ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπούν την πόρτα του Χ.Α. για φθηνό χρήμα

01:05 - 28 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις χτυπούν την πόρτα του Χ.Α. για φθηνό χρήμα
Στροφή στο Χ.Α. και την Εναλλακτική Αγορά κάνουν δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα εν μέσω κρίσης. Αν και ο ρυθμός εισαγωγής εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά έχει ανακοπεί, υπάρχει η εκτίμηση στη χρηματιστηριακή αγορά, ότι το ενδιαφέρον θα κορυφωθεί, αφού τα γκισέ των τραπεζών παραμένουν κλειστά για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο ρυθμός έχει ανακοπεί διότι ο φάκελος που είχαν προσκομίσει προς αξιολόγηση στο Χ.Α. πλέον έχει αρχίσει να ξεθωριάζει, αφού λόγω της παρατεταμένης αρνητικής συγκυρίας, τα οικονομικά μεγέθη και στοιχεία των επιχειρήσεων έχουν μεταβληθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά (από κέρδη ζημιές, καθυστέρηση στην αποπληρωμή υποχρεώσεων, άδεια ταμεία, χαμηλές ταμειακές ροές). Το Χ.Α. υποστηρίζει ότι η μέχρι σήμερα χρηματιστηριακή πορεία των περισσοτέρων εταιριών της ΕΝ.Α, το αυξημένο ενδιαφέρον για ένταξη, αλλά και η σημαντική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αποτελούν ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Το ενδιαφέρον για ένταξη στην ΕΝ.Α. εξακολουθεί να υφίσταται παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία καθώς το ΧΑ μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη λύση χρηματοδότησης της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από το 2008 μέχρι και το 2014 οι 14 εταιρείες που διαπραγματεύονται στην Εναλλακτική Αγορά έχουν αντλήσει περίπου 12 εκατ. ευρώ. Αυτό, μέσω της διενέργειας κυρίως αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κατά την ένταξη των εταιριών στην αγορά, με σκοπό την επίτευξη της επιθυμητής διασποράς. Σημειώνεται ότι από τις 14 εταιρίες της ΕΝ.Α., 9 διενήργησαν ΑΜΚ μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης, 3 προχώρησαν σε Διάθεση Υφισταμένων Μετοχών και 2 προχώρησαν σε συνδυασμό ΑΜΚ μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης & Διάθεσης Υφισταμένων Μετοχών.

Η κεφαλαιοποίηση των εταιριών κατά την ένταξη τους κυμαίνονταν από 3 εκατ. ευρώ το ελάχιστο, έως 43 εκατ. ευρώ. το μέγιστο. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σήμερα, κυμαίνεται γύρω στα 152 εκ. ευρώ.

Τονίζεται ότι η κεφαλαιοποίηση αλλά και η συναλλακτική δραστηριότητα των εταιριών της ΕΝ.Α. παρουσιάζει κατά αναλογία, αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αρκετές εταιρίες της οργανωμένης αγοράς.

 

Ιδιαιτερότητες της αγοράς

 

- χαμηλή εμπορευσιμότητα, χαρακτηριστικό όλων των αντίστοιχων ξένων αγορών, αλλά και αρκετών εταιριών της οργανωμένης αγοράς του ΧΑ.

 

Αυτό οφείλεται κυρίως:

 

- στο γεγονός του σύντομου χρόνου λειτουργίας της αγοράς,

 

- σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική συγκυρία εντός της οποίας αυτή λειτούργησε, αλλά και στο ότι πρόκειται για ένα θεσμό (Πολυμερής Μηχανισμός Διαπραγμάτευσης) με τον οποίο τόσο οι παράγοντες της αγοράς, όσο και οι επενδυτές, δεν έχουν ακόμη εξοικειωθεί λόγω της υφιστάμενης συγκυρίας.

 

- χαμηλή διασπορά των μετοχών των εταιριών, χαρακτηριστικό και αυτό όλων των αντίστοιχων ξένων αγορών.

 

Αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι ορισμένες εταιρίες επιζητούν αρχικά, μόνο την ένταξή τους σε χρηματιστηριακή αγορά, με σκοπό τη μετέπειτα σταδιακή διεύρυνση της μετοχικής τους βάσης.

Το ΧΑ προτρέπει τις εταιρίες, να μην περιορίζονται στο ελάχιστο ποσοστό διασποράς που απαιτείται για την ένταξη τους, αλλά στην επίτευξη υψηλότερου ποσοστού και στην διατήρησή του και μετά την ένταξη της εταιρίας.

 

Πρόσφατες βελτιώσεις του θεσμικού στοιχείου της ΕΝ.Α.

 

Στο πλαίσιο ενσωμάτωσης της εμπειρίας από τη μέχρι σήμερα λειτουργία της αγοράς, το ΧΑ προχώρησε σχετικά πρόσφατα στις ακόλουθες βελτιώσεις:

 

- Παροχή τιμολογιακών κίνητρων για τη σταδιακή διεύρυνση της διασποράς των εταιριών της ΕΝ.Α. (έκπτωση 10% επί της ετήσιας συνδρομής για το επόμενο έτος, εφόσον η εταιρία, εντός 2 ετών από την ένταξη της στην ΕΝ.Α., χρησιμοποιήσει την υπηρεσία Η.ΒΙ.Π. για την αύξηση του ποσοστού διασποράς των μετοχών της ή την αύξηση του αριθμού των επενδυτών κατά 50% επί του αριθμού των επενδυτών κατά την ένταξη) αλλά και τη χρήση της υπηρεσίας ΗΒΙΠ (έκπτωση 10% εφόσον η απαιτούμενη διασπορά για την ένταξη των μετοχών στην ΕΝ.Α. επιτευχθεί με τη χρήση του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών (Η.ΒΙ.Π.).

 

- Δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας ΗΒΙΠ (Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών),

για την επίτευξη της επιθυμητής διασποράς, τόσο κατά την διαδικασία ένταξης στην αγορά, όσο και μετά από αυτή, προς επίτευξη του περαιτέρω ποσοστού διασποράς. Η ΗΒΙΠ έχει ως στόχο την παροχή αρωγής για τον καθορισμό της βέλτιστης τιμής διάθεσης των τίτλων εντός συγκεκριμένου εύρους τιμών που προσδιορίζει ο Σύμβουλος.

 

- Δημιουργία διακριτών κατηγοριών διαπραγμάτευσης ανάλογα με τη κύρια δραστηριότητα των εταιριών όπως ενδεικτικά δραστηριότητες φιλικές στο περιβάλλον έτσι ώστε να ενισχυθεί η χρηματοδότηση επενδύσεων σε κρίσιμους και επίκαιρους για την ελληνική οικονομία κλάδους.

 

- Προσαρμογή της διάρκειας συνεδρίασης στο ωράριο της συνεδρίασης των μετοχών της Κύριας Αγοράς του Χ.Α.

 

- Δυνατότητα απόκτησης της ιδιότητας του Συμβούλου της ΕΝ.Α. από νεοσύστατες εταιρίες.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:36 - 28 Ιαν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.