ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση πάνω από 35% για τις τράπεζες σε οκτώ συνεδριάσεις

18:35 - 01 Νοε 2012 | Χρηματιστήριο
Πτώση πάνω από 35% για τις τράπεζες σε οκτώ συνεδριάσεις
Νέα μεγάλη πτώση της τάξης του 5% κατέγραψε ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στη συνεδρίαση της Πέμπτης, κλείνοντας στις 761,24 μον., στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Οκτωβρίου.

Η πτώση αποδίδεται στους κλυδωνισμούς που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός την Ελλάδα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ψηφίσουν τα μέτρα, κάτι που αν συμβεί οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως σχολιάζουν χρηματιστές, την Ελλάδα στο “ατύχημα”. Δηλαδή, να μην πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ., η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ναμην πραγματοποιηθεί και να στεγνώσει από ρευστό η χώρα. Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόνο μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ παρακολουθούν αμήχανα τις εξελίξεις.

 

Διαβλέποντας το πολιτικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στην Ελλάδα, παραμένουν “κουμπωμένοι” ως προς το να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ενώ ταυτόχρονα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χαλαρώσουν κάποιους από τους όρους τους. Έλληνες και ξένοι επενδυτές έχουν ανακρούσει πρύμναν. Και από το κλίμα ευφορίας της περασμένης εβδομάδας, στην αγορά επέστρεψε και πάλι η μιζέρια και η απογοήτευση. Τα πρώτα θύματα της πτώσης είναι οι τράπεζες που εδώ και οκτώ συνεδριάσεις έχουν καταγράψει απώλειες που προσεγγίζουν το 35% και ο γενικός δείκτης το 15%. Ακόμα και οι γνωστές εφεδρείες της αγοράς, όπως είναι η Coca Cola, δεν έχουν τις “δυνάμεις”ανακοπής της τάσης ρευστοποιήσεων. Η Πειραιώς οδεύει σε χαμηλά 1,5 μηνός με το κλείσιμο στα 35 λεπτά και τις ποσοστιαίες απώλειες 16,11%.

 

Πτώση 13,19% κατέγραψε η Κύπρου, στα 0,283 ευρώ, 12,28% η MIG, στα 30 λεπτά, 11,73% η Εθνική, στο 1,58 ευρώ, και 11,11% η Alpha, στο 1,60 ευρώ. Πτώση πάνω από 10% κατέγραψε και η Eurobank. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα... χλωρά. Πάνω από 2% ανήλθαν οι απώλειες στα ΕΛΠΕ, άνω του 3% στην Ελλάκτωρ, άνω του 5% στην Motor Oil. Πτώση πάνω από 6% κατέγραψαν Βιοχάλκο, Jumbo, OΠΑΠ, πάνω από 7% ΜΕΤΚΑ και ΟΤΕ και κατά 8,8% υποχώρησε ο Μυτιληναίος. Το ανησυχητικό, σύμφωνα με τους χρηματιστές, είναι ότι η πτώση συντελείται με μεγάλο όγκο, αφού και την Πέμπτη οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 106 εκατ. ευρώ.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 21:31 - 01 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.