ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές του Χρηματιστηρίου – Κέρδη στη μέρα, μικρές απώλειες στην εβδομάδα

17:33 - 18 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές του Χρηματιστηρίου – Κέρδη στη μέρα, μικρές απώλειες στην εβδομάδα
Άλλαξαν οι πρωταγωνιστές στην αγορά. Εκεί που οι τράπεζες είχαν τη δυνατότητα να ανεβοκατεβάζουν την αγορά, πλέον δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αφού μετά από τρία χρόνια πτώσης άλλοι είναι οι πρωταγωνιστές που έχουν αναδειχθεί. Η Εθνική έχει διολισθήσει στην έκτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 1,1 δισ. ευρώ, η Alpha βρίσκεται πίσω από την... Jumbo με 651 εκατ. ευρώ, η Eurobank κάτω από την MIG με 354 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς κάτω από την Ιντραλότ με 331 εκατ. ευρώ.

 Μετά τη χθεσινή – κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, όπου απειλήθηκε η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά φαίνεται ότι βγαίνει από τη διαδικασία με το ηθικό ψηλά και με τις προσδοκίες όλων για προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, μεγάλες. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, ότι ουσιαστικά άνοιξε και επισήμως η ατζέντα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, είτε μέσω της πώλησης μεμονωμένων μονάδων, είτε μέσω της πώλησης ποσοστού του Δημοσίου και παραχώρησης του management σε ιδιώτες. Την ίδια, ώρα μέσα στο επόμενο μήνα αναμένεται να έχει αναδειχτεί ο πλειοδότης για τον ΟΠΑΠ, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από ρώσικους ενεργειακούς ομίλους για την απόκτηση τη ΔΕΠΑ. Υπό αυτά τα δεδομένα, δικαιολογημένα η προσοχή των επενδυτών στράφηκε και σήμερα στα εισηγμένα... “ασημικά”. Κέρδη πάνω από 10% για τη ΔΕΗ, στα 7,36 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει εδώ και δεκαεπτά μήνες και με όγκο 1,4 εκατ. τεμαχίων! Κέρδη και για την Τέρνα Ενεργειακή που επέστρεψε σε ανοδική τροχιά, στα 3,44 ευρώ και με άνοδο 7,4%. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μυτιληναίος με άνοδο πάνω από 4%, στα 4,9 ευρώ, πάνω από 6% τα κέρδη για την Motor Oil, στα 8.8 ευρώ και 3,8% τα ΕΛΠΕ, στα 8,20 ευρώ. Δηλαδή, τα “ενεργειακά χαρτιά” είχαν την τιμητική τους, αφενός λόγω ΔΕΗ, αφετέρου λόγω τωνπροσδοκιών που υπάρχουν για τον κλάδο. Κατάτα άλλα, Σημαντικά ήταν τα κέρδη για τον ΟΛΠ που έκλεισε με άνοδο 5,71% σε νέα υψηλά, κοντά στα 20 ευρώ,επίπεδα που αποτελούν νέα υψηλά, 3,20% ενισχύθηκε ο ΟΤΕ, στα υψηλά των 6,12 ευρώ και κλείσιμο στα 6,58 για τον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή να διαγράφει άνοδο από την αρχή του έτους σχεδόν κατά 20%. Οι συναλλαγές ήταν σχεδόν διπλάσιες από την προηγούμενη μέρα, στα 70,3 εκατ. ευρώ.

Η Εmporiki Bank σημειώνει στις εκτιμήσεις της για την πορεία της αγοράς το επόμενο πενθήμερο ότι, “το ενδιαφέρον αρχικά θα εστιασθεί στη δυνατότητα υπέρβασης των 973μ και στη συνέχεια των 1.000μ (θετικό σενάριο). Σε αυτή την εξέλιξη ο δείκτης θα κατευθυνθεί προς την αντίσταση των 1.032μ όπου θα επανεκτιμηθεί η δυναμική της αγοράς, σε συνδυασμό και με την εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών. Στην αντίθετη περίπτωση (υποχώρησης χαμηλότερα των 941μ), πιθανότατα θα επεκταθεί η πτωτική διορθωτική κίνηση (αρνητικό σενάριο), προς τη ζώνη των 918μ – 890μ.

Να επισημαίνουμε ότι για όσο χρονικό διάστημα οι μετοχές «οδηγοί» της αγοράς (όπως πχ. ο ΟΤΕ) συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία διαμορφώνοντας νέα υψηλά 12μήνου, απομακρύνεται χρονικά το σενάριο σημαντικής διόρθωσης του δείκτη”.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.