ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπέστρεψε το ανοδικό σενάριο στο Χ.Α. - Κάτω από τις χίλιες μονάδες τα spreads, ανεβαίνει το ευρώ - Επίκειται αναβάθμιση των τραπεζών

16:30 - 19 Δεκ 2012 | Χρηματιστήριο
Eπέστρεψε το ανοδικό σενάριο στο Χ.Α. - Κάτω από τις χίλιες μονάδες τα spreads, ανεβαίνει το ευρώ - Επίκειται αναβάθμιση των τραπεζών
Βάσιμα πλέον, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι χρηματιστές, η αγορά συνδέθηκε και πάλι με το ανοδικό σενάριο, μετά την αναβάθμιση της χώρας κατά έξι βαθμίδες από την S&P.

Eξέλιξη που σημαίνει ότι λίαν συντόμως, θα ακολουθήσει περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, όπου ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δέχεται ελληνικά ομόλογα για τη χορήγηση ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με την αγορά, εκείνο που ήταν αναμενόμενο ήταν η επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στα προ buy back επίπεδα. Όμως, η S&P ξάφνιασε με την κατάταξη στην οποία έβαλε την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι το outlook της Ελλάδας θα είναι σταθερό, που σημαίνει ότι και με τη βούλα η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία. Η θετική κατάταξη των τραπεζών -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πάντα- θα στηρίζεται στο ότι οι τράπεζες έχουν “καθαρίσει” τα χαρτοφυλάκιά τους από τα ελληνικά ομόλογα. Ήδη, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη πάνω από 9,5%, με την Eurobank να ενισχύεται σχεδόν κατά 14%, στα 0,6710 ευρώ, η Alpha πάνω από 10%, στο 1,42 ευρώ, η Πειραιώς 10,6%, στα 0,35 ευρώ και η Εθνική 8,8%, στο 1,36ευρώ. Κέρδη κοντά στο 9% καταγράφει η MIG, ενώ η άνοδος έχει διαχυθεί και στα υπόλοιπα χαρτιά. Στο 1,90 και με κέρδη πάνω από 7% η μετοχή της Ελλάκτωρ, και πάνω από 6% ενισχύονται Κύπρου και ΔΕΗ. Πάνω από 5% τα κέρδη για Τέρνα Ενεργειακή, Frigoglass, Μυτιληναίο και ΟΤΕ. Μυτιληναίος και ΟΤΕ διαπραγματεύονται στα υψηλά έτους. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 53,8 εκατ. ευρώ.

Κι ενώ αυτή είναι η τάση στο Χ.Α., τα spreads των ελληνικών ομολόγων έχουν περιοριστεί κάτω από τις 1.000 μονάδες βάσης, ενώ η εξέλιξη της αναβάθμισης της Ελλάδας, δίνει ώθηση στο ευρώ που διαπραγματεύεται πάνω από το 1,32 σε σχέση με το δολάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:09 - 19 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.