ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι θα γίνει αν χαθεί η στήριξη των 975 μονάδων...

12:38 - 02 Φεβ 2013 | Χρηματιστήριο
Tι θα γίνει αν χαθεί η στήριξη των 975 μονάδων...
Με απώλειες έκλεισε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τη μετοχή της ΔΕΗ να δέχεται ισχυρές πιέσεις και τον γενικό δείκτη τιμών να σημειώνει εβδομαδιαία πτώση 3,67%. Οι κατοχυρώσεις κερδών συνεχίστηκαν σε αρκετούς τίτλους, ωστόσο, διατηρήθηκε και το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το ΧΑ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, καθώς στις επόμενες συνεδριάσεις θα ξεκαθαρίσει αν η διόρθωση των τελευταίων ημερών έχει εξαντληθεί και ο ΓΔ θα επιχειρήσει να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ή αν η οπισθοχώρηση της αγοράς θα συνεχιστεί.


Αδύναμος κρίκος της Παρασκευής ήταν η μετοχή της ΔΕΗ, που έκλεισε με απώλειες 6,72%, μετά το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που έκανε λόγο για πιθανή διάσπαση της επιχείρησης με στόχο την πώλησή της. Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε υψηλότερη τιμή στις 1.002,49 μονάδες, σημείωσε διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμου χωρίς, ωστόσο, να μπορέσει να διατηρηθεί πάνω από τις 1.000 μονάδες. Κατά το τελευταίο δίωρο κινήθηκε μόνιμα σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας χαμηλότερη τιμή στις 974,52 μονάδες και τελικά τερμάτισε στις 977,27 μονάδες με πτώση 0,96%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,98 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα. Τα μη τραπεζικά blue chips πραγματοποίησαν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου, με τον ΟΤΕ να εμφανίζει συναλλαγές 14,5 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ να ακολουθεί με 11,9 εκατ. ευρώ, τον ΟΠΑΠ με συναλλαγές 7,56 εκατ. ευρώ και την Coca-Cola με συναλλαγές 3,5 εκατ. ευρώ.

 

Αναλυτές

Προς το παρόν οι διορθωτικές κινήσεις στο ΧΑ είναι περιορισμένου εύρους και δεν επεκτείνονται χαμηλότερα κομβικών στηρίξεων αναφέρει η Εμπορική Τράπεζα στην τεχνική της ανάλυση. Ολες οι τιμές κλεισίματος του γενικού δείκτη την εβδομάδα που πέρασε ήταν υψηλότερα από την κομβική στήριξη των 978-975 μονάδων. Αν τελικά η στήριξη αυτή διασπαστεί, τo επόμενo πενθήμερο το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στο ενδεχόμενο προσέγγισης της κρίσιμης ζώνης στήριξης των 951-941 μονάδων και την αντοχή αυτής της περιοχής. Επίσης, στις πτωτικές συνεδριάσεις καθοριστικό ρόλο για το εύρος της διόρθωσης θα διαδραματίσει η εξέλιξη του όγκου των συναλλαγών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εμπορικής, σε ενδεχόμενη «βίαιη» υποχώρηση, εξέλιξη που δεν αποτελεί το κυρίαρχο σενάριο με τις τρέχουσες ενδείξεις, σημεία-κλειδιά αποτελούν οι 918 και οι 908 μονάδες. Αντίθετα, αν διαψευσθούν οι αρνητικές ενδείξεις και ο γενικός δείκτης διατηρηθεί υψηλότερα των 978-975 μονάδων κινούμενος έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας τις πλησιέστερες αντιστάσεις των 1.013 και 1.029 μονάδων, η δυναμική του θα επαναξιολογηθεί στην προσέγγιση της επόμενης αντίστασης στις 1.065 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.