ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαράζ συστάσεων τον τελευταίο μήνα για μετοχές - Ποια χαρτιά παίζουν οι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες

01:03 - 05 Φεβ 2013 | Χρηματιστήριο
Μπαράζ συστάσεων τον τελευταίο μήνα για μετοχές - Ποια χαρτιά παίζουν οι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες
Μπαράζ συστάσεων για τις ελληνικές μετοχές από τις 10 Ιανουαρίου αλλάζουν το κλίμα στο Χ.Α. Το κλίμα χθες στο Χρηματιστήριο δεν είχε καμία σχέση με ότι συνέβαινε στις αγορές της Ευρώπης οι οποίες τρέμουν στο ενδεχόμενο να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ιταλίας ο Μπερλουσκόνι ή να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία υπό το βάρος καταγγελιών για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 

Στην Αθήνα πνέει άνεμος αισιοδοξίας και μάλιστα μια σειρά από εκθέσεις «πουσάρουν' και στηρίζουν την ελληνική προσπάθεια με αποκορύφωμα το report της Morgan Stanley ότι το ακριβό ευρώ πλήττει την Ελλάδα, θεωρώντας ότι θα ήταν ιδανική η ισοτιμία στο 1,07 σε σχέση με το δολάριο. Κι όχι μόνο αυτό, υποστηρικτικά προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα λειτούργησε η έκθεση της Moody's η οποία αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι όροι και οι προϋποθέσεις κατά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

 

S&P

Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ κατάφερε να «εξασφαλίσει» τα credits από την S&P, η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Οργανισμού μετά τη θεαματική έξοδό του στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, αντλώντας περί τα 700 εκατ. ευρώ. Η εμπιστοσύνη πάντως, χτίζεται σιγά - σιγά απέναντι στη χώρα και την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Eurobank, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εδώ και δύο μήνες εργάζεται συστηματικά πάνω στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

H Eurobank, είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα η οποία μετά από μακρά περίοδο αποκλεισμού από τις αγορές, προχώρησε το τελευταίο δίμηνο, σε σύναψη συμφωνιών repos με διεθνείς τράπεζες ύψους 6 δις ευρώ, χρησιμοποιώντας τα EFSF ομόλογα που είχε λάβει στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και 1,5 δις ευρώ χρησιμοποιώντας ομόλογα άλλων διεθνών εκδοτών.

Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων κατά 2,8 δις ευρώ τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2012 και την αξιοποίηση στοιχείων του ενεργητικού πέραν των ομολόγων EFSF (εταιρικά ομόλογα κ.ά.), επέτρεψαν τη μείωση σε σημαντικό βαθμό της έκθεσης της τράπεζας στο ευρωσύστημα, κατά 11 δις ευρώ, από το υψηλότερο σημείο του Ιουνίου 2012.

 

 

Συστάσεις

Και όχι μόνο αυτό. Ζεστοί για το Χ.Α. παραμένουν εγχώριοι και ξένοι οίκοι. Παρά τη μείωση της τιμής στόχου της ΔΕΗ στα 12,70 από 13,30 ευρώ πριν, η Alpha Finance διατηρεί για τη μετοχή τη σύσταση outperform. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή χθες, αύξησε την τιμή - στόχο για την Jumbo στα 6,60 ευρώ από 4,30 ευρώ πριν με σύσταση ουδέτερη (neutral).

Ταυτόρονα, η Eurobank Χρηματιστηριακή ανέβασε την τιμή στόχο για τον Μυτιληναίο στα 6,40 ευρώ από 2,80 ευρώ πριν με σύσταση αγοράς. Σύμφωνα με τη Eurobank, η Μυτιληναίος αναμένεται να ανακοινώσει κέρδη 31 εκατ. ευρώ το 2012, το 2013 θα καταγράψει κέρδη 57,9 εκατ. ευρώ και το 2014 στα 84,8 εκατ. ευρώ.

Από τις 10 Ιανουαρίου μέχρι και χθες υπάρχουν τρεις συστάσεις για τον ΟΤΕ, δύο για την Coca Cola, μία για την Aegean, μία για τον Φουρλή, μία για τον Σαράντη και μία για την ΕΧΑΕ. Η Πειραιώς αυξάνει στα 7 από 4,7 ευρώ την τιμή στόχο για τον ΟΤΕ με σύσταση απόδοσης καλύτερη από αυτή της αγοράς (outperform). H ΙΒG αυξάνη την τιμή στόχο για τη μετοχή του Οργανισμού σε 9,20 ευρώ από 6,80 ευρώ και με σύσταση αγοράς. Η Citigroup ανεβάζει την τιμή στόχο στα 6,20 ευρώ από 5,50 ευρώ πριν. Η Nomura, αν και ουδέτερη για την Coca Cola δίνει τιμή στόχο τα 18 ευρώ από 13 ευρώ και η UBS τα 16 από 14,5. Σημειωτέον, ότι η διοίκηση της εταιρείας αντιμετωπίζει νομικές δυσκολίες ως προς την έξοδο της εταιρείας από το ταμπλό και την επανεισαγωγή της σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Η Πειραιώς δίνει σύσταση ουδέτερη για τον Φουρλή, αλλά αυξάνει την τιμή στα 2,40 από 1,80 ευρώ πριν. Η ίδια χρηματιστηριακή ανεβάζει την τιμή για την ΕΧΑΕ στα 6,50 ευρώ από 3,90 ευρώ με σύσταση outperform. Επίσης, αυξάνει τιμή-στόχο του Σαράντη στα 4,10 από 2,55 ευρώ και διατηρεί σύσταση "neutral". Τέλος, η Citigroup μειώνει τη σύστασή της για την Aegean "sell" από "neutral".

 

Aπό την άλλη, όσο δεν εφαρμόζεται το flagging (δηλαδή η προειδοποίηση) στις ανοικτές πωλήσεις, η αγορά ανησυχεί για τις διακυμάνσεις που... έρχονται. Με το σκεπτικό ότι η οροφή της ανόδου εντοπίζεται περί τις 1030 μονάδες και τα χαμηλά (σ.σ. με βάση τις τελευταίες διορθώσεις) στα επίπεδα των 970 - 975 μονάδων, η διαδρομή της... κερδοσκοπίας γίνεται γνωστή. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πάντως, για το θέμα που ανέκυψε μετά την επαναγφορά του short selling αναμένεται να λάβει αποφάσεις εντός της εβδομάδας.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 05 Φεβ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.