατά μόνας σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα που ανέκυψε στην εγχώρια κεφαλαιαγορά συνέπεσε σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τις αγορές. Η Wall βρίσκεται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά της και οι ευρωπαϊκές αγορές ταλανίζονται από την κρίση χρέους που μαστίζει τη ζώνη του ευρώ. Και όχι μόνο αυτό. Την περίοδο αυτή και μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, επικρατεί έντονη μεταβλητότητα στα ξένα χρηματιστήρια, αφού οι ξένοι γυρίζουν τις θέσεις τους ενόψει της νέας χρονιάς. Αν κάτι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, υποστηρίζουν οι Έλληνες διαχειριστές, είναι να δοθεί συνολικά μία λύση πακέτο τόσο για το ελληνικό ζήτημα, όσο και για το Ισπανικό και την Κύπρο, τέτοια την οποία θα αποδεχθούν οι αγορές. Διαφορετικά, αν υφέρπει η αβεβαιότητα μέχρι τις Γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, τότε το Grexit θα βρίσκεται στο τραπέζι και μαζί με αυτό οι συνέπειές του. Κι επειδή, τίποτα δεν φαίνεται να... πηγαίνει καλά, οι αγορές κρατούν μικρό καλάθι ενόψει των αμερικανικών εκλογών την ερχόμενη Τρίτη.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 17:51 - 31 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.